Home » Weide: Velkommen til virtuelle gjerders tidsalder

Weide: Velkommen til virtuelle gjerders tidsalder

by Thure Lindhardt

«For tjue år siden drømte faren min at vi kunne finne opp en teknologi som ville gjøre det mulig å klare seg uten gjerder.»sier Florentin Genty, oppdretter av Limousin-kyr i Yvelines. Nå er denne teknologien her og den nye generasjonen oppdrettere venter bare på å få tak i den.

Oppfunnet av det norske selskapet NoFence fungerer de virtuelle gjerdene ved å utstyre kyrne med halsbånd som er utstyrt med GPS og solcellepaneler for å lade opp batteriene. I nettapplikasjonen definerer oppdretter området der han ønsker å beite dyrene sine på et kart, området som han kan endre når som helst. Hvis dyret med halsbåndet nærmer seg den virtuelle grensen lokalisert av GPS, høres et akustisk signal med økende intensitet. Hvis grensen overskrides, gis et elektrisk støt (mindre alvorlig enn med et gjerde). Hvis kua insisterer, sendes en advarsel til oppdretter. I applikasjonen kan den spore bevegelsene til alle dyr og historien til hørbare og elektriske alarmer.

NoFence-kragene er utstyrt med en GPS og et batteri med solcellepaneler (bilde A. Magnard)

Rask justering

Takket være Ile-de-France Chamber of Agriculture, har brødrene Florentin og Germain Genty, knyttet til Gaec de Brandelles, testet dette systemet på 6 kyr fra deres besetning på 80 limousiner siden mai. «Vi ønsket å teste dette systemet for å kunne referer til Florentin Genty. Vi har tomter på 18 hektar og vil gjerne dele dem i flere deler for å få mest mulig ut av de ulike delene, også de som er mindre glad i dyr.

For å sjekke effekten av disse virtuelle gjerdene på kyrnes oppførsel, installerte oppdrettere også Medria-halsbånd, som de kan bruke til å måle dyrekomfort, varme, svelgings- og drøvtyggingshastigheter, etc. Resultater : «Etter en akklimatiseringsfase på 3 eller 4 dager har kyrne blitt vant til systemet veldig godt».

Læringen er progressiv: Først ble en virtuell linje definert midt i et inngjerdet felt med «ekte» barrierer. — Først var vi redde for at dyrene skulle bli redde og løpe i alle retninger, men etter mindre enn to timer forsto de systemet., vitner oppdretterne.

Etter en måned ble kyrne plassert på beite med et virtuelt gjerde langs en vei. «Du slapp aldri unna.» «Dette sparer ikke bare tid til rotasjonsbeite, men gjør også at kyrne kan beite på arealer de ikke ville ha beitet før, for eksempel under epletrær langs veien.»sier Germain Genty.

Den virtuelle pakkegrensen ender langs veien (Foto: A. Magnard).

Fortsatt en høy investering

Hvordan reagerer kyr på skiftende virtuelle gjerder? «I partiet er det alltid de som tester grensene, forklarer Florentin Genty. Når disse «testerne» finner ut at halsbåndet deres ikke ringer, går de videre og forstår at grensene har endret seg. De andre vil følge etter».

Brødrene ønsker å teste dette systemet i større skala, «Å se oppførselen i grupper på et parti på 30 kyr og 30 kalver». Men prisen forblir en bremse foreløpig, med en målpris på 300 euro per halsbånd, som tillegges et abonnement på 60 øre per dyr og beitedag – en startpris som imidlertid bør synke med utviklingen av denne. teknologi. En annen ulempe notert av oppdrettere: unøyaktigheten av den virtuelle grensen, som kan skifte «Omtrent tre meter».

Brødrene Germain (t.v.) og Florentin Genty har et verksted med 80 limousinkyr og et saueverksted med 80 søyer. Det meste av produksjonen deres selges direkte fra gården (foto A. Magnard).

Folk bør også utdanne

Tross alt, hvis dyr blir vant til det om noen dager, vil det ikke være tilfelle med mennesker, som vil ta mye lengre tid å venne seg til fraværet av barrierer … «Jeg kan ikke lenger telle hvor mange oppringninger eller besøkende som kommer for å fortelle oss:» Kyrne løp! «» Vi hadde til og med rett til å få brannmenn til å komme! «ler Florentin. En skjerm fra firmaet NoFence ble installert ved inngangen til feltet, men den er ikke veldig godt synlig og … på engelsk. Derfor vil mer hensiktsmessig kommunikasjon være nødvendig, spesielt ettersom teknikken er generalisert. «Men vi må også lære folk opp til ikke å gå inn på eiendommen når det er dyr på den …», avslutter Florentin.

Displayet levert av NoFence er på engelsk, noe som ikke letter kommunikasjonen med beboerne (Foto: A. Magnard).

You may also like

Leave a Comment