I en rettssak uten sidestykke i norgeshistorien ble en Oslo-politibetjent og leder for en spesialenhet mandag dømt til 21 års fengsel for korrupsjon og innførsel av nesten 14 tonn hasj. Hans medskyldige fikk 15 års fengsel.
60 år gamle offiser Erik Jensen, hvis jobb var å bekjempe narkotikagjenger, viste seg å være et viktig medlem av en av de kriminelle organisasjonene. Ifølge dommen var Jensen involvert i import av hasj til Norge mellom 2004 og 2014. Førsteinstansretten i Oslo satte enstemmig ut en fengselsstraff på 21 år.
Dette er den høyeste straffen i den norske straffeloven, forbeholdt de alvorligste forbrytelsene. Den brukes ekstremt sjelden; sist hørt om den antimuslimske høyreekstremisten Anders Breivik, som drepte 77 mennesker i 2011.
Jensens nærmeste partner var Gjermund Cappelen, en selverklært «hashbaron». Retten dømte ham til 15 års fengsel og reduserte straffen på grunn av hans erkjennelse av skyld og fullt samarbeid med politiet.
– Dette er ingen god dag for norsk politi, kommenterer politidirektør Sigve Bolstad dommen i et intervju med TV-stasjonen NRK. – Politiet er helt avhengig av tilliten til publikum for å oppfylle sin rolle.
Jensen har konsekvent fastholdt sin uskyld siden korrupsjonsskandalen brøt i 2013, og hans navnløse overordnede har gitt ham den topphemmelige oppgaven å infiltrere farlige organiserte kriminelle grupper. Retten trodde ikke på Jensens forklaringer og trakk frem en rekke bevis på politimannens skyld til støtte for den 105 sider lange dommen, som tok fire timer å lese.
Saken startet i 2013 med pågripelsen av Cappelen, som betalte Jensen 500 norske kroner (ca. PLN 250) for hvert kilo hasj, hovedsakelig fra Marokko og Nederland, mot å gi informasjon om tollkontroll og sikre grensepasseringer. Kriminelle brukte en spesifikk «kode»; For eksempel, ifølge aktor, betydde tekstmeldingen «Bilen repareres» grønt lys for smugling på et bestemt sted. De to mennene utvekslet over 1500 tekstmeldinger med lignende innhold.
Jensen fikk til sammen rundt 668.000 fra Cappelen. Kroner i kontanter (omtrent PLN 332 000), tok imot gaver i form av dyre klokker og brukte forskjellige tjenester, for eksempel en kostbar baderomsoppussing. Retten fant at politimannen bevisst var involvert i innførsel av hasj og skjulte Cappelens virksomhet ved å bruke sin viktige stilling i Oslo-politiet. Takket være disse kontaktene kunne Cappelen bringe minst 16 tonn hasj til Norge.
«Det er ingen bevis i denne saken, noe som gjør den fascinerende. Retten besluttet å samle mange tråder og utarbeide en tiltale på dette grunnlaget. Min klient – I en eventuell ankeforhandling vil han stå 100 prosent ved sin uttalelse, sa Jensens hovedforsvarsadvokat John Christian Elden i et intervju med VG.
– Jeg vil advare mot den naive antagelsen om at Erik Jensen jobbet alene i Norge. Mistanker om korrupsjon blant politifolk som kjemper mot narkotikagjenger kan være berettiget. Denne saken er ikke nødvendigvis det eneste dårlige eplet i kurven, sa Paul Larsson fra Wyższa Szkoła til NTB-byrået i et intervju med politiet.
Den totale verdien av narkotika smuglet av Jensen overstiger 2,1 millioner kroner (omtrent PLN 1 million), mens Cappelen tjente 1-2 milliarder kroner på ulovlig virksomhet.
Jensen har jobbet i Oslo-politiet siden 1977. På 1990-tallet var han med på å bekjempe kriminalitet blant norske MC-gjenger og ledet deretter politiets spesialaksjoner. Fra 2013 til arrestasjonen i februar 2014 jobbet han som rådgiver for avdelingen for organisert kriminalitet.
Dommen er ikke rettskraftig. Jensen varslet at han ville anke dommen.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»