Norges planer om å begrense elektrisitetseksporten kan påvirke regionens energisikkerhet, advarer nettoperatørene | Dette skriver vi blant annet om i fredagsbriefingen fra Europa
OSLO
Vil Norge begrense strømeksporten? Norges planer om å beskytte forbrukerne ved å begrense elektrisitetseksporten har fått kritikk fra andre nordiske myndigheter og overføringssystemoperatører. Hele regionen kan være problematisk.
Vannkraft fra Norge er nøkkelen til regionens strømmarked. Norge er en stor elektrisitetseksportør til EU. Nylig varslet imidlertid regjeringen i Oslo at eksporten kanskje må begrenses på grunn av en tørr sommer og energimangel.
Den norske regjeringens uttalelse vakte bekymring blant distributører i andre nordiske land: Sverige, Danmark og Finland. Hvis Norge begrenser elektrisitetseksporten, vil det undergrave de nordiske landenes energisikkerhet samt markedstilliten, sa han til EURACTIV.com Teppo Sakkinenindustri- og klimapolitisk rådgiver for det finske handelskammeret.
«Europa står overfor en vanskelig vinter og stater bør samarbeide for å møte denne utfordringen i stedet for å ta i bruk proteksjonistisk praksis,» la han til.
LINK TIL ARTIKKEL UNDER
(Kira Taylor, Pekka Vanttinen og Vlad Makszimov | EURACTIV.com | oversettelse Aleksandra Krzysztofoszek)
BRATISLAVA
Du vil beskytte den slovakiske himmelen. Polen og Tsjekkia vil beskytte slovakisk luftrom under tilbaketrekningen av MiG-29 jagerfly gjennom Slovakia. Beskyttelsen vil vare frem til levering av nye F-16-er fra USA for å erstatte de gamle MiG-ene.
Avtalen mellom de tre landene vil bli signert av forsvarsministre fra alle tre landene i morgen under de slovakiske internasjonale luftfartsdagene (SIAF) på Kuchyňa militærflyplass: Jaroslav Naď fra Slovakia, Jana Cernokhova fra Tsjekkia og Mariusz Blaszczak Fra Polen.
«Polske jagerfly vil trolig ta av fra basen i Polen. Tsjekkerne vil også (…) ta av fra basen i Tsjekkia. Etter endt flyvninger vil fly fra begge land returnere til sine hjemmebaser, sa en talskvinne for det slovakiske forsvarsdepartementet Lucia Kovaľ Kakaščíková. Det slovakiske forsvarsdepartementet forventer at de første F-16-ene kommer i 2024.
LINK TIL ARTIKKEL UNDER
(Michael Hudec | EurActiv.sk | oversettelse Aleksandra Krzysztofoszek)
PRAHA | RIGA
Latviske russere er trygge. Både Tsjekkia og Latvia støtter en EU-omfattende suspensjon av Schengen-visum for russiske statsborgere. Begge land har allerede tatt et slikt skritt for seg selv.
Flyttingen bør imidlertid ikke utgjøre et stort problem for latviske russere, ettersom de aller fleste av dem har latvisk statsborgerskap, bemerket den tsjekkiske ambassadøren i Latvia Jana Hynková i et intervju med EURACTIV.cz.
Etter hennes mening var det russiske angrepet på Ukraina et slags «vendepunkt» etter den russiske minoriteten i Latvias oppfatning om Kreml. Så langt har mange av russerne som bor i Latvia støttet politikken Wladimir Putinmen angrepet på Ukraina kom som et sjokk for dem.
Hun la til at det i dag kan sies med full overbevisning at flertallet av latviske russere fordømmer krigen og bare en liten prosentandel, rundt 5 %, sympatiserer fortsatt med Moskva-regimet.
LINK TIL ARTIKKEL UNDER
(Ondrej Plevák | EURACTIV.cz | oversettelse Aleksandra Krzysztofoszek)
TALLIN | BUDAPEST
Ingen visumavtale. Estland var det første landet i EU som stengte sine grenser for russere, men forsøkene på å få til en felles EU-dekkende visumpolitikk mislyktes igjen etter at Estland og Ungarn ikke klarte å komme til enighet om saken.
Estlands statsminister Kaya Kallas Hun uttalte nylig at dersom en EU-dekkende avtale om visum for russere ikke kan oppnås, må landene selv ta de nødvendige tiltakene. Etter samtalene mellom utenriksministrene i Estland og Ungarn Urmas Reinsalu og Petera Szijjarto Dette scenariet virker mest sannsynlig.
Etter samtalene skrev Szijjártó på Facebook at Ungarn «enig med den tyske kanslerens mening», Olaf Scholzat fullstendig suspensjon av visum for russere er en dårlig løsning, «og de planlegger ingen restriksjoner». Kansler Olaf Scholz begrunnet Tysklands innvending mot et forbud mot russiske turisters innreise i EU med at et slikt forbud ville gjøre det vanskeligere for motstandere av Kreml å flykte fra Russland.
