Home » Witold Plutecki – en syklist med gitar – Sport på sportdziennik.com

Witold Plutecki – en syklist med gitar – Sport på sportdziennik.com

by Catherine Monroe

På Internett kan du se hvordan viseverdensmesteren og OL-deltakeren Witold Plutecki spiller gitaren «Easter Bossa in B min», som han komponerte selv.


Witold Plutecki huskes best av sykkelentusiaster for sin prestasjon ved verdensmesterskapet i Valkenburg, Nederland, hvor han vant sølvmedaljen i lagtempoen 22. august 1979 sammen med Stefan Ciekański, Jan Jankiewicz og Czesław Lang.

– Det var absolutt en av de mest minneverdige dagene i karrieren min – sier innfødte fra Gliwice, født 8. oktober 1956. – I teamet vårt var det i tillegg til de fire startende også påmeldt til løpet fra massestarten : Jan Krawczyk, Janusz Pożak, Krzysztof Sujka, Zbigniew Szczepkowski og Ryszard Szurkowski, som til tross for slutten av karrieren var den regjerende polske mesteren på den tiden.

medaljehåp

Alle fans ventet på denne prestisjetunge forestillingen, men vi gjorde det enda morsommere for dem. 3 dager før individuell konkurranse kjørte vi våre 98,5 kilometer veldig bra. Til tross for tap mot Øst-Tyskland med 2 minutter og 4 sekunder, klarte vi å få en ledelse på 9 sekunder på det norske laget og en ledelse på 18 sekunder på USSR-laget. På den gledesbølgen strevet Jan Jankiewicz, den eneste av våre fire som deltok i massestartløpet, også etter sølv. Til slutt tapte han kampen om regnbuetrøya. Ryszard Szurkowski ble nummer åtte, like bak Jan Krawczyk i gruppen, 25 sekunder bak verdensmesteren og andreplass.

Ikke rart at vi et år senere dro til de olympiske leker i Moskva i håp om medalje. Som en fiasko tok vi fjerdeplassen. Det som skjedde videre kan beskrives som en opphopning av uflaks. Jan Jankiewicz fikk ikke bare vite to-tre dager før start at faren var død, men våknet også opp på startdagen med 40 graders feber. På veien hadde vi et annet problem. Vi bommet på pallen, som absolutt var innen rekkevidde, med ett minutt og 20 sekunder. Den fiaskoen gjorde imidlertid at Czesiek Lang, som startet løpet fra massestarten, drevet av sportslig sinne, tok sølv. Sergei Suchoruczenko gikk alene og kunne ikke bli tatt. Til gjengjeld beseiret Czesiek Jurij Barinov i et spurtforsøk, som de la resten av feltet bak seg med.

Laget for teamturer

Witold Plutecki spesialiserte seg også i lagkonkurranser på nasjonale veier. Allerede som junior beviste han at han egnet seg for lagidrett. På National Youth Spartakiade i 1973 vant han sølv i lagløpet i fargene til Kolejarz Gliwice. I denne konkurransen var han også polsk mester i 1978 og nummer to i 1979 i fargene Legia Warszawa og 1983 og 1984 som spiller av Gwardia Katowice.

– Vi har samlet noen av disse medaljene – legger Witold Plutecki til, en olympier fra Moskva. – Det var også gode individuelle prestasjoner, for i 1978, da jeg var lagmester, ble jeg også Polens andreplass i den individuelle tempoforsøket, og tapte bare for Tadek Mytnik. Andreplassen i en etappe på Giro del Bergamasco i 1979 var også en suksess. Men for dagens sykkelfans er det allerede «forhistorie». Jeg kommer tilbake til det når jeg kommer til Polen for å bo med sønnen min i Toporowice i nærheten av Będzin i en måned og besøke vennene mine fra pelotonet. Hver dag bor jeg med datteren min i England, i Grantham for å være presis.

Jeg «bor» der i 10 måneder. Etter en måned med sønnen min har jeg en tredje adresse i Bulgaria hvor jeg tilbringer feriemåneden min med å nyte solen og stranden. Så det er ikke rart at denne polske tiden går veldig fort og jeg har vanligvis ikke nok tid. Heldigvis holder Heniu Krawczyk og Bogdan Szczygieł kontakt med gamle Gwardia. Jeg fikk muligheten til å møte vennene mine og vi hadde det hyggelig med sykkelhistorier. Jeg må imidlertid ærlig si at disse ti sykkelmedaljene fra det polske mesterskapet ligger et sted dypt i skuffen. Jeg går ikke ut med dem for å se på prakten av flyktig herlighet. Livet etter karrieren gikk sin gang. Jeg var forretningsmann og drev forskjellige virksomheter: sykling, fysioterapi og til og med dagligvarer, og nå er jeg pensjonist.

En musikalsk vekker

I denne listen av Witold Plutecki må det være et sted for… en gitar. Ikke uten grunn, for snart et halvt århundre siden, ble det sagt at han var den beste syklisten blant gitaristene og den beste gitaristen blant syklistene.

