Polsk melk
fjøs
Utgivelsesdato 31.10.2022.
Hvordan klarte oppdretterne å redusere kostnadene ved å huse stallen?
– Å bygge en fjøs er én ting, men det er også dyrt å bosette seg, vi klarte det uten å pådra oss for store utgifter. Da fjøset var klart ble melkeproduksjonen stoppet av svigerfamilien og vi tok med 19 kyr fra svigers og eget meieri til det nye fjøset og det var nok. Kostnadene for å bygge og utstyre fjøset beløp seg til PLN 450 000. PLN, dvs. mindre enn 9 tusen. PLN per lager. I dag vil det være minst 200 000. PLN mer. Selve taksandwichpanelet er blitt 50 % dyrere – forklarte han
David Janasik.
gjennom bil neste år
Fjøs som måler 15 x 31 m, med et areal på over 450 m2, har et 4 m bredt fôringsbord, som gir mulighet for fri passasje og fôring fra fôrvognen med en dose TMR. Foreløpig vil imidlertid fôr deles ut på tradisjonell måte.
– Det er umulig å gjøre alle investeringer på en gang, det er tryggere å gjøre det i etapper. Vi ser for tiden etter en fôrblander som skal testes under forholdene i fjøset vårt. Innkjøp av en slik maskin er planlagt til neste år, det samme er bygging av en flytende gjødselplate. Sengene er strødd og gjødselen presses ut med en laster, gjødselkanalene er ca 3 m brede – forklarte Dawid Janasik, og la til at en kabelmelkemaskin med 8 melkeenheter er ansvarlig for melkingen.
Alfalfa vil berike kuens diett
Kyrne får fôr som maisensilasje, høy eller høy, betemasse, knust korn blandet med soya og raps etter ekstraksjon, og forblandinger. Snart blir næringsdosen beriket av alfalfa da bonden plantet nye alfalfa-avlinger og laget alfalfa-ensilasje for første gang.
- Besetningen er dominert av HF-er, men det er også krysninger med Montbeliarde og Norsk Rød
Mesteparten av flokken består av HF-raser, men Dawid Janasik holder også krysninger med Norske Røde (NRF) og Montbéliarde-raser.
– Hybrider har sunnere bein og kan vare lengre amming enn HFS, men vi vil ikke øke andelen deres i flokken. Det er nok om det er ca 10-15 %, for ingen rase produserer så mye melk som hfs. Selvfølgelig vil noen kyr, spesielt de som har problemer med å bli gravide, fortsatt være dekket med Montbeliarde- eller nrf-sæd. Vi har funnet ut at det er lettere å lykkes med å bli gravid når man parer dyr som er genetisk fjerne. Effekten er ganske god, i gjennomsnitt bruker vi 1,5 sugerør per behandling, men vi bruker ikke kjønnsdelt sæd – sa Dawid Janasik, og la til at insemineringsprosedyrene utføres av Roman Bandosz fra Brodów, som samarbeider med Konrad-selskapet.
Prislisten motiverer til utvikling
Fra mai i år i samvirkelaget JANA er det ny prisliste for melkeinnkjøp, som er positivt vurdert av mange bønder, bl.a.
David Janasik.
– Nyprisen er grei. Nå avhenger melkeprisen av den gjennomsnittlige nasjonale prisen levert av Statistisk sentralbyrå. Viktigere er at de kvantitative tersklene er opphevet og enhver økning i melkemengden påvirker prisen på råstoffet. Derfor er det en motiverende prisliste og det er allerede verdt å legge til en ku. Den som vil melke flere kyr har mer arbeid, men tjener også mer. Prislisten inkluderer selvfølgelig fett- og proteinparametere. Meieriet betaler for hver enhet og justerer gjennomsnittlig innhold av disse ingrediensene rapportert av Eurostat for Polen. Vi har et gjennomsnittlig proteininnhold i melk på 3,3 % og fett på 4 % sa bonden.
På grunn av de høye prisene på kunstgjødsel reduserte Dawid Janasik bruken med 30 % sammenlignet med tidligere år.
– Det er bra at vi har store mengder gjødsel og å begrense doseringen av mineralgjødsel førte ikke til en synlig nedgang i avlingen. Rug ga 3 t/ha på dårlig jord og 6 t/ha hvete på bedre jord gjort bonden.
Andrzej Rutkowski
Bilder: Andrzej Rutkowski
Artikkelen ble publisert i Tygodnik Poradnik Rolniczy 44/2022 på side 39. Hvis du vil lese flere lignende artikler, kjøp tilgang til alt innhold på TPR i dag: Bestill et abonnement.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»