Om vinteren fører været her til fenomenet atmosfærisk inversjon, som resulterer i at forurenset luft blir igjen i store deler av delstatshovedstaden. Da smogsituasjonen ble kritisk, innførte Oslo-myndighetene hastebegrensninger.
Luftforurensning fører til helseproblemer og kortpustethet. «Det er forferdelig når du hører foreldre si at deres barn med luftveissykdommer må være hjemme i stedet for å gå på skolen,» sa den lokale regjeringen og forklarte behovet for handling. Samtidig beklaget pressetalsmannen for Oslo kommune ulempene inngrepet i innbyggerne medførte. Han oppfordret også folk til å bruke offentlig transport, jobbe hjemmefra og reise sammen med andre som ikke har dieselbiler.
Det er imidlertid ikke alle dieselbiler som er underlagt forbudet. Kommunale kjøretøy, hybrid- og utrykningskjøretøy, funksjonshemmede kjøretøy og drosjer har fortsatt lov til å kjøre på kommunens veier. Strafferammen for brudd på loven er 1500 norske kroner (166 euro).
Det er stadig flere bensinbiler i Oslo, som gir høyere utslipp av nitrogenoksid enn bensinbiler. Diskusjoner om periodisk å begrense veitrafikken har derfor pågått her i flere år. I fjor bestemte bymyndighetene at ved blant annet luftforurensning dersom nivået av lystgass overskrider tillatte nivåer og værmeldinger indikerer at en helsetruende situasjon vil vare i minst to dager, en permanent reguleringsmekanisme. vil bli aktivert. Kommunen vil da informere bilistene om at den vil innføre forbud mot dieselkjøretøy dagen etter.
Som nøye beregnet, som følge av forbudet, satte 20 000 nordmenn bilene i garasjen og veitrafikken med dieselbiler gikk ned med 31 %. På den annen side økte bruken av bensindrevne biler, men flere gikk med på å bruke offentlig transport. Den samlede balansen viste imidlertid en reduksjon i veitrafikken på 10 %.
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»