I Norge er den lutherske kirke ikke lenger offisielt statskirke, slik Stortinget bekreftet gjennom en grunnlovsendring. Alle kirker i Norge skal ha like rettigheter.
Staten har mistet retten til å utnevne biskoper og prester, den tilhører nå utelukkende kirkemyndighetene. Kongen vil heller ikke være offisiell overhode for Den lutherske kirke i Norge.
Den vil imidlertid fortsette å finansiere lønnen til presteskap og andre kirkeansatte som ikke betales av den lokale regjeringen. En reform i denne saken vil bli gjennomført senere.
– Dette er et vedtak som gagner både kirken og staten, sa Svein Harberg, talsmann for Den lutherske kirke i Norge, til NRK.
Imidlertid demonstrerte flere titalls mennesker foran det norske Stortinget mot separasjon av kirke og stat, og så på avgjørelsen som et kupp.
I den første avstemningen mandag stemte 161 parlamentsmedlemmer for grunnlovsendringen og tre mot. Torsdag, da avgjørelsen ble bekreftet i henhold til lovens krav, var det ingen som protesterte mot det, sa Stortingets talmann Torodd Noreng.
Vedtaket trer offisielt i kraft 15. juni. Den lutherske kirke, kjent som Den norske kirke, ble opprettet som statskirke i grunnloven av 1814 etter at Norge fikk uavhengighet fra Danmark.
I følge statistikk er nesten 80 % av Norges befolkning på under 5 millioner offisielt medlemmer av den lutherske kirke. Innbyggere, i praksis bare 2% deltar regelmessig på messer.
Vurder kvaliteten på varen vår:
Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.
Kilde:
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»