Dr. Tomasz LasockiAdjunkt ved Institutt for forsikringsrett, Det juridiske og administrasjonsfakultet, Universitetet i Warszawa, Ph.D. Karolina TetłakAdjunkt ved Institutt for finansrett ved Det juridiske og administrasjonsfakultet ved Universitetet i Warszawa og Paweł Wojciechowski, Leder av programkomiteen til Institutt for offentlig finans og koordinator for TEP «Simple Taxes»-prosjektet. Intervjuet ble utført av redaktøren Jarosław Szczepański.
Erfaringene med skatteendringer som er introdusert de siste årene har rystet polakkenes håp og tillit til at enhver skatteendring er mulig som vil forenkle skattebetalernes liv. Tross alt, før den polske avtalen ble kunngjort, hadde vi allerede et av de mest kompliserte skattesystemene blant OECD-landene. Denne mislykkede reformen har bare økt kompleksiteten. Nye skattegrunnlag og skattesatser ble innført, for eksempel for helseforsikringspremier.
På grunn av flere endringer var tre skatteregnskapssystemer operative i fjor! Selv etter siste regelendring, etter fjerning av de mest problematiske løsningene, som «avlastningen for små og mellomstore bedrifter», gjensto andre kompliserte bestemmelser, som minimumsskatteformelen for selskapsskatt, som ble endret flere ganger og vil endelig tre i kraft i 2024, med mindre , ikrafttredelsen ikke blir utsatt igjen.
Den polske ordenen, opprettet og fremmet av United Right-regjeringen som «rettferdige skatter», økte bare inntektsveksten marginalt. I den første versjonen av reformen fra 2021 økte den faktisk betydelig, men i endringene fra 2022 gikk den ned, slik at belastningen på personer med høyest inntekt steg til over 167 %. Gjennomsnittlig lønn og for de som driver bedrift. Dette ble gjort gjennom et helseforsikringsbidrag som i hovedsak ble en skatt i forkledning.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»