Home » Paradis tapt? Norge har et problem. Polakkene vil ikke lenger jobbe der

Paradis tapt? Norge har et problem. Polakkene vil ikke lenger jobbe der

by Gunnar Garfors

Norge har vært en av hoveddestinasjonene for økonomisk migrasjon fra Polen i årevis. Sammen med litauere og ukrainere utgjør polakker den største innvandrergruppen her i landet. Ved det ferske stortingsvalget i vårt land ble det avgitt 24.000 stemmer fra Norge.
Imidlertid har denne retningen mistet sin appell. Det norske arbeidsformidlingen Adecco varsler at polakker ikke lenger ønsker å komme til Norge. Utbyttet har endret seg fullstendig i løpet av det siste tiåret.

Se videoen
Andrzej Domański: For å korte ned arbeidstiden må du teste dem i praksis

Kursen på den norske kronen endret lønnsomheten i arbeidet

– For ti år siden var en norsk lønn i euro og zloty verdt 50 prosent mer enn den er i dag, påpeker han. Norsk allmennkringkaster NRK. Han gir konkrete tall. I 2013 tilsvarte en lønn på 600.000 kroner rundt 75.000 euro. På den tiden kostet én euro 8 kroner og én zloty 1,80 kroner. Verdien av en lønn på 600 000 kroner er nå bare 50 000 euro. Årsaken er en fullstendig kursendring. For øyeblikket koster én euro 12 kroner og zlotyen 2,70 kroner.

Dane Cekov fra Nordea Markets sier til NRK at kronekursen de siste årene har falt med rundt 20 prosent mot euro og til og med 25 prosent mot dollar. Denne valutaen er liten og følsom for usikkerhet i den globale økonomien.

Er den norske drømmen over?

– Å få folk til å komme til Norge for å jobbe er et problem. – I fjor så vi en drastisk forverring av denne situasjonen, sammen med svekkelsen av kronekursen, klager Torben Sneve, administrerende direktør i Adecco. I et intervju med NRK minner han om at selskapet hans jevnlig brakte rundt 1000 mennesker til Norge for å jobbe med dem senter i Krakow. I år forventes det imidlertid å ha færre enn 300 ansatte.

Nordmenn ser tilbake med lengsel på begynnelsen av det siste tiåret. Deretter – ifølge Statistisk sentralbyrå – Emigrasjonen nådde sitt høydepunkt i 2011-2012. I 2012 var det ventet over 57 000 borgere fra utenfor Norden å komme til Norge. Dette var virkningene av finanskrisen i 2008 og høy arbeidsledighet i Europa.

You may also like

Leave a Comment