Home » Brussel har nådd målet sitt. EUs gassreduksjonsforordning vedtatt – RadioMaryja.pl

Brussel har nådd målet sitt. EUs gassreduksjonsforordning vedtatt – RadioMaryja.pl

by Catherine Monroe

Polens motstand var ikke nok. En EU-forordning om gassreduksjon ble vedtatt. Det skal være en solidaritetsmekanisme. Det er imidlertid tvilsomt om ikke denne solidariteten vil bli tvunget inn i argumenter av de som har vært døve i lang tid, for eksempel i spørsmålet om avhengighet av Russland.

EU-kommisjonen har foreslått at medlemslandene frivillig reduserer gassforbruket med 15 prosent. Men hvis krisen forverres, kan mekanismen bli obligatorisk. Polen ønsker ikke å ta ansvar for Vest-Europas langvarige avhengighet av russiske råvarer. Derav den polske statsministerens uttalelser om vetorett dersom noen vil tvinge oss til å gjøre noe.

– Om nødvendig vil vi bruke et formelt veto, og da vil holdningen til dette vetoet avhenge av avgjørelsene fra EU-institusjonene – sa Mateusz Morawiecki, statsminister i Republikken Polen.

I mellomtiden er forskrift om frivillig reduksjon vedtatt med kvalifisert flertall. Polen hadde ingen vetorett her, selv om det stemte mot. Vi er ikke enige i å tvinge land til å dele gass eller ta beslutninger på EU-nivå om regjeringens energisikkerhetsspørsmål, sa klima- og miljøminister Anna Moskwa etter Brussel-vedtaket.

«Derfor er vi ikke enige i noen bindende mål som EU-kommisjonen vil forplikte medlemslandene til å pålegge gassforsyningsbegrensninger på sine egne kunder for å sikre forsyninger til industrien i andre medlemsland.» – informerte klima- og miljøministeren.

Warszawa er imot politikken til Tyskland, som var døv for Nord Stream 2. De lo av oss og forventer nå solidaritet – understreket Prof. Dr. Karol Karski, medlem av Europaparlamentet. Politikeren viste også til eksemplet med de nylige brannene i Tsjekkia.

– Brannslukningsfly sendes fra mange land, inkludert Polen, Tsjekkia og til og med det fjerne Sverige. På den annen side vil tyskerne – som en del av deres solidaritetserklæringer – begrense seg til å si: Å, tsjekkere må bare passe på at denne brannen ikke når vår side. Det er en så tradisjonell tysk solidaritet – påpekte prof. Karl Karski.

Polen har diversifisert gassforsyningen i årevis. En av de nye kildene vil være gassrørledningen BalticPipe fra Norge, som skal settes i drift i oktober 2022. Ifølge medieoppslag har Polen ennå ikke signert noen kontrakter for gassleveranser via rørledningen. Dette vil bety at investeringen ikke blir fullt utnyttet. Klima- og miljøministeren har imidlertid ingen tilsvarende tvil i saken.

– Egen produksjon på sokkelen på 3 milliarder kubikkmeter. pluss en større ordre med Oersted på 6 milliarder kubikkmeter. Dette er Baltic Pipe. Ingen ytterligere kontrakter er inngått ennå, og slik bør det forbli. Dette er i tråd med forhandlingsplanen vedtatt av PGNiG – forklarer min. Anna Moskva.

Diskusjoner om ytterligere kontrakter pågår.

– Jeg vil definitivt ikke gi en liste over selskaper og jeg håper ingen på PGNiG nevner selskapene de har forretningssamtaler med. Jeg lover at hver kontrakt som er gyldig signert vil bli varslet – la klima- og miljøministeren til.

Den kommende fyringssesongen er en utfordring for hele Europa. Råvareprisene har økt dramatisk som følge av krigen i Ukraina. Regjeringen implementerer en rekke subsidier, inkludert PLN 3 tusen for kjøp av kull. Ytterligere 3000 ble foreslått i går. PLN for pellets, 2 tusen. for fyringsolje, tusen for stokker og 500 PLN for LPG. Når det gjelder elektrisitet og gass, derimot, er tariffene regulert. Dette betyr imidlertid ikke at kundene ikke vil føle prisøkningen – forklarte prof. Władysław Mielczarski fra Institute of Power Engineering ved det tekniske universitetet i Lodz.

– Prisen på gass gikk fra 20 MWh til 200 MWh, en tidobling. Setter vi en lavere sats for kundene, blir det veltet over på selskapenes kostnader og deretter på inflasjonen. Faktisk betaler mottakerne for det uansett. Du betaler ikke for gass, men gjennom stigende priser – sa prof. Władysław Mielczarski.

Det er ikke å nekte for at EUs klimapolitikk også legger sine fem cent til råvareprisene – la Zbigniew Kuźmiuk, medlem av Europaparlamentet til.

– Det må holdes en seriøs debatt om klimapolitikk i høst. Hvis det fortsatt er noe poeng, må denne policyen i det minste fryses eller alvorlig endres – vurdert Zbigniew Kuźmiuk.

Men gitt Brussels heftighet for å nå klimamålene, blir det vanskelig å tenke på det.

TV-drømmenyheter

You may also like

Leave a Comment