Home » I 2022 økte leieprisene i de største polske byene med 30 %.

I 2022 økte leieprisene i de største polske byene med 30 %.

by Peter Østbye

Fallende tilgjengelighet på boliglån, økende energikostnader og økt etterspørsel etter utleieeiendommer var hovedfaktorene bak økningen i leieprisene i de største polske byene i fjor. Selv om kostnadene ved bruk av boareal falt litt med rundt ti prosent ved inngangen til dette året, er de fortsatt på et høyt nivå. En spesifikk faktor som påvirker boligsituasjonen i Polen i 2023 (ikke dekket av vår studie) er programmet «Secure 2% Loan», som har ført til en samtidig økning i etterspørsel og eiendomspriser de siste månedene. I dag er det imidlertid fortsatt for tidlig å anslå hvilken påvirkning denne løsningen på mellomlang sikt vil ha på evnen til å møte boligbehovene til polske innbyggere, men vi vil kunne presentere de første konklusjonene om dette programmet i neste utgave av vår studere.

– sier Dominik StojekPartner, leder for eiendomssektoren i Polen, Deloitte.

Uklart bilde av utviklingsmarkedet

Til tross for den ugunstige makroøkonomiske situasjonen, var Polen et av de største markedene i 2022 når det gjelder antall leiligheter satt i drift. Som tidligere år var husholdningssektoren en av de ledende i Europa både når det gjelder det absolutte antallet leiligheter (238,6 tusen) og intensiteten i boligbyggingen (dvs. antall ferdigstilte leiligheter per 1000 innbyggere). I den andre kategorien var denne indikatoren for lokaler satt i drift i 2022 6,31. Bare Frankrike var høyere enn Polen (7,09), som også nådde rekorden 482,2 tusen. Leiligheter tatt i bruk og Tyskland – 295,3 tusen Imidlertid var boligbyggingsintensitetsindeksen i Polens vestlige naboer nesten dobbelt så lav.


Polens høye resultat i antall ferdigstilte leiligheter skyldes den høye etterspørselen etter eiendom de siste årene. I tillegg til å dekke sine egne boligbehov, valgte mange polakker å kjøpe bolig for investeringsformål, og så på eiendom som den beste formen for kapitalbeskyttelse mot inflasjon. Men i de påfølgende årene kan situasjonen forverres betydelig. I 2022 var antall igangsatte byggeprosjekter mer enn en fjerdedel lavere enn året før. Mangelen på nye byggearealer på markedet, kombinert med høye priser på byggematerialer, kan igjen føre til en ytterligere økning i boligprisene. Vi bør også huske boliggapet som fortsatt eksisterer i Polen – dette gjenspeiles i intensiteten i den eksisterende boligmassen, som plasserer oss på bunnen av Europa med 413 leiligheter per 1000 innbyggere.

– sier Dominik Stojek.

Europa blir dyrere

På grunn av en kombinasjon av mange inflasjonsfaktorer, det vil si høye kostnader for byggematerialer, økende energipriser og renteøkninger, var det en økning i transaksjonsprisene over det meste av Europa i fjor. Den høyeste kostnaden for å kjøpe en leilighet ble registrert i Israel, hvor gjennomsnittsprisen per kvadratmeter var 5 701 euro per kvadratmeter. Som tidligere år tok Østerrike andreplassen (EUR 4.925/m²), og Tyskland tok tredjeplassen (EUR 4.800/m²).

I Polens tilfelle var gjennomsnittlig kjøpesum for én kvadratmeter av en leilighet 1 975 EUR/m². Det er bemerkelsesverdig at transaksjonsprisene på det polske markedet økte med 14,1 % sammenlignet med 2021. (+17,1 % i PLN), som representerer et av de høyeste resultatene i Europa. En større dynamikk i prisendringer ble observert først og fremst i landene i Øst-Europa (Litauen 31,9 % fra år til år) og Balkan (Bosnia-Hercegovina – 27 % fra år til år, både i euro og i konvertible merket) . De eneste landene som har sett en nedgang i kostnadene ved å kjøpe en leilighet er Storbritannia (-18,8 % på årsbasis i euro og -17,9 % i pund) og Danmark (-9,7 % på årsbasis og – 9,6 % i danske kroner).

En av de viktigste indikatorene som presenteres i Deloitte-studien er tiden det tar for en forbruker fra et bestemt land å spare nok penger til å kjøpe bolig. Det beregnes som antall gjennomsnittlige årlige bruttolønninger som må brukes på kjøp av en standard ny leilighet med et gjennomsnittlig areal på 70 m². Som i forrige utgave av studien toppet Polens sørlige naboer rangeringen, selv om det var en endring i toppsammenlikningene i 2022. Slovakene må spare til egen inntekt lengst – omtrent 14,1 % av årslønnen, mens den gjennomsnittlige tsjekkeren må spare 13,3 % av årsinntekten. Når det gjelder Polen, er kostnaden for å kjøpe en leilighet åtte ganger årslønnen. Best er belgierne (4,3 årslønner), nordmennene (4,7 tolvmånederslønninger) og danskene (fem ganger årslønnen).

Hele rapporten kan lastes ned her

You may also like

Leave a Comment