- «Kontrakten gir meg en viss inntjening, arbeidstid og goder – noe som ikke betyr at det ikke er utnyttelse eller «forskjellsbehandling», innrømmer Iza, som har bodd i Norge i 19 år
- — Mange utlendinger, inkludert de fra Polen, Litauen og Latvia, lot seg utnytte nesten etter eget ønske, legger polakken til.
- — Arbeidsbyrået tok seg av alle ansatte av egen interesse fordi det etter de gamle reglene bare hadde en prosentandel av hver timelønn. «Jo høyere innsats, jo mer for dem,» sier Paweł
- – Jeg har bodd og jobbet i Stavanger i fire år – dessverre er det fortsatt dritt her – konstaterer en av polakkene som bor i Norge
- Du kan finne mer lignende materiale på Onet-hjemmesiden
Hvor mange historier, så mange meninger – man kan oppsummere historiene om polakker som bestemte seg for å emigrere til Norge. På grunn av den nye arbeidsloven som er gjeldende i Oslo-regionen, har arbeidsformidlingsbyråer ikke lenger lov til å ansette bygningsarbeidere og arbeidsgiver bør være direkte ansvarlig for dem. Endringer skjer også sakte innen andre industri- og tjenesteområder.
Vi spurte polakker hvordan det er å jobbe i Norge. Nedenfor finner du noen historier.
Historien om fru Iza
Jeg har jobbet i Norge siden 2004, alltid lovlig.
Jeg er en sykepleier med mye erfaring – mer enn mange norske sykepleiere. Men for å bli behandlet «likt» av ledelsen (fordi ikke alle snakker om dem, det er flotte mennesker også), må jeg være mye bedre enn den norske sykepleieren som sammenlignes. Dessuten burde jeg ha et element av slikking i meg – men jeg hadde det ikke, jeg har det ikke og har ikke tenkt å utvikle det i meg selv. Mange polske, litauiske og latviske sykepleiere tenker på samme måte. Jeg ønsker å bli bedømt etter mine gode faglige kvalifikasjoner, ikke etter nepotisme.
Sunn fornuft sier meg at etter 20 år i Norge bør jeg bli her til jeg blir pensjonist – spesielt siden fordelene her er veldig billige.
Dessverre er slikking et vanlig fenomen blant våre landsmenn. Jeg kjenner polske sykepleiere som er gode fagfolk, men som har en «underdanig» holdning når de samhandler med en nordmann. Og det ville være nok om de utførte oppgavene sine pålitelig.
Et annet viktig poeng er språkkunnskaper. Jeg kan ikke tenke meg å jobbe i Norge uten å snakke norsk eller engelsk. Dessverre er dette et veldig vanlig fenomen blant utlendinger, inkludert våre landsmenn. Noen polakker har bodd og arbeidet i Norge i over et dusin år og kan fortsatt ikke språket. Det er også de hvis åtte år gamle barn hjelper dem i banken eller hos legen. Hvorfor er det rart at de ikke blir tatt på alvor hvis de er umulige å komme overens med?
Jeg har hatt veldig vanskelige situasjoner på jobb – med en lege som ville urettferdig klandre meg, med sjefen min fordi jeg krevde bedre arbeidsforhold, men livet har lært meg å reagere raskt, spesifikt og fremfor alt skriftlig i slike situasjoner. – å bli tatt på alvor. Hva kan jeg gjøre uten å kunne språket? Ikke annet enn å stikke kuken inn…
Når du bor og jobber i et land, er språkkunnskaper avgjørende.
Historien om Mr. Paweł
Jeg har jobbet lenge i etaten og var alltid fornøyd inntil arbeidstakerrettighetene fagforeningene kjempet for trådte i kraft. Og jeg må innrømme – nå er det enda verre: lønningene har falt, det er vanskeligere å finne jobb fordi mange byggeplasser har stoppet på grunn av mangel på arbeidere sendt av byråer. Bare et stort byrå er i stand til å skaffe hovedentreprenøren flere hundre ansatte.
Meglerbyråer fortsetter å operere. Nå gir de bygningsarbeidere gjennom den såkalte «vikaren», noe som er mindre fordelaktig for den ansatte, siden vi mottar betaling fra en bestemt arbeidsgiver. Vi venter på hans nåde for å se når han vil betale ut pengene og om han vil finne på noe for å ta ut noe av lønnen.
I forrige uke snakket jeg med en venn som ikke fikk full lønn.
Helse- og ulykkesforsikring var vanlig i hele Norge.
Historien om Mr. Cyprian
Jeg har jobbet i byggebransjen i Norge i over fem år. Jeg har aldri hatt problemer med å finne jobb. Kunnskaper i engelsk er grunnlaget for å jobbe i utlandet.
I løpet av noen få, et dusin eller til og med 20 år kan du lære flere språk på et grunnleggende nivå, noe som er nok til å kjenne dine rettigheter.
Historien om Mr. Paweł
Endringene gjelder kun Oslo. Jeg har bodd og jobbet i Stavanger i fire år – her er det dessverre fortsatt dritt.
Arbeidsbyråer undervurderer heltidskontraktsstillinger med 20 %. Minimum timepriser. Dessverre stiger prisene i butikkene. Å leie et rom koster 60.000. Kronen Selvfølgelig er det også små «rom» tilgjengelig gjennom byrået. Hvordan ser det ut? Byrået låner et hus, deler det så opp i små rom og leier det ut til ansatte – ren profitt.
Først er det investoren, så entreprenøren, så underleverandøren som ansetter folk fra arbeidsformidlingen. Og vi må jobbe raskt fordi vi skal tjene penger på alle. Er det utsikter til endring? Til dette trenger du et fast personnummer. Jeg har hatt problemer med å få det siden jeg begynte å emigrere til Norge.
*
Vi ba en polsk kvinne som daglig hjelper polakker i Norge om å kommentere endringene som har skjedd i arbeidsretten de siste månedene. Artikkelen vil snart bli publisert på nettstedet til Onet. Polakker i Norge som søker støtte – juridisk rådgivning eller informasjon om det norske utdannings- og helsevesenet – ta kontakt Polsk dialogprosjekt.
Dine historier er viktige for oss
Vil du dele historien din? Skriv til: anna.kruczynska@redakcjaonet.pl
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»