Home » Norge drømmer om Oslo Grand Prix til sommeren

Norge drømmer om Oslo Grand Prix til sommeren

by Erlend Loe

Holmenkollen hoppbakke er et ikon for norsk idrett og et av de mest kjente anleggene i verden, men kan ikke arrangere sommerens Grand Prix grunnet mangel på midler. – Det er en katastrofe, sa Clas Brede Brathen, hoppdirektør i Norges Skiforbund.

For ski-VM i 2011 ble den nåværende hoppbakken fullstendig gjenoppbygd til en pris av 200 millioner euro. Planen var å legge et underlag laget av plastmatter, men eieren, Oslo kommune, gikk tom for penger fordi moderniseringen kostet nesten dobbelt så mye som anslått.

Ifølge Brathens beregninger manglet bare 160.000 euro, som er en dråpe i havet gitt de enorme investeringskostnadene.

Om sommeren besøkes skianlegget av en million turister. «Jeg viste Leo Messi her, som Holemnollen var det eneste han kjente til i Norge. Skuespiller Chuck Norris sa det samme for et år siden, husker Brathen.

«De fleste besøkende kjenner kun hopprenn fra TV, men her ville de få muligheten til å se hopperne trene på nært hold, for ikke å snakke om Sommer Grand Prix på St. John's Eve. På denne tiden har vi hvite netter, altså en kveld.» «Kringkasterne ville absolutt være interessert i konkurranser i solen. TV-programmer fra Polen og Tyskland, hvor denne sporten er veldig populær, la han til.

Mange mennesker rundt om i verden forbinder først og fremst Norge med dette stedet. (Foto: Getty Images)

Etter hans mening ville investeringen betale seg raskt tilbake. Maksimumsbeløpet er 200.000 euro, men Oslo byadministrasjon forklarer fortsatt mangelen på økonomiske ressurser. – Dette betyr at vi har et ekstremt kostbart system som brukes flere ganger i året. Denne sesongen var det seks timer. – Vi har bare drømt om sommerens fastlegekonkurranse i snart ti år, klager den norske aktivisten.

De første hoppbakkene fant sted i Holmenkollen i 1892. Anlegget har blitt modernisert seks ganger og det nåværende er et «internasjonalt» anlegg. Hovedentreprenøren var et svensk firma, arkitekten var en belgier fra et dansk designkontor, kranene ble importert fra Finland og stålkonstruksjonen til rampen ble laget i Polen, i Radomsko. Brakt til Norge i deler, den ble montert på stedet.

Biografen til den norske kongefamilien, Tor Bomann Larsen, understreker at Holmenkollen er et unikt, nesten hellig sted for nordmenn.

De første hoppbakkene fant sted i Holmenkollen i 1892. (Foto: Getty Images)

«Siden 1906, med unntak av krigsårene, har kongene av Norge alltid vært til stede på skikonkurransene i mars, uansett vær, og alltid fulgt med til slutten,» husker han.

Olav V, som regjerte fra 1957 til 1991, deltok til og med i konkurransen i 1922 og 1923. Hans nåværende regjerende sønn Harald V (siden 1991) satt på tribunen med det kongelige våpenskjoldet 63 ganger og var kun fraværende én gang, da konkurransen fant sted i år, var uten publikum på grunn av koronavirusepidemien.

«Så vi har en dyr hoppbakke med en flott historie og posisjon i verden som ikke er et helårsanlegg, og et av de rikeste landene i Europa er ikke i stand til å finansiere et sommeranlegg,» kommenterte Brathen.

Zbigniew Kuczynski / PAP / Adriana C.

You may also like

Leave a Comment