Home » VM i skiskyting. Nordmennene er favoritter i Oberhof. Hva har polakker råd til?

VM i skiskyting. Nordmennene er favoritter i Oberhof. Hva har polakker råd til?

by Gunnar Garfors

De norske skiskytterne er favoritter for herre- og blandingsløp under verdensmesterskapet som starter onsdag i Oberhof i Tyskland. Det er flere utfordrere til medaljer i kvinnekonkurranser. Det er 10 representanter i den polske troppen, men Grzegorz Guziks prestasjon er usikker.

Nordmennene er uovertruffen for menn. Skandinavene vant alle de fire 4×7,5K-stafettene og en Johannes Thingnes Boe i 14 individuelle konkurranser i vinter vant han elleve ganger. Vinneren av tre Crystal Globes (2019-21) leder selvsikkert serien med 1139 poeng. Bare landsmannen kjemper mot ham Sturla Holm Laegreid – 920. Tredje er en annen nordmann Vetle Sjaastad Christiansen – 588 poeng. Den beste utenlandske skiskytteren er franske Quentin Fillon Maillet, fjerde sammenlagt, som vant syklusen forrige sesong. Imidlertid har han ikke lenger en teoretisk sjanse til å forsvare krystallkulen.

Konkurransen blant kvinner er mye tøffere. Etter 14 av 21 løp er franskmennene på toppen av den samlede rangeringen Juliet Simon – 811 poeng, men fordelen deres er ikke like stor som i tilfellet med Boe. Svenske Elvira Oeberg har 735 poeng, italienske Lisa Vittozzi – 641. Kun den niende er beste norske Ingrid Landmark Tandrevold – 477 poeng. Forsvareren til krystallkulen hadde absolutt ikke det siste ordet Marte Olsbu Roiseland. Den tre ganger olympiske mesteren fra Beijing og vinneren av fem gullmedaljer ved verdensmesterskapet i 2020 avlyste starten på inneværende sesong. Hun kom først tilbake til konkurranse i begynnelsen av januar i Pokljuka og har endt blant de ti beste fem ganger på de følgende seks startene (unntatt stafetter).

Verdensmesterskapet teller ikke med i den samlede verdenscuprankingen.

Lederen for det polske laget er en 25-åring Kamila Zuk, som skal delta i verdenscuppen for fjerde gang i karrieren. I Pokljuka tok hun 15. plass på 7,5 km sprint og det var det beste polske resultatet i inneværende verdenscupsesong.

– Andre trimester av verdensmesterskapet var vellykket for meg. Selvfølgelig var det rom for forbedringer i hvert løp, men totalt sett er jeg fornøyd med prestasjonen min. Jeg skal ikke til VM for et spesifikt resultat. I verste fall vil jeg gjerne beholde skjemaet jeg presenterte i januar. Jeg håper imidlertid på litt mer med tanke på løpsteknikk. Jeg vet at de 20 beste vil være tilfredsstillende plasser – sa Żuk, sitert i kunngjøringen fra det polske skiskytterforbundet.

Trener Tobias Torgersen stolte også på Anna Mąka og Joanna Czekała, samt to debutanter: Natalia Sidorowicz og Dominika Bielecka.

Guzik er den mest erfarne av mennene, men prestasjonen hans i Oberhof er usikker. Den 31 år gamle skiskytteren har ankelproblemer. Trener Rafał Lepel signerte også Tomasz Jakiła. Andrzej Nędza-Kubiniec startet også i verdensmesterskapet. Troppen kompletteres av 20 år gamle Jan Guńka og hans alderskamerat Marcin Zawół, som var suksessfulle i junior-VM, men som ennå ikke har startet i seniorene.

Biało-Czerwoni i Kościelisko forberedte seg til denne begivenheten frem til søndag.

– To uker med forberedelser før verdenscupen er for kort til å forbedre alt på en gang. Vi vil avgrense nyansene og se etter en form. Det er fortsatt mye å forbedre, men jeg stoler 100 % på treneren – sa Joanna Jakiła før treningsleirstart.

Mesterskapene i Oberhof starter onsdag med 4×6 km mixed stafett, der Polen vil være representert av Żuk, Joanna Jakiła, Nędza-Kubiniec og Zawół. I deres eneste verdenscupstart i denne konkurransen endte Biało-Czerwoni på åttende plass, deres beste resultat på over et tiår. Den gang inkluderte lagoppstillingen Żuk, Joanna Jakiła, Guńka og Zawół, men Gunka kjemper for øyeblikket mot en forkjølelse og blir suspendert denne gangen.

  • Kvinner: Dominika Bielecka (KS SKI Team Wodzisław Śląski), Joanna Jakiła, Anna Mąka,
    Natalia Sidorowicz (alle BKS WP Kościelisko), Kamila Żuk (AZS AWF Katowice)
  • Menn: Jan Gunka, Andrzej Nędza-Kubiniec, Tomasz Jakiła (alle BKS WP Kościelisko), Grzegorz Guzik (BLKS Żywiec), Marcin Zawół (MKS Karkonosze Jelenia Góra)

(MOS)

Det skjer i Polen og i verden – les videre i.pl

reklamemateriell for partnere

You may also like

Leave a Comment