Home » Wang-tempelet i Karpacz. Den historiske trekirken kom til Polen fra Norge. Dette er en av de mest interessante attraksjonene i Giant Mountains

Wang-tempelet i Karpacz. Den historiske trekirken kom til Polen fra Norge. Dette er en av de mest interessante attraksjonene i Giant Mountains

by Thure Lindhardt

Wang Temple er en av de mest kjente turistattraksjonene i Karpacz. Oppmerksomheten til turister trekkes av den karakteristiske arkitekturen, originale interiøret og den ekstraordinære historien til det historiske skandinaviske tempelet. Hvordan kom den til Polen? Nedenfor er historien og interessante fakta om Wang Church, samt den viktigste informasjonen for turister som ønsker å besøke dette stedet. Wang-tempelet er – bortsett fra Śnieżka – et must i Karpacz og i Giant Mountains.

Wang tempel, eller egentlig Vår Frelsers fjellkirke, er en protestantisk sognekirke i Karpacz i Dolnośląskie voivodskap. Kirken ligger i en høyde av 885 moh

Templet fungerer først og fremst som et sted for tilbedelse, bryllup og dåp for den lokale lutherske menigheten. På grunn av sin historiske verdi er den historiske kirken også åpen for turister.

Templets historie går tilbake til middelalderen. Kirken ble bygget i landsbyen på begynnelsen av 1100- og 1200-tallet Vang i Norge. Den ble laget av harpiks-gjennomvåte furustokker som er ekstremt holdbare.

Omtrent tusen lignende såkalte stavkirker (norw. stavkirke). Flere dusin av dem er bevart til i dag og er nå blant de eldste tremonumentene i Europa. Wang-tempelet i Karpacz regnes for å være den eldste trekirken i Polen.

Hvordan havnet det norske tempelet i Kjempefjellene? Kirken sto i Vang frem til 1800-tallet da den ble for liten for lokalsamfunnet. For å få penger til å bygge et nytt tempel ble det eksisterende demontert og solgt i deler slik at det kunne transporteres og bygges opp igjen andre steder. Etter insistering fra den norske maleren Jan Krystian Dahl ble det historiske tempelet kjøpt av den prøyssiske kong Friedrich Wilhelm IV.

Slik så det originale Wang-tempelet ut i Norge. Tegningen ble laget av FW Schiertz i 1841. FW Schiertz / Domena Publiczna / wikimedia commons

Så bygningen ble først levert til Stettin og deretter til Berlin – den skulle være reist på øya Pavia. Grevinne Friedrich von Reden, som bor i Bukowiec, overtalte imidlertid kongen til å flytte Wang-kirken i nærheten av Karpacz, siden det ikke var noen kirke i nærheten.

I 1842 ble kirken fraktet for første gang på Oder til byen Malczyce, hvorfra den ble fraktet til Karpacz Górny. Den nye plasseringen for tempelet ble laget med hensyn til blant annet tiden det ble nådd fra de omkringliggende byene, samt landskapet det skulle ligge i.

Kirken ble gjenoppbygd på et nytt sted, men bare en liten del av de originale elementene ble brukt til gjenoppbyggingen. De fleste manglet eller var ubrukelige, slik at nye ble laget på stedet etter tegningene. Interessant nok er det ingen spiker i strukturen – elementene var forbundet med treledd.

Kirkens originale elementer inkluderer tresøyler inne i tempelet, utskårne portaler og nordiske løver med ornamenter med plante- og dyremotiver og runeskrift.

I midten trekkes oppmerksomheten mot et krusifiks skåret inn i en eikestamme og skapt av Jakub von Janowice i 1846.

Kloster og et steinklokketårn ble lagt til det opprinnelige tempelet for å beskytte bygningen mot fjellvind. Kirken ble høytidelig innviet 28. juli 1844 og har siden den gang vært sete for den lokale protestantiske menigheten.

For tiden er det en prestegård i Evangelical-Augsburg prestegjeld ved siden av kirken. På gårdsplassen kan du se epitafiet til grevinne Frederica von Reden og skulpturen «Raising Lazarus» av den lokale kunstneren Ryszard Zając. Ved siden av kirken er det en liten kirkegård der den polske poeten, dramatikeren, prosaforfatteren og manusforfatteren Tadeusz Różewicz og Henryk Tomaszewski – teatersjef, som som en av de viktigste polske og verdensteaterkunstnerne i andre halvdel av det 20. ble gravlagt. der.

Henryk Tomaszewski og Tadeusz Różewicz, blant andre, ligger på en liten kirkegård ved Wang-tempelet.
Henryk Tomaszewski og Tadeusz Różewicz, blant andre, ligger på en liten kirkegård ved Wang-tempelet. Przemokrzak / Pixabay

Wang-tempelet ligger i ul. Na Śnieżka 8 i Karpacz. Ca 300 m fra kirken ligger Buss stopp, og i en avstand på 500 m – avgiftsbelagt parkeringsplass. Wang kirke kan besøkes daglig til følgende tider:

  • 1. november – 14. april: kl. 09.00-17.00
  • 15. april – 31. oktober: 09.00 – 18.00.

På søndager og helligdager er besøk mulig fra 11:30 til 17:00, fordi klokken 10:00 i Wang-kirken hellig messe.

Billettprisliste:

  • Voksne: 10 PLN
  • Barn over 6 år: PLN 5,00 (fra 2022: PLN 7,00)
  • Skolebarn og elever: PLN 5,00 (fra 2022: PLN 7,00)
  • Kun inngang til torget: PLN 2,00

Kilde: karpacz.pl, wang.com.pl

Video

You may also like

Leave a Comment