Justisminister Zbigniew Ziobro sa at det var en «gigantisk økning i kriminalitet» i Skandinavia, der «vi har en mild straffepolitikk». En slik økning er imidlertid ikke synlig i kriminalitetsdata i Sverige, Norge og Danmark.
3. desember ble justisministeren og statsadvokaten Zbigniew Ziobro avhørt om endringen i straffeloven som ble vedtatt dagen før. signert President Andrzej Duda. I møte med oppfatningen til noen kriminologer som anså de økte straffene for å være for strenge, sa Ziobro:
Jeg har også gleden av å jobbe med kriminologer, mange av dem har et helt annet perspektiv. I USA har vi en streng straffepolitikk, i Skandinavia har vi en mild. I dag er det en enorm økning i kriminalitet i Skandinavia. Kort sagt, hard straff fungerer.
Ziobro ble etter disse ordene publisert fra Justisdepartementet på Twitter. Mange kommentatorer påpekte imidlertid at kriminalitetsdata i skandinaviske land ikke bekreftet ministerens ord. «Ministeren bør ikke snakke om luftbårne data»; «Hva snakker du om, mann? Har du sett kriminalitetsstatistikk i andre land? Forsto du dem?»; «Jeg har ikke lest tull på lenge»; «Kan jeg ha statistikk?» – skrev Internett-bruker.
Derfor viser vi hvordan kriminalitetsdata ser ut i tre skandinaviske land: Sverige, Norge og Danmark
Sverige
Svenske data om antall anmeldte forbrytelser publisert Svensk National Council for Crime Prevention. Statistikken viser ikke en «rask økning i kriminalitet.» Etter 2015 oversteg antallet forbrytelser 1,5 millioner per år, men holdt seg på et lignende nivå i løpet av de neste 5 årene, og nådde 1,567 millioner i 2020, for så å falle tilbake under 1,5 millioner-merket i 2021. I første halvår I 2022 ble 6 % av forbrytelsene anmeldt. mindre enn samme periode i 2021.
Han sa også 2. desember at kriminaliteten i Sverige ikke har økt de siste årene Intervju med Onet Prof. Jerzy Sarnecki, kriminolog ved Stockholms universitet.
Kriminalitet er vanskelig å måle fordi de som begår lovbrudd er lite villige til å fortelle oss om dem. Samlet sett er kriminaliteten i Sverige omtrent den samme som den har vært de siste 30 årene.
«Tyverier går ned veldig betydelig, nettkriminalitet og narkotikakriminalitet øker, men ikke betydelig. Antall registrerte forbrytelser forårsaket av den nye lovgivningen, f.eks. B. voldtekt, øker. Disse tallene endres imidlertid ikke fordi «faktiske voldtekter» har funnet sted. øker, men fordi loven har utvidet definisjonen av voldtekt mange ganger,» forklarte prof. Sarnecki. «Hvis man ser på antall drap, har det økt siden 2012, men det er fortsatt lavere enn for eksempel på slutten av 1980-tallet. Antall drap med skytevåpen øker – det er et relativt nytt fenomen for Sverige.» Den svenske diskusjonen om kriminalitet koker ned til gjenglandmord, som er et reelt problem. I år vil det være rundt 60 innen utgangen av desember, tidligere år var det rundt 14 til 45, la han til.
Norge
Norske data om antall anmeldte forbrytelser publisert General Police Directorate (tilsvarer det polske politihovedkvarteret). Statistikken viser at, i motsetning til statsråd Ziobros ord, siden 2012 har antallet forbrytelser gått ned hvert år. Nedgangen mellom 2012 og 2021 var 30 prosent.
Professor Jakub M. Godzimirski, en Oslo-basert antropolog fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), sier i et intervju med Konkret24 at «det er generelt ingen frykt for økende kriminalitet i Norge.» – Dette er ikke tema for en dypere debatt. Norge er også et relativt trygt land – legger Godzimirski til. – For det første vil jeg ikke knytte noen endringer i kriminalitets- og sikkerhetsnivået til den lempelige norske straffeloven. Det utspringer snarere av mentaliteten til Norges innbyggere og det lokale sosiale systemet – understreker han.
Dette forklarer også hvorfor antallet registrerte forbrytelser kan ha gått ned de siste to årene. – Det bør tas i betraktning at grensene ble midlertidig stengt i 2020 og 2021 på grunn av pandemien. Dette hindret blant annet drift av organiserte grupper av biltyver fra Polen og Litauen, som fra tid til annen blir omtalt i media. Når vi snakker om kriminalitet i Norge, snakker vi generelt om nabolandet Sverige og det økende antallet drap, sier han.
Danmark
Data om antall anmeldte forbrytelser i Danmark finner du på sider Danmarks Statistik. De viser at antallet forbrytelser har falt år for år i fire år. I 2012-2017 holdt det seg på et tilsvarende nivå (500-530 tusen), mellom 2017 og 2021 var det en nedgang på 20 prosent.
Drap i skandinaviske land
Både prof. Sarnecki og prof. Godzimirski snakket om det økende antallet drap i Sverige. En Stockholm-basert kriminolog la til at dette tallet fortsatt var lavere enn på 1980-tallet og gjengdrap var i stor grad ansvarlig for økningen. Det økende antallet drap i Sverige fremgår av politidata publisert av Eurostat. Det var imidlertid ingen økning i drap i de to andre skandinaviske landene.
Oppsummert hevder justisministeren feilaktig at «Skandinavia opplever en gigantisk økning i kriminalitet». Dette er ikke bekreftet av offisielle data i noen av de tre skandinaviske landene.
«Internettjunkie. Sertifisert problemløser. Uunnskyldende nettnerd. Total kaffespesialist. Faller mye ned. Lidenskapelig twitterekspert. Generell baconelsker.»