Home » Ny regjeringssplittelse i EU – EURACTIV.pl

Ny regjeringssplittelse i EU – EURACTIV.pl

by Thure Lindhardt

Et av problemene som for alvor kan splitte den nyopprettede norske regjeringen er holdningen til EU. Arbeiderpartiet under ledelse av den nye statsministeren Jonas Gahr Støre er mer sannsynlig å være euroentusiaster, mens deres koalisjonsentrister er sterkt imot samarbeid med EU.

Høyre regjeringsvedtak i forrige uke Erny Solberg han var ganske sterkt EU-vennlig. Han kalte ikke bare Norge en «partner for Europa», men samarbeidet også med EU og var involvert i avtalene om Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS) og Schengen-området. Og hvordan vil den nye regjeringen til Arbeiderpartiet (Arbeiderpartiet) og Senterpartiet (Senterpartiet) posisjonere seg i forhold til EU?

En regjering sverget inn torsdag under ledelse av en Labour-leder Jonas Gahr Støre (Ap) har 19 statsråder, flertallet 10 kvinner. Det nye kabinettet er et mindretall, noe som ikke er uvanlig i Norge.

Begge koalisjonspartnerne har til sammen 76 av de 169 plassene på Stortinget. Dette betyr at regjeringen må vinne støtte fra opposisjonspartiene for hvert prosjekt. Diskusjonen vil trolig foregå i regjeringen også, og dette skyldes betydelige avvik mellom Ap og sentrister i mange saker.

Arbeiderpartiet for EU, sentrister sterkt imot det

For eksempel kan holdninger til EU bli et stridsfelt. Arbeiderpartiet har vært begeistret for EU i årevis og har etterlyst et sterkt samarbeid med sine «europeiske naboer», blokkstatene og selve Brussel.I mellomtiden ville Senterpartiet mest sannsynlig til og med skammet britiske brexitere med sin euroskeptiske fortelling.

I sin «Ikke for EU»-erklæringen publisert på sin hjemmeside 15. mars, beskrev partiet 1994-avtalen om Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet som et undertrykkende «korsett» og kritiserte Labour for å motsette seg den «uheldige» avtalen.

Ifølge sentristene krever EØS-avtalen reforhandlinger slik at den «ikke begrenser norsk suverenitet». Partiet etterlyser også en exit fra Schengen-området. «Vi trenger ikke å motsette oss diktatene til byråkratene i Brussel», oppfordrer han i dokumentet.

Vil det arktiske problemet føre til kortslutning mellom Oslo og Brussel?

Det er ikke kjent om sentristene «gjemmer» sine anti-EU-bannere for godt, på vegne av regjeringsenheten, eller trekker dem ut ved anledning eller når situasjonen krever det. Rundt 80 prosent av dem går til EU. Norsk eksport og om lag 60 prosent av importen.

De første dagene av det nye kabinettets funksjonstid tyder på at forholdet til EU ikke blir det enkleste. Motstanden i Norge ble utløst sist fredag ​​av EUs planer om å håndheve et forbud mot utnyttelse av råstoff i Arktis, noe som vil ramme norsk olje- og gassindustri alvorlig.

You may also like

Leave a Comment