Home » VM i sjakk: Magnus Carlsen vinner tittelen sin i kampen mot Jan Niepomniaszczi. forsvare

VM i sjakk: Magnus Carlsen vinner tittelen sin i kampen mot Jan Niepomniaszczi. forsvare

by Thure Lindhardt

De forrige duellene til deltakerne i spillet, som begynte i 2002 under U12-EM i Peniscola, Spania, taler ikke for den forsvarende mesteren. De konkurrerte mot hverandre 13 ganger i klassisk sjakk – Niempomniaszczi vant fire partier, Carlsen vant ett og åtte endte uavgjort. I 64 kjappe, kjappe og showkamper er imidlertid balansen for nordmannen gunstig: 22 seire, 10 tap, 32 uavgjorte.

SE OGSÅ: Før kampen Duda – Wojtaszek. Sparring med … statsråden

Det er Carlsens femte kamp, ​​som fyller 31 år 30. november, for verdenscuppen og hans fjerde kamp i forsvaret av tittelen. For tre år siden i London vant han amerikaneren Fabiano Caruana 9:6, men først etter ekstraomganger i et akselerert tempo endte alle de 12 vanlige klassiske kampene uavgjort. I 2016 beseiret han russiske Sergey Karjakin i New York, også etter ekstraomganger, 9:7, og for syv år siden i Sotsji vant han 6,5:4,5 med Indias representant Viswanathan Anand. Han vant tittelen i Madras i 2015 da han fratok Anand sjakkkronen og vant 6,5: 3,5. Nordmannen ble da historiens nest yngste verdensmester (han var 22 år, 11 måneder, 24 dager) etter russeren Garry Kasparov (22 år, 6 måneder, 27 dager – 9. november 1985).

I en alder av fem lærte han reglene for det kongelige spillet. Siden juli 2011 har han vært leder for den verdensomspennende FIDE-listen uten unntak. Hans høyeste rangering i karrieren, 2882, er en rekord i sjakkhistorien. Den er for øyeblikket 27 poeng lavere. Carlsen har allerede vunnet 12 verdenstitler (fire i klassisk sjakk, tre i hurtigsjakk og fem i blitz). Han har rekorden for 125 påfølgende klassiske spill uten tap (fra 31. juli 2018 til 10. oktober 2020). Serien ble avbrutt av den beste polske sjakkspilleren Jan-Krzysztof Duda.

I tillegg til sjakk er Carlsen en stor elsker og ekspert på fotball, som han også liker å spille. På et tidspunkt var han leder for Fantasy Premier Leagues verdensranking. Han støtter Real Madrid og hans landsmann Erling Haaland fra Borussia Dortmund. Bildet hans med Bundesliga-toppscoreren i anledning Champions League-kampen mot Ajax Amsterdam sirkulerte nylig på internettportaler.

Født 14. juli 1990 i Bryansk, fire og en halv måned eldre enn nordmannen, får Niepomniaszczi sin verdensmesterskapsdebut. Han er den andre russeren som forsøker å frarøve nordmannen tittelen etter Karjakin, som nå er i staben hans. Kraften til sjakk Russland har ventet på å gjenvinne mesterskapskronen siden 2007, da Vladimir Kramnik mistet den. Nieomniaszczi, med kallenavnet «Nepo», vant retten til spillet om tronen i en kandidatturnering som ble spilt i avdrag på grunn av koronaviruspandemien, der han blant annet forlot Caruana, franske Maxime Vachier-Lagrave og nederlandske Anish Giri.

I en alder av fire og et halvt lærte han å spille sjakk. Han er to ganger russisk mester og europamester i 2010. Hans høyeste rangering i karrieren er 2792. Den nåværende, ti poeng lavere, plasserer ham på femteplass på verdensrankingen, den høyeste blant russiske sjakkspillere. Han ble uteksaminert fra universitetet med en grad i journalistikk. Hans favoritt fotballag er Spartak Moskva. I mai startet han til og med symbolsk en av seriekampene på klubbens stadion. «Nepo» kjenner Carlsen som den beste utfordreren i de siste kampene. Han jobbet tross alt på staben sin en stund og forberedte nordmannen på tittelkampen med Anand.

Begge rivalene fra Dubai utviklet sine karrierer i forskjellige hastigheter. Nordmannen gjorde raskt talent til mesterskapstitler og spektakulære resultater på alle nivåer og i alle spillformater. Russeren har derimot lenge kombinert glimrende prestasjoner med ganske middelmådige prestasjoner. Det var først i kandidatturneringen i Jekaterinburg i april at oppfatningen hans endret seg fullstendig. Han var ingen favoritt, spilte en fantastisk konkurranse og sikret seg suksess i runden før slutt. Vil «sen utvikling» vise seg å være bedre enn den anerkjente mesteren?

Før Carlsens kamp mot Caruana spådde stormester Duda kursen riktig, spådde at det ville bli utlignet og etter uavgjort på 12 kamper ville det avgjøres på overtid. Nå spår polakken en for tidlig slutt.

«For meg er Carlsen favoritten med 60-65 prosent. Han har mer erfaring i denne typen kamper og en mer balansert karakter. Nieomniaszczi er selvfølgelig en meget talentfull stormester, han spiller veldig sterkt, men også ujevnt, og i en 14-kamper er det samme spillet ett. Kanskje det er mer motivasjon på hans side, han er en ny mann i spillet om tittelen. Uansett, jeg vedder på Magnus og jeg tror det ikke blir noen ekstra tid denne gangen»- kommenterte sjakkspilleren fra Wieliczka.

Kampen Carlsen – Niepomniaszczi på International Exhibition and Conference Centre i Dubai består av 14 runder (i denne utgaven er konkurransen økt med to i forhold til de forrige) og varer til 14. desember. Pausedagene er 29. november, 2., 6., 9. og 13. desember. Kampene starter klokken 13.30 Warszawa-tid. Ved uavgjort vil vinneren kåres 15. desember gjennom ekstra tid i hurtigsjakk. Premiepotten er på 2 millioner euro.

AA, PAP

Gå til Polsatsport.pl

You may also like

Leave a Comment