Kommisjonen mener at seks lakseprodusenter mellom 2011 og 2019 utvekslet konfidensiell kommersiell informasjon om salgspriser, salgsvolum, produksjonsvolum og produksjonskapasitet, samt andre prisfaktorer.
Norge står for mer enn halvparten av verdens produksjon av oppdrettslaks, og EU er hovedimportør. Den påståtte atferden gjelder salg av fersk, hel og sløyd atlantisk laks oppdrettet i Norge. EF-undersøkelsen omfatter ikke frossen oppdrettslaks fra Atlanterhavet eller bearbeidede produkter som laksefilet, svinekam eller røkelaks.
Hvis kommisjonens opprinnelige standpunkt bekreftes, vil denne oppførselen bryte med artikkel 101 i traktaten om Den europeiske unions funksjon, som forbyr karteller og annen restriktiv handelspraksis.
Dersom kommisjonen, etter at partene har utøvd sin rett til forsvar, finner at det er tilstrekkelig bevis for en krenkelse, kan den treffe et vedtak som forbyr slik opptreden og ilegger en bot på inntil 10 %. selskapets årlige verdensomspennende salg.
Kommisjonen har ingen lovfestet frist for å fullføre antitrustundersøkelser av konkurransebegrensende atferd. Varigheten av en kartelletterforskning avhenger av en rekke faktorer, inkludert kompleksiteten i saken, graden av samarbeid mellom selskapene som er berørt av Kommisjonen og utøvelse av forsvarsrettigheter.
Kommisjonen har gjennomført en rekke omfattende undersøkelser av karteller i landbruksnæringen. Den har allerede ilagt bøter til leverandører av bananer, eksotisk frukt, hermetisert sopp og hermetiske grønnsaker.
Fra Brussel Łukasz Osiński (PAP)
luo/ ganger/
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»