25. oktober 2023
Helse- og sosialnæringen har ansvar for å tilby et bredt spekter av tjenester til innbyggerne. Fra perspektivet til pasientens og personens behov er tilgjengelighet og kvalitet avgjørende. Hva er statusen til disse tjenestene i Polen? Du kan lese om de siste trendene, utfordringene og problemene i bransjen i den siste rapporten fra det polske byrået for næringsutvikling (PARP). Den slippes 8. november i år. under et webinar fra #IndustryMeetings-serien. Vi inviterer deg!
– Studien dekker to sektorer – helsevesen og sosialhjelp, som yter ulike tjenester, er representert av ulike typer organer og institusjoner, har ulike lovbestemmelser og ulike opplæringssystemer for personalet. Men som forskningsresultatene viser, er utfordringene de møter ofte like – understreker Rafał Pląsek fra Institutt for analyse og strategi.
PARP inviterer til premiere på rapporten
Publikasjonens premiere finner sted 8. november i år. kl 10.00 som en del av et bransjemøte for å presentere utvalgte forskningsresultater som en del av andre utgave av Industriens menneskelige kapitalbalanse for helse- og sosialnæringen. Inviterte eksperter vil blant annet diskutere: industriens fremtid, behov for ansatte og kompetanse med tanke på endringene i arbeidsmarkedet, samt aktuelle utfordringer knyttet til de observerte trendene.
Arrangementet er gratis og foregår online. Ytterligere informasjon om webinaret finner du på PARPs nettside.
Underfinansiering av industrien og mangel på arbeidstakere
I 2020 utgjorde de totale helseutgiftene i Polen, ifølge OECD, 6,5 % av BNP (hvorav 4,7 % var offentlige utgifter, 1,8 % var private utgifter). De har økt litt sammenlignet med året før, men er fortsatt et av de laveste nivåene i EU. I Polen var det i 2020 3,3 leger og 5,1 sykepleiere per 1000 innbyggere. Aldersstrukturen til det medisinske personalet er også bekymringsfullt: For eksempel er over halvparten av sykepleierne og jordmødrene over 50 år.
I 2021 ble totalt 3,5 milliarder PLN brukt på sosialhjelp, som er omtrent 0,13 % av BNP (58,0 millioner PLN mindre enn i 2020). Sosialhjelpssektoren sysselsatte 132 910 personer i 2021 mot 138 066 personer i 2020. Derfor var det en nedgang på om lag 4 % i løpet av året. Bransjen sliter med en vanskelig personalsituasjon, som er ledsaget av et lavt antall kandidater som er interessert i å jobbe i denne bransjen. De viktigste bidragsyterne til denne situasjonen er det negative bildet av sosial velferd og dens ansatte samt lite attraktive arbeidsforhold, spesielt med tanke på lønn.
Trender og retninger for endringer
Sosiale trender har en betydelig innflytelse på den respektive offentlige tjenestesektoren. Rapporten nevner blant annet: Aldring av befolkningen, som fører til en økning i antall mennesker som trenger støtte. Det er også flere i psykiske kriser som trenger profesjonell hjelp. Det økende antallet migranter representerer en ytterligere utfordring for sektoren og krever fleksibilitet og tilpasning av tjenestetilbudet. I tillegg er den økonomiske situasjonen i endring, noe som har direkte innvirkning på den offentlige tjenestesektorens økonomiske situasjon.
For både sosial- og helsesektoren er det viktig å utvikle samfunnsstøtte og samarbeid mellom institusjoner, spesialister og representanter for lokalsamfunn. Det bør legges særlig vekt på å koordinere lokale støtteressurser, både formelle og uformelle. Rollen til nye digitale teknologier blir også stadig viktigere for å gi bistand.
På sosialhjelpsområdet er det nødvendig å innføre nye metoder for å arbeide med ulike grupper som krever individuell støtte. Å definere nye yrkesroller blir også avgjørende. I helsevesenet er det viktig å styrke forebygging og helseundervisning. Det er også viktig å omorganisere tjenesteleveringsmodellen for å forbedre effektiviteten (inkludert omsorgskoordinering, styrking av poliklinisk omsorg, eliminering av overdreven sykehusinnleggelser).
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»