De 10 beste selskapene økte sin andel av det totale salget av luksusvarer med 4,8 prosentpoeng. De bidro med over 81 prosent. Økning i omsetning av selskaper fra topp 100, og deres andel av det totale nettoresultatet er nesten 85 prosent, noe som viser styrken til de største aktørene i denne bransjen. Etter en pause på flere år kom Rolex tilbake til TOP 10. Debutanten er på sin side China National Gold Group Jewellery. PVH Corp, eier av så populære merker som Tommy Hilfiger og Calvin Klein, falt ut av de ti beste som ennå ikke har gjenvunnet økonomisk balanse i kjølvannet av pandemien
– sier Bartosz Bobczyński, Partner, leder for forbrukervareindustrien i Polen og CE, Deloitte.
De fleste selskapene i den samlede rangeringen er kles- og skoprodusenter (38 %), foran smykke- og klokkeprodusenter (30 %). Selskaper med et mangfoldig utvalg av luksusvarer (39,6 %) leder an med størst andel av omsetningen.
På vei til metaversen
Post-pandemi, luksusvareprodusenter har fått nye utviklingsmuligheter som stammer fra den grønne transformasjonen og fremskritt mot en sirkulær økonomimodell og ansvarlig forretningspraksis.
En annen bemerkelsesverdig trend som støtter innovasjon er den pågående revolusjonen i det digitale rommet, med et spesielt fokus på Metaverse og Web3. I tillegg har fremveksten av disse faktorene skapt en enestående mulighet til å tilby kundene en helt ny opplevelse, styrke troverdigheten, øke deres aktivitet og lojalitet til merkevaren. Takket være tilgjengeligheten av merkevarer i den digitale virkeligheten, kan forbrukere bruke dem på en helt annen måte
– forklare Bartosz Bobczynski.
For tiden brukes Metaverse hovedsakelig av luksusmerker for å tiltrekke kunder til deres nettsider og nettbutikker. Slike anledninger inkluderer Gucci, Balenciaga, Ralph Lauren og Burberry. Virtual reality lar merkevarer koble seg til Gen Z og Alpha som kanskje ikke har hatt noen kontakt med dem i den virkelige verden.
Luksus i en ånd av øko
De siste årene har bærekraft blitt en av toppprioriteringene for luksusvarebedrifter. Moteindustrien har lenge blitt kritisert og i økende grad gransket for sin miljøpåvirkning gjennom hele verdikjeden. Nye strategier (inkludert Sustainable and Circular Textiles Strategy) som dukker opp fra den europeiske avtalen og relaterte kommende reguleringer, tvinger selskaper til å nøye vurdere sine prosesser, aktiviteter og ansvar for sosiale og miljømessige påvirkninger. Det blir stadig tydeligere at ESG er en forutsetning for konkurranseevne. Derfor integrerer flere og flere bedrifter prinsippene for bærekraftig utvikling i sine strategier og implementerer konseptet «Sustainable by Design». Dette begrepet refererer til produkter som er designet for å overholde prinsippene for bærekraftig utvikling fra designfasen, men som også tar hensyn til den siste fasen av produktets livssyklus. Med implementeringen av sirkulære modeller begynner produsenter av luksusvarer å innlemme fornybare ressurser og innovative råvarer i produksjonsprosessene sine, og dermed redusere deres miljøpåvirkning. Sirkulær design er nødvendig for å oppnå effektiv gjenbruk eller resirkulering. Dette konseptet kan brukes på alle områder av luksusvarer, fra klær til smykker, fra kosmetikk til tilbehør.
Luksusvareindustrien jobber også hardt for å fremme mangfold, likeverd og inkludering. Bedrifter endrer seg strukturelt og blir mer inkluderende. Dette viser seg i måten de inspirerer forbrukere til å gjøre en forskjell i verden, hvordan de kommuniserer med dem og hvordan de presenterer modellene og kolleksjonene sine. Mangfold, likeverd og inkludering bygges inn i bedriftskulturer og verdier gjennom hensiktsmessig, autentisk kommunikasjon, opplæring av ansatte og ansettelsesprosesser.
Fremtiden til luksusvareindustrien ligger i økologi og inkludering. De mest suksessrike selskapene i dette segmentet vil fortsette å ta grep mot bærekraftig utvikling, inkludert sterk vekt på sirkulær økonomi. De vil utvilsomt være prioriteringen som følger med vedtakelsen av innovasjoner og overvinner motgang
han lukker Martha Karwacka.
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»