Home » VM i skiskyting: Nordmennene er favoritter. Guziks utseende usikkert

VM i skiskyting: Nordmennene er favoritter. Guziks utseende usikkert

by Peter Østbye

Om enn annerledes enn tidligere år Verdensmesterskap er ikke inkludert i verdenscupens samlede stilling, men resultatene i denne syklusen sier mye om formen til de enkelte spillerne.

Nordmennene er uovertruffen for menn. Skandinavene vant alle fire 4×7,5K stafetter og Johannes Thingnes Boe vant 11 ganger i 14 individuelle konkurranser i vinter. Vinneren av tre Crystal Globes (2019-21) leder selvsikkert serien med 1139 poeng. Bare hans landsmann Sturla Holm Laegreid – 920 poeng mot ham Den tredje er en annen nordmann Vetle Sjaastad Christiansen – 588 poeng.

Den beste utenlandske skiskytteren er franske Quentin Fillon Maillet, fjerde sammenlagt, som vant syklusen forrige sesong. Imidlertid har han ikke lenger en teoretisk sjanse til å forsvare krystallkulen.

Konkurransen blant kvinner er mye tøffere. Etter 14 av 21 løp er franske Julia Simon på toppen av den samlede rangeringen – 811 poeng, men ledelsen hennes er ikke like stor som Boe. Svenske Elvira Oeberg har 735 poeng, italienske Lisa Vittozzi – 641. Kun den niende er beste norske Ingrid Landmark Tandrevold – 477 poeng.

Marte Olsbu Roeiseland, forsvarer av krystallkulen, hadde absolutt ikke det siste ordet. Den tre ganger olympiske mesteren fra Beijing og vinneren av fem gullmedaljer ved verdensmesterskapet i 2020 kansellerte starten på inneværende sesong. Hun kom først tilbake til konkurranse i begynnelsen av januar i Pokljuka og har endt blant de ti beste fem ganger på de følgende seks startene (unntatt stafetter).

Lederen for det polske laget er 25 år gamle Kamila Żuk, som skal konkurrere i verdenscup for fjerde gang i karrieren. I Pokljuka tok hun 15. plass på 7,5 km sprint og det var det beste polske resultatet i inneværende verdenscupsesong.

«Andre trimester av verdenscupen var vellykket for meg. Selvfølgelig var det noe å forbedre ved hver start, men generelt sett er jeg fornøyd med holdningen min. Jeg skal ikke til VM for et spesifikt resultat. Worst case scenario, jeg vil gjerne beholde formen jeg presenterte i januar. Men for litt mer når det gjelder løping, vet jeg at de 20 beste vil være tilfredsstillende,» sa Żuk, sitert i det polske skiskytterforbundets uttalelse.

Trener Tobias Torgersen stolte også på Anna Mąka og Joanna Czekała, samt to debutanter: Natalia Sidorowicz og Dominika Bielecka.

Guzik er den mest erfarne av mennene, men prestasjonen hans i Oberhof er usikker. Den 31 år gamle skiskytteren har ankelproblemer. Trener Rafał Lepel signerte også Tomasz Jakiła.

Andrzej Nędza-Kubiniec startet også i verdensmesterskapet. Troppen kompletteres av 20 år gamle Jan Guńka og hans alderskamerat Marcin Zawół, som var suksessfulle i junior-VM, men som ennå ikke har startet i seniorene.

De hvit-røde i Kościelisko forberedte seg på denne begivenheten frem til søndag.

«To uker med forberedelser før VM er for kort til å forbedre alt på en gang. Vi skal finpusse nyansene og lete etter form. Det er fortsatt mye å forbedre, men jeg har 100 % tillit til treneren,» sa Joanna Jakiła før starten på treningsleiren .

Mesterskapene i Oberhof starter onsdag med 4×6 km mixed stafett, der Polen vil være representert av Żuk, Joanna Jakiła, Nędza-Kubiniec og Zawół. I den eneste verdenscupstarten i denne konkurransen så langt, ble de hvit-røde nummer åtte, som var deres beste resultat på over et tiår. Den gang inkluderte lagoppstillingen Żuk, Joanna Jakiła, Guńka og Zawół, men Gunka kjemper for øyeblikket mot en forkjølelse og blir suspendert denne gangen.

Torsdag er hviledag. Mesterskapet varer til 19. februar.

Program MŚ w biathlonie:

środa, 8 lutego
sztafeta mieszana 4x6 km (godz. 14.45)

piątek, 10 lutego
sprint na 7,5 km kobiet (14.30)

sobota, 11 lutego
sprint na 10 km mężczyzn (14.30)

niedziela, 12 lutego
bieg na dochodzenie na 10 km kobiet (13.25)
bieg na dochodzenie na 12,5 km mężczyzn (15.30)

wtorek, 14 lutego
bieg indywidualny na 20 km mężczyzn (14.30)

środa, 15 lutego
bieg indywidualny na 15 km kobiet (14.30)

czwartek, 16 lutego
supermikst (15.10)

sobota, 18 lutego
sztafeta 4x7,5 km mężczyzn (11.45)
sztafeta 4x6 km kobiet (15.00)

niedziela, 19 lutego
bieg ze startu wspólnego na 15 km mężczyzn (12.30)
bieg ze startu wspólnego na 12,5 km kobiet (15.15)

Skład reprezentacji Polski:

kobiety: Dominika Bielecka (KS SKI Team Wodzisław Śląski), Joanna Jakieła, Anna Mąka,
Natalia Sidorowicz (wszystkie BKS WP Kościelisko), Kamila Żuk (AZS AWF Katowice)

mężczyźni: Jan Guńka, Andrzej Nędza-Kubiniec, Tomasz Jakieła (wszyscy BKS WP Kościelisko),
Grzegorz Guzik (BLKS Żywiec), Marcin Zawół (MKS Karkonosze Jelenia Góra)

You may also like

Leave a Comment