Home » Witold Waszczykowski handler om tyskerne

Witold Waszczykowski handler om tyskerne

by Gabriel Scott

Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands kansler Olaf Scholz, Italias statsminister Mario Draghi og Rumenas president Klaus Iohannis besøkte Kiev torsdag, hvor de møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy.

Under besøket i Kiev uttrykte vestlige politikere sin støtte til Ukrainas EU-ambisjoner og kunngjorde ytterligere våpenleveranser. I mellomtiden avslørte den tyske avisen Die Welt at den virkelige grunnen til hans besøk i Kiev var å prøve å få president Zelenskyy til å gi innrømmelser til Russland.

Waszczykowskis sterke ord

Verdens resultater provoserte frem mange kommentarer og stilte spørsmål ved Vestens solidaritet med det slitende Ukraina. Witold Waszczykowski, MEP for lov og rettferdighet, snakket om det på lørdag.

– [Media – przyp. red.] skrev at de dro til Kiev for å overtale ukrainerne til å komme til en forståelse med Russland. Så den første entusiasmen for dette besøket ble til forvirring. Scholz og Macron må ha dratt til Kiev for å redde ansiktet. De har blitt kritisert og beskyldt for å favorisere Russland, de ønsker å endre dette bildet. I tillegg, i tråd med deres pro-russiske holdning, ønsker de å overtale den ukrainske siden til å gi innrømmelser, sa han på polsk radio 24.

Politikeren understreket at løftene om at Ukraina skal bli med i EU er vage og fjernt. Foreløpig er det ikke tatt bindende vedtak i denne saken.

– Det endelige vedtaket om tildeling av kandidatstatus er heller ikke tatt ennå. Så langt har EU-kommisjonen og Ambassadørrådet gitt sin mening, og dette må godkjennes av Det europeiske råd. Det er mulig at støtten til Ukrainas EU-ambisjoner som ble kommunisert i Kiev var betinget. Alle sier imidlertid at Ukrainas vei til fullt EU-medlemskap vil være lang, ja tiår. Det er imidlertid indirekte måter, inkludert samarbeid gjennom Three Seas Initiative. Man bør åpne opp den sektorvise EU-politikken overfor Ukraina og slutte seg til det felles markedet. Norge og Sveits tilhører ikke EU, men opererer på fellesmarkedet. Faktisk er det ingen politisk vilje til å tiltrekke seg Ukraina, sa han.

Waszczykowski oppsummerte også bittert Tysklands holdning til det slitende Ukraina.

– [Niemcom – przyp. red.] det handler hovedsakelig om energiressurser. Det høres brutalt ut, men de trenger ikke Ukraina. De trenger Russland og dets økonomi, konkluderte han.


Les også:
«Politiske dverger». Waszczykowski skarp om Macron og Scholz
Les også:
Waszczykowski: EUs bistand til Ukraina er symbolsk
Les også:
Waszczykowski: «Milepæler» vil aldri ta slutt, og de er der for å holde oss ansvarlige

You may also like

Leave a Comment