Home » Yara skal ta seg av norske bønder. Det blir rikelig med gjødsel til våren

Yara skal ta seg av norske bønder. Det blir rikelig med gjødsel til våren

by Thure Lindhardt

Det er en dramatisk situasjon som jeg aldri har sett – sier formannen i Norsk Bondelag Bjørn Gimming om situasjonen på gjødselmarkedet. På sidene til norsk presse håper han at bøndene får nødvendig gjødsel til våren, men frykter også at det kan bli svært dyrt. Den lokale produsenten Yara sørger i mellomtiden for at norske bønder ikke går tom for denne for tiden verdifulle råvaren, selv om den globale situasjonen virker helt uforutsigbar.

Landbrukssamvirket Felleskjøpet Agri meldte tirsdag kveld at det vil umiddelbart stanser salget av mineralgjødsel til slutten av året. Årsaken er den kraftige økningen i gjødselprisene på verdensmarkedet, også på grunn av den kraftige økningen i råvareprisene.

40 % av ammoniakkproduksjonen i Europa vil bli stanset på grunn av stigende naturgasspriser.Situasjonen skaper uforutsigbarhet i matproduksjonen både i Norge og andre steder. Kan ha negativ innvirkning på matproduksjonen. Vi vet ikke hva som vil skje i fremtiden. Dette er en helt spesiell situasjon når gjødsel ikke kan bestilles og kjøpes sier Gimming.

Hos Felleskjøpet har vi besluttet å stanse salget av mineralgjødsel en stund. Dette skyldes økningen i råvareprisene internasjonalt og mer presist et marked som er ute av kontroll sier kommunikasjonssjef Thomas Skjennald. Inflasjonen har vært ekstrem de siste månedene, legger han til. – Det er umulig å selge varene for det Vi vet ikke hvor mye vi skal betale i fremtiden. Derfor tar vi ikke lenger imot bestillinger, forklarer han.

Skjennald sier imidlertid at alle varer som bestilles vil bli levert. – Vi har mottatt forsikringer fra Yara om at de har ambisjoner om å oppfylle våre forpliktelser våren og 2022 Sier Thomas Skjennald.

Yara skal ta seg av norske bønder

Yaras markedsdirektør Anders Trømborg sier selskapet er i en vanskelig og svært uoversiktlig situasjon. – Ammoniakkproduksjonen har gått ned og fraktmarkedet står overfor alvorlige utfordringer. Vi har store svingninger i etterspørselen etter våre fabrikker som krever langsiktig planlegging Han sa og la til at han ikke var bekymret for at Yara ikke kunne gi gjødsel til bøndene.

– Vi har fortsatt gode planer og vi har fortsatt god tid til våren. C.Vi jobber hardt for at den norske bonden ikke skal gå tom for varer. For de som husker tidligere kriser, satte Yara norske bønder først. Vi vil fortsette dette sier Trømborg.

Bondelaget fikk gjennomslag for de såkalte tilleggsforhandlingene om kostnadsøkningen i landbruket. – Prisene steg dramatisk sommer og høst, så vi ba om ytterligere forhandlinger med deg. Denne prosessen ble stoppet av den avtroppende regjeringen. Nykommeren må håndtere dette temaet raskt sier Bjørn Gimming. Han sier det er viktig å skape økonomisk forutsigbarhet for norske bønder.

Kilde: www.nrk.no

Forfatter: Paweł Hetnał

Paweł Hetnał – utdannet ved Technical and Humanities University i Bielsko-Biała. Mangeårig journalist for portaler og lokalaviser fra Podbeskidzie-regionen.

Denne e-postadressen er beskyttet mot spambotter! Du må aktivere JavaScript for å se den.

Forfatterens siste artikler:


You may also like

Leave a Comment