Home » VM i skiskyting. Samuelssons seier, syvende medalje og historisk prestasjon for norsk Boe

by Peter Østbye

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson vant 15 km massestartrennet på Oberhof og vant gullmedaljen i verdensmesterskapet. Andre ble hans landsmann Martin Ponsiluoma, tredje ble nordmannen Johannes Thingnes Boe, som avsluttet arrangementet i Tyskland med syv medaljer.

Samuelsson var en av to skiskyttere på banen som ikke bommet på et eneste skudd søndag. Sistnevnte ble nummer sju til mål for sveitseren Sebastian Stalder.

Svensken, som ble verdensmester for første gang, fikk 9,6 sekunder over to-misset Ponsiluoma. Boe bommet tre ganger og ga opp å jage de to lederne på den siste runden. Til slutt tapte han 38,8 sekunder til vinneren.

Nordmannen var best i Oberhof i de tre foregående individuelle konkurransene: sprint, forfølgelse og individuell. Han triumferte også i mixed stafett og supermix. Lørdag ble han nummer to på herrestafetten.

Bare én gang i verdensmesterskapets historie har en enkelt person klart å vinne syv medaljer på ett løp: I 2020 i Antholz lyktes det norske Marte Olsbu Roeiseland. Hun sto på det øverste trinnet på pallen fem ganger og ble nummer tre to ganger.

Boe er den eneste skiskytteren i historien som har vunnet fem gullmedaljer for menn på én utgave av verdensmesterskapet. Siden han startet karrieren på arrangementet, har han vunnet 18, noe som plasserer ham på andreplass sammenlagt, bak den kjente landsmannen Ole Einar Bjoerndalen. «Kongen av skiskyting» har 20 gullmedaljer.

Polakkene kvalifiserte seg ikke til søndagens konkurranse. Klokken 15.15 er det lagt opp til en 12,5 km damestart, også uten polakkenes deltagelse. Dette blir den siste konkurransen i mesterskapet i Oberhof.