Home » Fete år ligger foran de baltiske kommunene. Nyheter fra møtet i Dolina Charlotte med skaperne av havvindparker. Overføringslinjer og stasjoner bygges i kommunene Słupsk og Choczewo. Muligheter for lokale gründere – netka.gda.pl

Fete år ligger foran de baltiske kommunene. Nyheter fra møtet i Dolina Charlotte med skaperne av havvindparker. Overføringslinjer og stasjoner bygges i kommunene Słupsk og Choczewo. Muligheter for lokale gründere – netka.gda.pl

by Gunnar Garfors

Foto fra PSE-arkivet.

Kommunekontoret i Słupsk organiserte 27. oktober i år. i Dolina Charlotty i Strzelinko, et møte mellom offshore vindparkinvestorer med gründere fra Słupsk-regionen og Pommerns voivodskap. Polenergia og Equinor, som i fellesskap administrerer tre 3000 MW-prosjekter og RWE som gjennomfører et 350 MW-prosjekt, og Polskie Sieci Elektroenergetyczne – overføringssystemoperatøren i Polen, ga lokale næringslivsrepresentanter muligheten til å bli involvert i prosjekter som gjennomføres i kommunen. Rapporten fra dette møtet ble levert til oss av Paweł Smoliński – sjefspesialist ved Polskie Sieci Elektroenergetyczne SA – Central Investment Unit:

En rekke strategiske investeringer knyttet til utvikling av offshore vindenergi er planlagt i Słupsk kommune i de kommende årene. I den polske Østersjøsonen vil inkl. RWE samt Polenergia sammen med Equinor bygge vindmøller på nivå med Słupsk Poviat og deretter levere energi på land til sine egne abonnentstasjoner. For at elektrisiteten fra havvinden skal fortsette å strømme til mottakere i innlandet, vil Polskie Sieci Elektroenergetyczne (PSE) bygge Krzemienica-transformatorstasjonen og 400 kV-overføringslinjer i Słupsk kommune. Den andre stasjonen med overføringslinjer skal bygges i kommunen Choczewo.

Foto fra PSE-arkivet.

Investeringer knyttet til bygging av landbasert infrastruktur for havvindparker vil skape muligheter for samarbeid mellom investorer og deres entreprenører og lokale gründere.

– Infrastruktur for kraftproduksjon og krafttap fra vindparker til havs, når den er satt opp, vil følge oss i flere tiår fremover. Derfor er det så viktig å involvere lokale gründere i byggeprosessen og i fremtiden driften av nye objekter – sa Barbara Dykier, leder av Słupsk kommune. Dagens møte er en mulighet til å presentere behovene til investorer og mulighetene til våre lokale gründere fra Slupsk – la hun til.

Arrangementet ble deltatt av representanter for over 60 bedrifter fra Slupsk og lokalsamfunnene rundt.

– Byggingen av Krzemienica jernbanestasjon sammen med tilhørende infrastruktur vil bli utført av totalentreprenøren, som vil bli valgt ut i et åpent anbud. Bygge- og monteringsarbeidets karakter gir rom for å utnytte potensialet til lokale gründere. Selskaper fra Słupsk og Pommern-regionene kan engasjere seg allerede i fasen med å bygge adkomstveien til stasjonen og i utjevningen av selve stasjonsområdet, og deretter i realiseringen av teknologiske bygninger – forsikret Krzysztof Reń, investeringsprogramdirektør ved PSE .

– Vår fremtidige entreprenør skal jobbe med bedrifter fra vei-, el-, telekom-, bygg-, generell bygg- og rørleggerbransjen. Under møtet kunne lokale gründere lære om omfanget av våre investeringer for best mulig å forberede seg på mulig budgivning og samarbeid – la Konrad Witkowski fra PSE, prosjektleder for byggingen av kraftverket i Krzemienica, til.

PSE planlegger å starte byggearbeid i andre halvdel av 2023.

Potensial i samarbeid med IMF-investorer

Foto fra PSE-arkivet.

I 2018 var Polenergia og Equinor de første som etablerte internasjonalt samarbeid om utvikling av havvindparker i Polen. Sammen realiserer de tre prosjekter: OWP Bałtyk I, OWP Bałtyk II og OWP Bałtyk III med en total kapasitet på 3000 MW. Det er 5,6 prosent. av den totale kapasiteten som for tiden er installert i det nasjonale kraftsystemet og har potensial til å gi ren energi til opptil 6 millioner hjem per år og unngå å slippe ut millioner av tonn CO2 per år til atmosfæren.

– Den polske vindkraftsektoren til havs har allerede oppnådd mange betydelige prestasjoner gjennom felles engasjement og innsats, men det bør huskes at disse prestasjonene kun er milepæler på veien mot implementeringen av det strategiske målet, nemlig tilførsel av ren og sikker energi for Polen. En annen milepæl vi må oppnå som industri er å samarbeide og støtte utviklingen av strømnett som muliggjør sikker energitransport og sikrer prosjektsikkerhet. Med tanke på den nåværende geopolitiske situasjonen, må vi huske at vindparker til havs vil være et likeverdig element av Polens kritiske infrastruktur og vil også representere en økende andel av det nasjonale elektrisitetssystemet, så sammen må vi sikre at de fungerer som de skal – understreket Maciej Stryjecki, direktør for havvindenergi i Polenergia Group.

