– Norge har økt gassproduksjonen for oss. Dette vil komme oss godt gjennom vinteren og vi kan fylle opp bensintankene våre igjen neste år», skrev forbundskansler Olaf Scholz på Twitter.
Han takket også de lokale myndighetene for at «de kan stole på Norge som energileverandør».
Detaljene i avtalen mellom Norge og Tyskland er ennå ikke kjent, men det er allerede kjent at takket være ham vil det skandinaviske landet bli verdens største gasseksportør. For første gang i historien vil den gå forbi Russland i denne forbindelse.
Resten av artikkelen under videoen
Vi vil minne om at Polen samtidig er svært interessert i å motta norsk gass. Hos Business Insider Polska var vi de første som skrev dette i slutten av juli Det blå drivstoffet er kanskje ikke nok til å starte gassrørledningen Baltic Pipe fullt ut. Dette bør starte til høsten.
Den polske gassgiganten PGNiG har ennå ikke signert noen kontrakter for gassvolumer fra Norge som skulle fylle den nye gassrørledningen Baltic Pipe. Dette er hovedretningen for blå drivstoffforsyninger til Polen etter at den ble avskåret fra det russiske råstoffet. Det er nå mange som er villige til å kjøpe norsk gass, og Polen må konkurrere med andre europeiske land om kontrakter.
Våre samtalepartnere advarte for en tid tilbake om at det vil bli ekstremt vanskelig og svært kostbart å fylle Baltic Pipe neste år. – Polske forhandlere er ikke tryllekunstnere – sier eksperter, men påpeker at landet vårt har noe spesielt å tilby nordmenn – konsesjoner for havvindmøller.
Det blir mindre og mindre tid til å forhandle Den nye gassrørledningen Baltic Pipie, som forbinder Polen med forekomster på norsk sokkel, skal settes i drift i oktober, om enn i begrenset grad. Den vil nå full kapasitet fra januar 2023 og spille en nøkkelrolle i vårt lands energisikkerhet. Russiske Gazprom har allerede slått av gasstilførselen i enkelte landinkludert Polen, og i det siste har han skrudd opp tyskerne også.
Resultatene våre viser det PGNiG har kontrahert leveranser for den reserverte Baltic Pipe-kapasiteten fra oktober til desember i år. Bortsett fra at denne ytelsen vil være ubetydelig og vil bare nå 800 millioner kubikkmeter. Gass. Utfordringen er å fylle Baltic Pipe i 2023, når PGNiG selv har totalt 8 milliarder kubikkmeter å kontrahere. Gass. Full kapasitet på den nye gassrørledningen vil nå 10 milliarder kubikkmeter fra januar. årlig. Det er så mye vi kunne importere fra Russland hvert år under Yamal-traktaten.
Klimaministeren var imidlertid betryggende. – En kontrakt med en dansk partner – med Oersted – er signert på 6 milliarder kubikkmeter, selskapets egen produksjon er på rundt 3 milliarder kubikkmeter. De neste blir forhandlet – både mellomlang og lang sikt – sa Anna Moskva.
Annonseringslenken til partneren vår er inkludert i teksten
«Uhelbredelig matforkjemper. Utforsker. Vennlig popkulturelsker. Stolt ølmaven. Ivrig arrangør. Sertifisert musikknerd.»