Home » Zelenskyjs tale til Stortinget. Den tidligere statsministeren tørket tårene

Zelenskyjs tale til Stortinget. Den tidligere statsministeren tørket tårene

by Connie Nielsen

Zelensky påpekte at invasjonen Russland til Ukraina utgjør også en grenserisiko Norge med Russland. Aggresjon startet ikke bare ved våre grenser, men overalt. Du kjenner det sikkert også i Arktis, der russerne nå er sterkere enn før. Jeg håper ikke gruvene driver mot dine hav og fjorder sa Zelenskyy.

Han understreket at Ukraina ikke har en felles grense mot Norge, men samme nabo – Russland, «som bryter med våre felles verdier». Russere truer frihet og menneskerettigheter – la til president.

Zelensky appellerte til myndighetene Norge for en ny levering av våpen. Vi trenger antiskipsmissiler, luftvernsystemer og pansrede kjøretøy,» sa han. Han lovet at «enhver våpen som mottas som hjelp fra andre land vil bare bli brukt til forsvarsformål.. Så langt har Oslo-regjeringen gitt Ukraina totalt 4 tusen anti-tank granatkastere, inkludert rundt to tusen. Flere ble annonsert onsdag.

president Ukraina oppfordret Norge til å ta imot mer sanksjoner mot Russland fordi «dette er den eneste måten for Kreml å strebe for fred». «Jeg er sikker på at som et land som deler ut Nobels fredspris, forstår du det,» sa han. «Jeg er overbevist om at nordmannen selskap Du kan ikke delta i denne krigsmaskinen,» la han til.

Kontrovers om Zelenskyys forslag om å stenge norske havner for russiske skip

Zelenskyi ba om at norske havner ble stengt for russiske skip. Saken er kontroversiell i Norge, russiske fiskebåter leverer fisk til norske havner og påvirker utviklingen av norsk fiskerinæring.

Ukrainas president bemerket at Norge kan bidra til å øke Europas energisikkerhet. Han pekte på muligheten for å øke norsk eksport gass og olje som kan erstatte russiske kilder.

Han inviterte også investorer fra Norge til å hjelpe til med å gjenoppbygge det ødelagte landet.

Zelenskyi refererte flere til historien om norsk-ukrainske forhold. Som han bemerket var den første soldaten som kom inn i byen Kirkenes i Nord-Norge med den røde hæren i oktober 1944 en ukrainsk statsborger fra byen Sumy. I dag pågår harde kamper med Russland i Sumy Oblast Selenskyj la merke til det. Han husket også at vikingene nådde Kiev.

Til slutt ga han uttrykk for at han var villig til å låne tradisjonelle parader fra Norge på uavhengighetsdagen (grunnloven) 17. mai.

Talen til Ukrainas president ble belønnet med langvarig applaus fra de norske parlamentarikerne. Tidligere statsminister i Norge Erna Solberg hun tørket bort tårene.

You may also like

Leave a Comment