norsk Familie Hun bestemte seg for å bruke en metalldetektor for å finne en tapt ørering i hagen. De hørte et signal nær et av trærne og begynte å grave. I stedet for moderne smykker fant de to søljer fra vikingtiden – annonserte den lokale organisasjonen «Kulturarv i Vestfold og Telemark distriktskommune» (Kulturarv i Vestfold og Telemark fylkeskommune) på sosiale medier.
Familien kontaktet oss umiddelbart Arkeologer. Dekorasjonene som ble funnet – to søljer i forskjellige størrelser og fasonger (den ene rund, den andre oval) – kommer sannsynligvis fra graven til en vikingaristokrat. Forskere mener at den større (ovale) fungerte som en spenne for å feste kjolen til skuldrene; Slike søljer kom vanligvis i par.
Dette er et ganske typisk funn i vikingtidens kvinnebegravelser, og dekorasjonsstilen plasserer det på 900-tallet snarere enn 900- eller 700-tallet – kommenterte arkeolog Vibeke Lia i opplysninger gitt til PAP av Rune Nordseter fra Vestfold og Telemark kretsråd.
Arkeologene trengte litt mer tid for å identifisere den andre dekorasjonen. Det viser seg at den runde brosjen ble laget i Ribe, Danmark. Vi vet dette fordi arkeologer har avdekket muggsopp der som kan brukes til å lage svært like søljer. Formene kommer fra funn fra mellom 780 og 850 e.Kr – meldte Rune Nordseter.
Dekorasjonene som ble funnet var laget av bronse og var trolig forgylt, noe som ikke har overlevd til i dag.
Klesnåler er typiske funn i jernaldergraver. Å finne dem så tett sammen og i så god stand, til tross for at de er så flate, gjør tolkningen at graven var på dette stedet mest sannsynlig. – understreket Nordseter.
Første slike funn på Jomfruland
Dette er det første bekreftede vikingtidsfunnet på Jomfruland. Som PAP-informanten bemerket, finnes det også en samling gravhauger på øya som ble antatt å dateres tilbake til vikingtiden, men dette var ikke sikkert.
Det store ukjente
Ut fra historiske kilder var vi overbevist om at det bodde folk på Jomfruland i tidlig middelalder. Vi er fortsatt ikke helt sikre på om de bodde her i vikingtiden eller om det var en vikingboplass her et sted. Øya var trolig mindre i vikingtiden enn den er i dag. Kanskje, som i dette tilfellet, var det å bygge hauger og graver for aristokrater en måte å kontrollere området og handelsrutene som gikk gjennom det. Dette er fortsatt ukjent – beskrevet av Rune Nordseter.
Jomfruland er en liten øy hvor det bor rundt 75 mennesker fast.
«Internettjunkie. Sertifisert problemløser. Uunnskyldende nettnerd. Total kaffespesialist. Faller mye ned. Lidenskapelig twitterekspert. Generell baconelsker.»