Home » For jordbær til Norge – kjøp på INTERIA.PL

For jordbær til Norge – kjøp på INTERIA.PL

by Gunnar Garfors

Det første arbeidet med jordbærhøsting i Norge starter i første halvdel av juni, hovedsakelig for produsenter som dyrker disse fruktene i polytunneler. De fleste av disse plantasjene ligger i Rogoland-regionen (sørøst-Norge). De første jordbærene på norske åker dukker vanligvis opp siste uken i juni.

Folk som er interessert i å jobbe med jordbærplukking i Norge har liten sjanse til å finne jobb før de forlater Polen. Dette skyldes i hovedsak dårlig tilgang på tilbud. De fleste polakker kommer til lokale plantasjer takket være anbefalinger fra venner som har jobbet for de samme bøndene i årevis. Av denne grunn er det få nordmenn som søker etter ansatte gjennom stillingsannonser.

Hvis du ikke har noen venner eller kontakter her i landet som kan hjelpe deg med å finne en sesongjobb, har du ikke annet valg enn å reise til Norge på egenhånd. Den beste måten å komme dit på er med egen bil. Å finne en jobb innen høsting betyr ofte å reise flere hundre kilometer.

– Begynner du å høste for første gang, gjør det senest i slutten av juni – råder Kamil, som har høstet jordbær i Drammen i flere år. – Sesongen starter egentlig i begynnelsen av juli og varer ut september, men bare du går tidlig nok vil du ha en sjanse til å gjøre noe. Jeg fraråder å bruke tjenestene til mellommenn. De kjøper deg en fergebillett, organiserer plass på campingplassen og belaster deg flere hundre zloty for deres «hjelp». Sannheten er at du enkelt kan ta deg av alle disse tingene selv.

Det største jordbærdyrkingsområdet i fjordregionen er i More og Romsdalsregionen, nær Valldal, i Norddal kommune (400 km nord for Bergen). Hvert år kommer flere hundre arbeidere fra Polen og Litauen til Jordbærdalen, som strekker seg på begge sider av veien som fører nordover fra Valldal.
Det er rundt 40 jordbærbønder i dette området som er med i Valldal Gront produsentlag. Bøndene som er tilsluttet denne foreningen utgjør nesten halvparten av alle jordbærprodusenter i Norge. Størstedelen av frukten som høstes på lokale plantasjer selges på det lokale markedet på Nordvestlandet. Valldal Gront leverer frukt til bedrifter som Lerum, Stabburet og Hennig Olsen.

I tillegg til nevnte Valldal er det også store jordbærdyrkingsområder rundt Lier, Drammen, Egge, Moss og Hamar. En av bøndene som ansetter polske innvandrere for å høste er Simen Myhrene, bonde fra Sylling i Lier kommune i Buskerud. – I år skal jeg ansette et trettitalls polakker. De fleste av dem vil være de samme som har jobbet for meg tidligere år. Norske bønder er avhengige av utenlandske arbeidere. Uten dem ville det ikke vært noen som plukket jordbær. Norsk ungdom har ingen interesse av å jobbe i landbruket. Innvandrere tjener 110 CZK per time, men takket være akkord stiger det vanligvis til rundt 150 CZK.

Polakker som er ansatt sesongmessig i jordbærplukking må tjene minst 104 CZK per time. Dette er minstelønnen for landbruksnæringen i Norge. For en lengre arbeidsperiode, dvs. 12-24 uker, øker beløpet til 109,50 CZK.

Arbeider du i Norge i mer enn seks måneder, skal lønnen din være lik minstelønnen som gjelder for faste landarbeidere. I dette tilfellet er det 115 CZK per time. Timeprisen for en person under 18 år må være minst 85,50 CZK.

En nybegynner samler inn ca 40 kg frukt hver dag. Prisene varierer en del. I fjor var de mellom 8 og 12 CZK per kilo, avhengig av region. På en time kan du tjene rundt 110 CZK. Nye forskrifter tvinger bøndene til å øke skattesatsene. Våre landsmenn som jobber med jordbærplukking i nærheten av Valldal tjener rundt PLN 15 000. Kroner per måned (ca. PLN 7500).

Maciej Sibilak

You may also like

Leave a Comment