– Bygging av havvindparker er mer enn bare et prosjekt. Det handler om å skape nye arbeidsplasser, støtte lokalsamfunnet og utvikle en ny industri som vil bidra til å avkarbonisere og styrke Polens energisikkerhet. Vi tror at vårt samarbeid og forretningsaktiviteter vil gi langsiktige fordeler for lokalsamfunnet og bidra til å nå målene for Polens energiomstilling – la Michał Kołodziejczyk, administrerende direktør i Equinor Polska til.

Den 350 MW havvindparken FEW Baltic II implementert av RWE vil kunne produsere nok grønn energi til å møte behovene til rundt 350 000 mennesker når den er i full drift. polske husholdninger. RWE Offshore Wind Poland fortsetter dialogen med potensielle polske leverandører av tjenester og komponenter for havvindparkprosjekter og medfølgende investeringer ved å delta på et møte om bygging av overføringsinfrastruktur i Slupsk kommune.

– En av de viktigste utfordringene ved bygging av en havvindpark er utviklingen av infrastrukturen til havs og på land hos investoren, spesielt forberedelsen av strøminnsamlingen til nettoperatøren. Målet med dagens møte er å forberede polske selskaper til å delta aktivt i disse investeringene. Som en global aktør i offshoremarkedet deler RWE sin kunnskap i alle land der de opererer. I samsvar med denne filosofien vil vi også i Polen utveksle erfaringer og kunnskap med lokale partnere og leverandører på en pragmatisk og praktisk måte. Energiovergangen er vår generasjonsutfordring, men også en stor økonomisk mulighet, og det er grunnen til at vi streber etter høyest mulig deltakelse fra polske selskaper – sa Robert Grzegorowski, prosjektleder Polen i RWE Offshore Wind Poland.

FEW Baltic II er en betydelig økonomisk mulighet for Polen med potensielle forsyningskjedefordeler og relaterte direkte og indirekte jobber og kontrakter. RWE forbereder seg på å bygge forbindelsesinfrastrukturen for sine gårder i kommunene Ustka og Słupsk. Selskapet planlegger å samarbeide med konkurransedyktige polske leverandører og har som mål å få lokale selskaper til å eie en 25% eierandel i prosjektet. i utviklings- og byggefasen og inntil 70 prosent. i driftsfasen av vindparken.

Foto fra PSE-arkivet.

Offshore vindenergi i Polen

Investeringer knyttet til utvikling av offshore vindenergi er et av de viktigste elementene i den polske energiomstillingen. Målkraften til vindmøller i Østersjøen (definert i utkastet til polsk energipolitikk frem til 2040) bør nå nivået på 11 GW. Det er rundt 20 prosent. av det totale produksjonspotensialet i Polen, som i dag allerede overstiger 50 GW. Denne enorme energien vil mate det nasjonale elektrisitetssystemet, bidra til å øke landets energisikkerhet og øke andelen ren energi fra fornybare kilder i den nasjonale energimiksen. Mer fornybar energi betyr også mindre CO2 i atmosfæren. PSE vil sikre tilkobling av havvindparker til NPS, og dermed muliggjøre levering av vindenergi til forbrukere over hele landet. Takket være disse investeringene vil Pomeranian bli ledende innen produksjon av energi fra fornybare kilder.

____________________

Polskie Sieci Elektroenergetyczne SA (PSE) er operatør for elektrisitetsoverføringssystemet (TSO) i Polen. PSE tar for seg overføring av elektrisitet til alle regioner i landet. Selskapet har ansvar for å balansere kraftsystemet og vedlikeholde og utvikle nettinfrastrukturen, inkludert grenseoverskridende forbindelser. Selskapet leverer også overføringskapasitet for gjennomføring av grenseoverskridende børser på markedsvilkår. PSE eier mer enn 15 000 kilometer med linjer og 110 høyspentanlegg.

polenergi er et polsk privat energikonsern bestående av vertikalt integrerte selskaper engasjert i kraftproduksjon fra fornybare og gasskilder, distribusjon og handel, og salg av elektrisitet til privat- og næringskunder. Det skaper innovative løsninger som kombinerer utslippsfri systemenergi med forbrukerenergi. Et strategisk prosjekt gjennomført av konsernet i samarbeid med Equinor er bygging av vindparker i Østersjøen med en total kapasitet på 3000 MW. I 2018 tildelte Gazeta Giełdy i Inwestorów «Parkiet» Polenergia prisen «Bull and Bear» for det beste selskapet på Warszawa-børsen fra sWIG80-indeksen. Polenergia-aksjer har vært inkludert i mWIG40-indeksen siden 2021.

equinor er et globalt energiselskap med hovedkontor i Norge som har som mål å spille en ledende rolle i energiomstillingsprosessen. Selskapet bygger klynger av havvindparker i Nordsjøen, den amerikanske østkysten og Østersjøen. Den forsyner over en million europeiske hjem med fornybar offshore vindenergi fra gårder i Storbritannia og Tyskland. Selskapet har vært aktivt i offshore vindenergisektoren i Polen siden 2018 og utvikler sammen med Polenergia et av de mest avanserte havvindparkprosjektene i Østersjøen med en total kapasitet på 3000 MW. Fra 2021 vil Wento-selskapet også investere i landbaserte fornybare energikilder på det polske markedet med en portefølje av solcelleprosjekter med en kapasitet på 1600 MW – informert Paweł Smoliński – Chief Specialist ved Polskie Sieci Elektroenergetyczne SA – Central Investment Unit.

(KN)

Les også på portalen: Pulsarowy.pl

You may also like

Leave a Comment