Til tross for Ungarns motstand planlegger Reinsalu å overtale andre EU-land til å slutte å utstede visum til russere. Som rapportert i går ønsker han å møte sine kolleger fra de baltiske statene og telefonministre fra Tyskland og Tsjekkia.
LINK TIL ARTIKKEL UNDER
(Pekka Vanttinen | EURACTIV.com | oversettelse Krzysztof Ryncarz)
STOCKHOLM
Kurdernes vanskelige sak. Sveriges statsminister Magdalena Andersson Hun forklarte at hun etter valget den 11. anerkjente Venstrepartiets nærhet til det kurdiske antikapitalistiske Kurdistan Workers» Party (PKK).
Kontaktene til svensker og finner med PKK ble hovedårsaken til at tilslutningen til begge land i NATO var så vanskelig. Tyrkia var uenig og ba om å kutte båndene med det kurdiske sosialistpartiet.
I år i slutten av juni. Under NATO-toppmøtet i Madrid signerte representanter for Finland, Sverige og Tyrkia et memorandum om samarbeid mot terrorisme, og banet vei for skandinavene til å danne den nordatlantiske alliansen.
Magdalena Andersson sa i SVT onsdag at partiet hennes ikke planlegger en allianse med Venstre etter det kommende valget. «Det er ikke mitt førstevalg for regjeringen. Jeg er skeptisk til det, spesielt nå som medlemmene vifter med PKK-flagg. I mine øyne er dette ingenting som gir troverdighet til regjeringen fordi det er en terrororganisasjon, sier Andersson til SVT.
leder av Venstrepartiet Nooshi Dadgostar han mener imidlertid Andersson bruker PKK som et «påskudd» fordi den sosialdemokratiske lederen faktisk er interessert i å samarbeide med partier nærmere høyresiden.
LINK TIL ARTIKKEL UNDER
(Forfatter Aleksandra Krzysztofoszek, Bartosz Sieniawski og Karl Szumski | EURACTIV.com og EURACTIV.pl | oversettelse Bartosz Sieniawski)
MADRID
Presset virket. Etter at den ukrainske ambassadøren i Madrid i et intervju med spanske medier påpekte overfor Spania at regjeringen ikke hadde levert de lovede stridsvognene, ble det kunngjort at kampvogner for infanteri ville bli overlevert til ukrainere.
Spania var blant de første landene som leverte våpen til Ukraina etter den russiske invasjonen. De siste spanske leveransene fant imidlertid sted i mai, og da – til tross for meldingen om overføring av blant annet Leopard-tanker – ble det ikke foretatt flere leveranser.
Ukrainas ambassadør i Madrid Serhiy Pohoreltsev klaget over denne situasjonen i et intervju publisert i går. «Takk for våpnene vi fikk, men vi trenger flere og raskere forsyninger,» sa han.
Bare noen timer etter publisering svarte det spanske forsvarsdepartementet på intervjuet og kunngjorde at det for tiden forbereder en ny våpensending til Ukraina. Disse inkluderer blant annet pansrede kjøretøy TOA APC M-113.
LINK TIL ARTIKKEL UNDER
VATIKANET | Kiev
Ukraina reagerer på pavens ord. Leder for ukrainsk diplomati Dmytro Kuleba kunngjorde i går at den apostoliske nuntius i Ukraina, erkebiskop Visvaldas Kulbokastil hvem skuffende ord ble formidlet Pave Francis om døden Daria Duginaen russisk propagandist, tilhenger av invasjonen av Ukraina.
«Jeg tenker på den stakkars jenta som ble sprengt av en bombe under bilsetet,» innrømmet paven under onsdagens generelle audiens. «De uskyldige betaler for krigen,» la han til.
«Vi har lest hele sitatet fra pave Frans nøye og besluttet å først invitere en apostolisk nuntius til Utenriksdepartementet, for å bruke disse ordene til å uttrykke Ukrainas skuffelse,» forklarte han. Dmytro Kuleba på gårsdagens briefing med sin italienske kollega Luigi di Maio i Kiev.
«Og for det andre, la meg være ærlig, er hjertene til ukrainere revet i stykker på grunn av pavens ord. Det var urettferdig,» la ministeren til, som ble sitert i media for å referere til Ukrinform. I mellomtiden, den ukrainske ambassadøren til Vatikanet Andriy Jurasz Tidligere denne måneden, etter en audiens hos pave Frans, bekreftet han at lederen av den katolske kirke planla et besøk til Ukraina.
LINK TIL ARTIKKEL UNDER
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»