Presentasjonen av Norge på bokmessen i Warszawa arrangeres i nært samarbeid med Kongeriket Norges ambassade. Mens vi venter på detaljene om arrangementet, vil vi introdusere fem navn på de mest kjente norske forfatterne i Polen. Messen vil finne sted fra 26. til 29. mai på Plac Defilad og Palace of Culture and Science.
Som arrangørene av den norske presentasjonen sier: «Polen er et viktig marked der norsk litteratur er svært populær, alt fra detektivromaner og nordisk noir til barnebøker og eventyr. Polsk litteratur er også veldig populær i Norge – den ligger på femteplass når det gjelder oversettelser fra fremmedspråk», leser vi i informasjonen fra Bokinstituttet.
Margit Walso, direktør for NORLA, sa på instituttets hjemmeside: «Vi er veldig glade for å være æresgjest på bokmessen i Warszawa. Det er en flott mulighet til igjen å presentere norsk litteratur og dens forfattere for det internasjonale markedet, denne gangen for polske lesere. De siste fem årene har polsk vært blant de ti beste språkene i NORLAs oversettelsesstipendprogram. Verkene til mange norske forfattere er allerede tilgjengelige i polsk oversettelse, så det litterære programmet som vi vil presentere vil vise alle sider ved norsk samtidslitteratur”.
Mens vi venter på detaljene om arrangementet, vil vi introdusere fem navn på de mest kjente norske forfatterne i Polen.
Maja Lunde – navnet på en dyktig romanforfatter fra Oslo er verdt å nevne, spesielt siden hun ikke er en av mestrene i skandinavisk krimlitteratur. I årevis har hun spesialisert seg på psykologi, litteratur og film. Hun viet mye arbeid til unge publikummere, inkludert å skrive manus til barneprogrammer. Hennes litterære debut «Over grensen» var også rettet mot de yngste. Forfatteren skapte en historie basert på den autentiske skjebnen til norske jøder under andre verdenskrig. Hun debuterte som voksen romanforfatter i en alder av førti. Hennes «History of the Bees» (2015) fikk kritikerros, mottok mange prestisjetunge priser og mottok en rekke oversettelser, inkludert til polsk. På det fiktive nivået er det en forseggjort utformet historie som foregår på tre tidsnivåer. Spredt over hele kloden har heltene hans én ting til felles – utsiktene til en økologisk katastrofe som vil føre til global utryddelse av bier. Lunde har annonsert utgivelsen av en ny trilogi som omhandler miljøtrusler. I 2017 ble andre del av boktrioen utgitt med «The Blue».
Karl Ove Knausgard – han ble kalt den skandinaviske Proust fordi hans seksbindsserie også søkte forfatterens selvbiografi gjennom nøye gjennomarbeidede detaljer. Serien, utgitt i 2009-2011, har blitt en bestselger i verden. Historiene, delt inn etter nøkkelen valgt av forfatteren, utfoldet seg sakte, tregt mot slutten, og berørte på siden de mest intime bekjennelsene fra livet til Knausgard, hans familie og kjære. My Struggle, som han angivelig skrev med febrilsk lidenskap, solgte 450 000 eksemplarer. kopier og er i ferd med å bli et globalt fenomen. Bare tittelen var kontroversiell – hvorfor bestemte Knausgard seg for å gi serien sin en tittel som er så nært knyttet til tittelen på Hitler-boken, som er forbudt i mange land? Hva mente han egentlig? Det er verdt å merke seg at selv før slutten av det første tiåret av 2000-tallet, lovet forfatteren å være noen verden ville høre fra mer enn én gang. Hans debut i 1998, med tittelen Ute av verden, var den første debuten i historien som mottok Norsk litteraturkritikerpris. Den norske utgavens andre roman, En tid for alt, har blitt verdsatt i Skandinavia og utover – den er nominert til Nordisk Råds litteraturpris og Dublins litteraturpris.
Jo Nesbo – en forfatter hvis navn ikke trenger å introduseres for mange lesere, og mange fans håper i all hemmelighet at Nesbo vil være blant gjestene på årets bokmesse i Warszawa. Kunstnerisk er det – nesten bokstavelig talt – et menneskelig orkester. Som barn drømte han om en karriere som fotballspiller, og hvis han ikke hadde fått en alvorlig skade i ung alder, ville han kanskje blitt kjent på et helt annet felt i dag. Som forfatter av flere titalls krimbestselgere har han vist at ambisjonene hans er enorme. Romanen hans Red Throat ble anerkjent som den største litterære kriminalromanen gjennom tidene i 2004. Jo Nesbo skriver også barnebøker, er pop-rock musiker, sanger og låtskriver. Skulle leseren ikke bli tilstrekkelig overrasket over den norske forfatterens kompetansespekter, bør det bemerkes at han er økonom av utdannelse.
Herbjorg Wassmo – en fremragende forfatter, født i Vesteralen, Norge i 1942, er mest kjent for sin mest kjente – todelte – roman Dina bok, som ble filmatisert i 2002 av den danske forfatteren Ole Bornedal. Det er en historie full av mystisk og mørk aura, satt i andre halvdel av 1800-tallet. Den forteller om voksen alder av en følelsesmessig avvist jente som som kvinne oppdager sin styrke, uavhengighet og evne til å få makt over menn. I filmen spilte den svenske skuespillerinnen Maria Bonnevie rollen som ville, uavhengige og litt farlige Dina. Wassmo debuterte som poet. Hun er vinner av den prestisjetunge Nordisk råds litteraturpris; Hun laget også en andre dobbeltbok dedikert til den kvinnelige heltinnen – Torah.
Margit Sandemo – en sentimental litterær reise på slutten. I løpet av perioden med politisk endring begynte populærlitteratur å bli sendt til Polen i massevis og ofte solgt i flere omganger. De ble utgitt på papir av dårlig kvalitet, de ble solgt i kiosker ved siden av aviskopier og sigarettpakker, men polakkene, som tørstet etter nye publikasjoner fra vestlige land, samlet dem ivrig og massivt i hjemmeboksamlingene sine. Antall volumer krevde snart en redesign og tillegg av ekstra hyller til de tidligere stabile hyllene. Kjærlighetsforholdene til den uforglemmelige Harlequin-serien var som episoder fra Dynasty – alle kjente dem, selv om de innrømmet det med en viss forlegenhet. Den flerdelte «Sagaen om isfolket» av den norske forfatteren Margit Sandemo ble også utgitt på bølgen den gang. Forfatteren skrev romaner i et misunnelsesverdig tempo. Bøkene hennes brakte elementer av thriller, skrekk, norrøn mytologi og fantasi med seg. Sandemo har skrevet nesten 180 titler med et samlet opplag på 30 millioner eksemplarer.
Bokmessen finner sted fra 26. til 29. mai på Plac Defilad og Kultur- og vitenskapspalasset. (TRYKK)
Forfatter: Malwina Wapińska
mwp / skp /
«Internettjunkie. Sertifisert problemløser. Uunnskyldende nettnerd. Total kaffespesialist. Faller mye ned. Lidenskapelig twitterekspert. Generell baconelsker.»