Dette er viktig for energisikkerheten
Gyldigheten av den inngåtte avtalen ble understreket av tilstedeværelsen av presidentene i Frankrike og Mongolia og det faktum at de signerte den i Élysée-palasset. Det hele skjedde 12. oktober. Ved å signere en investeringsavtale innen utgangen av dette året varslet partene om fortsettelsen av det planlagte samarbeidet. Dette er et spesielt viktig øyeblikk for kjernekraftsektoren i Frankrike. Som følge av kuppet i Niger mistet hele EU en av sine viktigste uranleverandører. I tillegg til Niger forsynte Russland også EU. Av åpenbare grunner ble også dette landet ekskludert fra å levere EU-kraftverk. Derfor søker vi nå etter nye leverandører. En av de mest fornuftige løsningene ser ut til å være retur av gruvedrift fra mongolske forekomster. Uran forventes å bli utvunnet der igjen for første gang siden det 20. århundre.
Vil Mongolia erstatte Niger?
Vi hadde allerede advart om den kommende krisen i juli i år. Det var et kupp i Niger. Den nye regjeringen utviste hæren og franske selskaper. Hvorfor er dette så problematisk for kjernekraft i Europa? Niger er den syvende største eksportøren av uran i verden og den nest største leverandøren til EU. Da stabile forsyninger fra dette landet gikk tapt, ble hele EUs atomsektor satt i tvil. I tillegg er det så langt importert anriket uran beregnet for driften av kraftverket til EU fra Russland. Dette betyr at industrien mister nok en stor leverandør. I tillegg har prisen på uran steget jevnt de siste årene. Derfor skapte tapet av en så stor leverandør oppsikt i markedet. Figuren nedenfor viser en sammenligning av priser på SPOT-markedet og langsiktige kontrakter. Ved slutten av september i år var SPOT-prisen per pund $71,58 og den langsiktige kontraktsprisen var $61,50.
I 2021 sto Niger for over 24 % av uranforsendelsene til EU. Til gjengjeld gikk 19,7 % til Russland og 23 % til Kasakhstan. Isolasjonen av Russland og Niger representerer et alvorlig forsyningsproblem for EU – 985 tonn uran ble allerede importert hit i 2022. Det er derfor forhandlinger pågår med nye leverandører og Mongolia vender tilbake til gruvedrift etter mange år.
God forretning
Prisen på et knappe produkt kan øke på et øyeblikk. Spesielt når stabiliteten i hele energisektoren står på spill. Uranutvinning har aldri vært mer lønnsomt. Det er derfor vi har sett tidligere spillere komme tilbake til markedet i det siste. Mongolia har så langt eksportert uran i stor skala, hovedsakelig til Russland. Prosessen fant sted i løpet av forrige århundre, inkludert: Under den seks år lange utnyttelsen av Dornod-forekomsten ble 535 tonn uran fraktet østover. Driften ved denne gruven opphørte offisielt i 1995. Nå skal utnyttelsen komme tilbake i Mongolia og forsyne franske kraftverk med strøm. I løpet av de planlagte 30 årene med gruvedrift kan Zuuvch-Ovoo-prosjektet legge til mer enn 2,5 milliarder dollar til Mongolias budsjett. Dette er ikke tomme estimater. Pilotarbeid vil bli utført i ett år fra juli 2021. Resultatene som ble oppnådd bekreftet den økonomiske levedyktigheten til virksomheten.
Kilder: Orano, Cameco
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»