Vann fra fuktighet
Som forskere ved MIT har bevist, kan du få vann fra selv de tørreste stedene på jorden ved å fjerne fuktighet fra atmosfæren. De utviklet en enhet som ble vellykket testet i tørr luft i Tempe, Arizona. Det ble også beskrevet i tidsskriftet Nature Communications.
Utformingen av enheten er basert på moderne materialer kalt organometalliske nettverk. Dette gjør den i stand til å produsere drikkevann fra selv den tørreste ørkenluften. Selv om luftfuktigheten er under 10 prosent. Enheten kan være et virkelig gjennombrudd og en velsignelse for mennesker som bor på de tørreste stedene på jorden.
NASA ønsker å sende et helikopter til Mars
Et annet NASA-oppdrag til Mars er planlagt om bare to år. Atlas V-raketten skal etter planen skytes opp i 2020 og skal levere en ny Mars-rover, etterfølgeren til Curiosity. Landing er planlagt å finne sted i februar 2021. I tillegg til standardoperasjoner på den røde planeten, vil Mars 2020-roveren få i oppgave å levere tidenes første helikopter. Hovedoppgaven er å ta bilder av overflaten fra et fugleperspektiv, noe som vil tillate oss å bedre forstå den fjerde planeten fra solen.
En bybenk som… renser luften
Green City Solutions, en tysk teknologistartup, har installert sin nyeste oppfinnelse i London. Benken laget i CityTree-strukturen var ment å oppfylle tre hovedfunksjoner: den var et element i offentlig infrastruktur, den fungerte som et luftrensefilter og den overvåket miljøets tilstand.
Smussfjerningsfunksjonen ble oppnådd gjennom kombinasjonen av mosene og lavene som ble brukt. Disse plantene bidrar naturlig til å absorbere pollen fra luften, og forbedrer kvaliteten. Solcellepaneler ble også installert for å dekke energibehovet til denne banken. Hvis det i praksis viser seg at CityTree oppfyller sine funksjoner, kan det bli en reell revolusjon i kampen mot global oppvarming.
Tekniske nyheter. Et gjennombrudd innen plastgjenvinning?
Forskere som studerte strukturen til en bakterie funnet på et deponi i Japan ble ganske sjokkert. De utsatte den for en intens røntgenstråle, og som det viste seg, begynte bakteriene å bryte ned ikke bare vegetasjonen, men også plastemballasje.
Forskningen ble utført av prof. Jon McGeehan fra University of Portsmouth. Etter hans mening kan denne oppdagelsen være banebrytende i sammenheng med det økende problemet med forsøpling av planeten. Det arbeides for tiden med å bruke enzymet som produseres av disse bakteriene til å trekke ut ingrediensene som plastemballasjen opprinnelig ble laget av.
Les vår neste artikkel: Barnevernet i Norge – hva trenger vi å vite?
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»