Home » Norge vurderer å gi ytterligere konsesjoner i Barentshavet

Norge vurderer å gi ytterligere konsesjoner i Barentshavet

by Gabriel Scott

Olje- og energidepartementet har startet en høring om ideen om å åpne opp nye områder i Barentshavet for leting etter hydrokarboner. De nye lisensblokkene vil bli inkludert i TFO-lisensrunden, som etter planen skal stenges i januar 2023.

Forslaget, som har vært på høring med gruveselskaper, miljøorganisasjoner etc., ser ifølge departementet at det skal inkluderes totalt 31 konsesjoner fordelt på fem blokker i årets TFO (Awards in Predefined Areas) konsesjonsrunde i NØ-fronten. ender av det utforskede området i Barentshavet.

«Tilgang til nye, attraktive prospekter er en bærebjelke i regjeringens politikk for å fremme oljeindustrien. Nye funn er avgjørende for å skape arbeidsplasser, tilføre verdi og opprettholde produksjonen– understreket den norske olje- og energiministeren Terje Aasland.

Departementet forventer at det etter behandling vil legge til nye områder i den årlige TFO-godkjenningsrunden og tidsplanen for selve runden vil forbli uendret. Det betyr at søknadsfristen er i 3. kvartal 2022 og vedtaket vil bli fattet i januar 2023.

Som departementet minnet om, er det meste av dette dekket av TFO-runder da tilgjengelig areal på norsk sokkel har vært gjenstand for lete- og produksjonsvirksomhet i flere tiår.

Som påpekt av den norske regjeringen er politikken å opprettholde en forutsigbar og høy utbyggingstakt av nye områder for gruvevirksomhet.

Norge tildeler gruvekonsesjoner i årlige TFO. Dette systemet ble introdusert i 2003 for å lette rettidig utnyttelse av geologisk anerkjente deler av sokkelen. For at utnyttelsen skal være effektiv, fyller gruveselskaper jevnlig på sine driftsområder med nye lisenser og har en forutsigbar policy for leveringen, påpeker det norske olje- og energidepartementet.

Kart: Oljedirektoratet / satt sammen av PBS

Offshore lisensområder i norske farvann

You may also like

Leave a Comment