Når de handler under «Black Friday»-rabatter og den kommende julesesongen, bestemmer innbyggerne seg i økende grad for å kjøpe ønsket produkt eller gave til en slektning i nettbutikker. Samtidig blir svindlere mer og mer aktive på Internett og utvikler stadig flere måter å svindle kjøpere på. Anrijs Šmits, ekspert på svindelforebygging hos Luminor, forklarer hva du bør se etter når du handler på nettet for å unngå å falle i hendene på svindlere.
Innholdet fortsetter etter visning
reklame
Tiden for store rabatter er en høsttid, ikke bare for kjøpere, men også for nettsvindlere. Internett-svindlere forbedrer stadig sine digitale ferdigheter og har ikke lenger problemet med å lage en anstendig og pålitelig nettbutikk, nettsted for sosiale medier eller reklame som vil fange oppmerksomheten til potensielle ofre.
«Selvfølgelig er det forståelig at disse sidene, som tilbyr spesielt fristende rabatter og gode tilbud, trekker mye oppmerksomhet fra potensielle kjøpere og øker sannsynligheten for å bli svindlet. Men det er alltid verdt å huske en enkel sannhet – som ser utrolig lønnsom ut, fordi «Når du handler på nettet må du være veldig forsiktig og være oppmerksom flere ganger på at nettbutikken hvor du handler og oppgir de nødvendige bankopplysningene, er en ekte og pålitelig tjenesteleverandør, ”advarer Schmidt.
Ifølge eksperten må du ta hensyn til tilbudene om svært dyre luksusvarer eller elektriske apparater som smykker, klokker, smarttelefoner eller eksklusive parfymer til en betydelig lavere pris enn vanlig. Hvis et produkt verdt € 1000 selges for € 200, bør kjøperen være spesielt forsiktig og nøye vurdere opprinnelsen til selgeren.
Svindlere blir stadig mer dyktige og har lært å vise sikkerhetssertifikatene «Verified by Visa» og «Mastercard SecureCode» på visuelt tiltalende og tilsynelatende pålitelige nettsider og å legge til andre elementer som gjør det vanskelig å skille disse nettsidene fra pålitelige nettbutikker. Det er også et økende antall svindelsaker på sosiale medier der kunder blir bedt om å klikke på en oppføring for en teaser-konkurranse, men det som ligger bak tilbudet er faktisk programvare som stjeler bankinformasjon.
Hvordan beskytter du deg mot svindel på nettet? Når du for eksempel handler i nettbutikker, anbefales det at du kun bruker et dedikert betalingskort som kun inneholder beløpet som kreves for det aktuelle kjøpet. På denne måten er det mulig å redusere risikoen for å tape en betydelig sum penger. Men hvis du har tatt en svindler og fått tak i bankopplysningene dine, bør du umiddelbart rapportere saken til både banken din og politiet.
Hva må du se etter for å beskytte deg mot svindlere på nettet?
- En nettadresse er villedende, det vil si en adresse som forsøker å etterligne et kjent produkt, produsent eller selger.
- Nettadressen inneholder ikke et Safe Browsing-symbol, og nettadressen starter ikke med https, men med http. S = trygt.
- Bedriftsadressen inneholder flere elementer, som f.eks B. con.su.club, så vær nøye med nettadressen.
- Nettstedet selger varer, men er ikke en offisiell distributør.
- Nettsiden fungerer med feil – andre sidelenker kan ikke åpnes, «knapper» fungerer ikke og visuelle feil i teksten på nettsiden er synlige.
- «Kontakter»-delen eksisterer ikke, kontakter mangler, eller de angitte kontaktene eksisterer ikke.
- Kontakten / adressen til butikken er i et tredjeland / offshore / lavskatteområde.
- Koblingen har vært knyttet til et nettangrep eller datavirus. Du finner disse i ulike verktøy for omdømmesjekk, som for eksempel Google Safe Browsing – Google Transparency Report eller talosintelligence.com.
- En lenke til nettbutikken sendes uventet av en venn eller bekjent med en tekst som ikke er typisk for daglig korrespondanse.
- Det er ingen tilleggsinformasjon om produktene, det er ingen reell tilbakemelding fra kunder om butikken i andre kilder eller sosiale nettverk, det virker upålitelig. Vær også forsiktig hvis butikkens anmeldelser er for konsekvente og åpenbart menneskeskapte.
- Det er ingen spesifikke vilkår for nettbutikken, leveranser, refusjoner eller andre viktige vilkår. Vær også forsiktig hvis nettbutikkforholdene er ulogiske eller uforholdsmessig gode for kjøperen.
- Lenker for å lagre sosiale kontoer fungerer ikke. Ofte er bare sosiale nettverksikoner plassert på nettsteder, men i virkeligheten eksisterer ikke slike kontoer i det hele tatt.
- Hvis det dukker opp popup-meldinger mens du surfer på siden som ber deg om ytterligere rabatter, vil du bli bedt om å oppgi dine personlige opplysninger i lotteriet eller på annen måte.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»