Ifølge en tale fra den norske ambassadøren til Scottish Affairs Committee viser Norge interesse for å opprettholde Storbritannias posisjon som stormakt i Europa. Parlamentsmedlemmene samlet der diskuterte forsvars- og sikkerhetsspørsmål i Nord-Atlanteren midt i økende spenninger med Russland.
Hovedtemaet for diskusjonen var å diskutere forsvars- og sikkerhetsutfordringene Storbritannias arktiske allierte står overfor. Komiteen undersøkte også fremtidige muligheter for samarbeid med arktiske allierte.
Under Wegger Strømmens tale Norsk ambassadør i Storbritanniaunderstreket at hendelsene det siste året, inkludert russisk aggresjon mot Ukraina, har en enorm innvirkning på Nord-Europa og Nord-Atlanteren, og direkte påvirker Storbritannia og Norge.
De siste månedene har Sverige og Finland søkt om NATO-medlemskap, en ekstremt viktig utvikling for Nord-Europa og Nord-Atlanteren. Under et møte i Scottish Affairs Committee tok den norske ambassadøren i Storbritannia opp forsvars- og sikkerhetsspørsmål i de arktiske alliansene til Storbritannia, Norge, Sverige og Finland.
Les mer: https://portalstoczniowy.pl/trojstronne-manewry-nimitz-carrier-strike-group/
For Norge er endringen i situasjonen etter Russlands invasjon av Ukraina og de økende spenningene i regionen spesielt viktig. Sverige og Finland er moderne land som med den nye NATO-Russland-grensen vil endre den strategiske situasjonen i Nord-Europa, inkludert den nordlige delen av Storbritannia, betydelig. Foreløpig sies denne grensen å være rundt 1400 km lang, mens Norge administrerer grensen til Russland, som bare er 196 km lang. Å forvalte en så lang grense var en vanskelig oppgave, spesielt under den kalde krigen, men nå, med Sverige og Finland med i NATO, endrer situasjonen seg. Men takket være landenes moderne militære og industrielle styrker blir disse nye allierte viktige NATO-medlemmer og styrker deres posisjon i regionen.
Når det gjelder den vestlige delen av Nord-Europa, vil vi understreke vår interesse for at Storbritannia skal spille en ledende rolle som regional supermakt i denne delen av Europa. Storbritannia er kjent for sin sterke militær- og etterretningsposisjon i Nord-Europa. Jeg ønsker ikke å referere til Stillehavet eller Indiahavets aktivitet ettersom Norge er i en annen del av verden. Vår jobb på vegne av den norske regjeringen er å fokusere på Nord-Atlanteren.
Wegger Strømmen, norsk ambassadør i Storbritannia
Gode relasjoner mellom landene i Nord-Europa spiller en nøkkelrolle i politiske og strategiske spørsmål. Samarbeidet mellom disse landene har blitt merkbart bedre de siste årene. Dette samarbeidet er basert på praktiske tiltak og ikke bare på reaksjoner på kriser som invasjonen av Ukraina. Det er også en viss politisk tilhørighet ettersom vi står overfor lignende utfordringer.
Kilde: ukdefencejournal.org.uk
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»