Statsminister Solberg ledet landet vellykket gjennom krisen forårsaket av kollapsen i oljeprisen. Han har en sjanse til å vinne en ny periode ved søndagens valg. En uventet vri på slutten av primærvalgkampen i Norge. Takket være den bedre situasjonen i den lokale økonomien, tok det regjerende sentrum-høyre-partiet ledet av statsminister Erna Solberg ledelsen på meningsmålingene.
Vinner han på mandag, vil det være en historisk begivenhet, ettersom Høyre aldri har klart å styre i to perioder på rad.
– Vi forventer at den kontinentale økonomien (med unntak av gruvesektoren i Nordsjøen – red.anm.) vil vokse raskere enn langtidsgjennomsnittet neste år. Dette viser at regjeringens politikk gir resultater. Etter det største sjokket for norsk økonomi på flere tiår, ser vi vekst igjen, sa Solberg for noen dager siden.
Sjokket hun nevnte var oljeprisens kollaps på verdensmarkedene i midten av 2014. Norge er den største olje- og naturgassprodusenten i Vest-Europa, som til sammen genererer mer enn halvparten av eksportinntektene. Sysselsettingsstatistikken er det beste beviset på hvor hardt bjørnemarkedet har rammet Norge – i fjor jobbet 185.000 personer i oljesektoren og relaterte selskaper. mennesker, det vil si 47 tusen færre enn i 2013
Oljeprisfallet kom noen måneder etter at en mindretallsregjering bestående av Høyre og Fremskrittspartiet kom til makten. Statsminister Solberg bestemte seg for å redusere skattene for enkeltpersoner og bedrifter og samtidig øke statlige investeringer. Sistnevnte var mulig takket være den ekstra bruken av sparepengene som ble akkumulert i statens formuesfond for første gang i historien.
Selv om krisen på ingen måte er regjeringens feil, har den påvirket deres verdivurderinger. At opposisjonspartiet Arbeiderpartiet var foran på meningsmålingene er ikke uvanlig, siden det har kommet først i hvert valg siden 1927 (inkludert det for fire år siden), men sammen med sine potensielle partnere hadde det en klar fordel i forhold til den nåværende koalisjonen og dens. begge tilhengerne er på linje med sentrumspartiene.
Høyrekoalisjonen råder
Fra begynnelsen av året hadde den potensielle sentrum-venstre-koalisjonen et sikkert forsprang på flere poeng over sentrum-høyre-koalisjonen, og alt pekte på Jonas Gahr Store, leder i Arbeiderpartiet, som ny statsminister. I mellomtiden, i midten av august, da kampanjen offisielt startet, snudde trenden. Oppslutningen til Arbeiderpartiet og Høyre har nesten utlignet (faktisk er de sistnevnte foran i én meningsmåling), og enda viktigere er at sentrum-høyre-koalisjonen nå ligger noen poeng foran. Dette resultatet ville vært en stor suksess for Solberg. De konservative kom sist først ved valget i 1924, og klarte senere å lede en koalisjonsregjering flere ganger, selv om den aldri varte i to hele perioder.
Økonomien favoriserer Solberg – i andre kvartal i år vokste den med 0,7 %. sammenlignet med de tre første månedene. Perioden januar-juni med 1,3 %. Veksten var den beste siden Solberg tok makten. I denne perioden falt arbeidsledigheten til 4,3 %. (selv om den bare steg til 4,9 % på høyden av krisen). Alt dette tilbakeviser Labours argument, som har blitt gjentatt i flere måneder, om at regjeringen mangler kompetanse på økonomiske spørsmål.
Aps sjanser svekkes ytterligere av at Store selv, millionær takket være formuen han arvet fra faren, har liten troverdighet som leder av et sentrum-venstreparti når han snakker om de økende formuesforskjellene i det norske samfunnet.
Det som burde bekymre den norske statsministeren mest i denne situasjonen for øyeblikket, er om de to partiene som støtter hennes mindretallsregjering vil krysse 4 %-grensen. Valgterskel. I det norske systemet, hvor det er åtte partier i parlamentet, er det vanligvis resultatene til disse små partiene som avgjør hvem som skal styre.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»