Statsminister Erna Solberg innkalte i går USAs ambassadør i Oslo for å komme med uttalelser i forbindelse med spionasjeskandalen. Media avslørte nylig at dansk militær etterretning gjorde det mulig for amerikanerne å avlytte europeiske ledere, inkludert norske.
– Jeg er glad for at amerikanerne sier at de har endret praksis for å overvåke sine allierte siden 2014 og at de vil samarbeide med oss og andre for å forklare hva som skjedde, sa statsminister Solberg til NTB.
I går hadde den norske regjeringssjefen en samtale med Danmarks statsminister Mette Frederiksen. «Jeg har gjentatt at jeg mener å spionere på allierte og venner er uakseptabelt og uberettiget,» understreket Solberg.
NATOs generalsekretær og tidligere norsk statsminister Jens Stoltenberg kommenterte også saken. «Landene som er involvert i denne saken er NATO-allierte, så vi må gjøre dette.» Legg alle kortene på bordetfor å finne ut hva som skjedde,» bemerket han. Han la til: «Danmark er en verdsatt alliert og gir et verdifullt bidrag til NATO-samarbeidet, så jeg er sikker på at dette vil fortsette.»
Søndag meldte den danske radio- og TV-stasjonen DR at den amerikanske elektroniske etterretningstjenesten NSA har fått tilgang til danske internettforbindelser i samarbeid med de danske hemmelige tjenestene. Dette gjorde det mulig for amerikanerne å spionere på Tysklands forbundskansler Angela Merkel, daværende sjef for det tyske utenriksdepartementet og nåværende forbundspresident Frank-Walter Steinmeier, og den daværende tyske opposisjonslederen Peer Steinbrück.
Også svenske og norske politikere ble avlyttet. Tilgang til telefonsamtalene og tekstmeldingene hennes ble oppnådd. Ifølge media kom informasjon om avlyttingen frem som en del av en hemmelig intern etterforskning av de danske tjenestene, kodenavnet «Operation Dunhammer», som involverte kontroll av data overført til de amerikanske tjenestene i 2012 og 2014.
PAP / Agata C.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»