«Musikk har fulgt meg siden jeg var liten,» forklarer Witold Plutecki. – Jeg gikk på barnemusikkskolen i Gliwice i gitar- og fiolinklassen. Senere handlet det mer om å spille for meg selv og komponere til skuffen. Selv om sykling lot musikken ta et baksete, sa landstrener Andrzej Ruciński under treningsleirene at jeg burde spille hver morgen for å våkne. På den tiden skrev redaktør Maciej Biega om meg: «Den beste gitaristen blant syklister og den beste syklisten blant gitaristene».

Jeg liker best å spille blues og prøve jazz. Jeg sier «prøve» fordi det er en sjanger som krever eksepsjonelt talent og mye arbeid. Du kan lytte til komposisjonen min «Påskebossa i B min» på Internett. Så nå spiller musikken igjen og sykkelen har gått i kjelleren. For eksempel beundrer jeg Henio Krawczyk, som skrøt for meg av å vinne trøya til den polske mesteren i Masters-konkurransen for over 65 år siden, og la til at selv 80-åringer konkurrerer. Det utgjør ikke lenger en trussel for meg. For å være ærlig er jeg ikke engang fan da jeg bare sporadisk følger med på resultatene av konkurransen. Sist jeg så VM ble sendt på TV i 2017 da syklistene konkurrerte i Bergen. Men da jeg hadde dem «foran nesen» i 2019 fordi konkurransen ble arrangert av Horrogate of England, så jeg ikke på hvordan de beste syklistene i verden raste.

Jeg foretrekker mange minner

Jeg husker at polakkene ikke lyktes i disse mesterskapene. Jeg vet også at Rafał Majka er en bronsemedaljevinner ved de olympiske leker 2016, den beste klatrer i Tour de France og en etappevinner av «Big Loop» og Michał Kwiatkowski vant regnbuetrøyen i 2014. Jeg vil imidlertid ikke si for mye om moderne polsk sykling. Jeg vil heller tilbake til de årene. De to største polske rytterne, Ryszard Szurkowski og Stanisław Szozda, kjørte med meg i pelotonet. Den første, selv om den nominelt er en amatør, er fokusert på det han gjør som en ekte profesjonell. Den andre smiler, er blid og slår lett ut vitser. Dessverre er ikke begge i live lenger.

Den tredje rytteren i min rangering av de beste syklistene jeg har konkurrert mot er Czesiek Lang. Jeg er glad for at han begynte å organisere Tour de Pologne etter slutten av sin vellykkede karriere, der han ble den første polske profesjonelle. Han gjorde det til et løp i verdensklasse. Jeg har et telefonnummer til ham, men jeg så ham sist for noen år siden. I denne listen over flotte spillere kan jeg ikke la være å nevne Zygmunt Hanusik, som det er mange anekdoter om fra en sykkelflaske.

For eksempel husker jeg Małopolski Wyścig Górski, før starten i Kraków, på slutten av karrieren til den populære «Zyga» – fordi det var det vi alle kalte ham – en av de da unge syklistene bukket respektfullt for ham og sa: «Mr. Zygmunt». Selvfølgelig tok oldtimers det opp umiddelbart. Da de kjente til ruten, som begynte med en stigning og en stigning, ba de den unge mannen om ikke å overkjøre Hanusik. De la til og med til at «Zyga» sa: «Hvis han er overvektig, trekker han seg tilbake.» Jeg husker ikke om han tapte, men han trakk seg faktisk snart.

sport for alle

Małopolski Wyścig Górski fortsetter uavbrutt, og i år så sin 61. utgave. Etter en 22-årig pause kom Kryterium Aces tilbake til gatene i Schlesien og Zagłębie.

– Heldigvis for sykling er det fortsatt folk som Bogdan Szczygieł. Jeg vil investere min tid og penger i å organisere sykkelkonkurranser – sier Witold Plutecki.

– Da jeg kjørte for Gwardia Katowice, var det sesongens viktigste løp for oss. Det er sant at i denne spesielle formen for racing var jeg ikke særlig komfortabel og oppnådde ingen suksess. Men for fansen er det en morsom form for konkurranse. De forekommer også i England. I små byer, en gang i året, låser innbyggerne bilene inn i garasjer og har en slik fest. De samler alle sykkelentusiaster fra hele regionen. Dette er vanligvis massebegivenheter og sykling er en sport for alle.


I bildet: Det en gang så store Gwardia Katowice-laget, fra venstre: Zdzisław Krudysz, Witold Plutecki, Adam Borkowski og Bogdan Szczygieł.

Foto. bue


huske – Vi er der for deg i kiosker, supermarkeder, bensinstasjoner, men du kan også kjøpe oss i elektronisk form. Fortsett å lete www.ekiosk.pl Og http://egazety.pl.

You may also like

Leave a Comment