Debatten i media startet mandag etter at fans av lokalklubben Stabaek IF hengte opp et stort banner hvor det sto «Judas bor her» på familiens hjem til deres beste spiller i Bærum boligområde ved Oslo om natten.
21 år gamle Ola Brynhildsen, nyutdannet i klubben som regnes som et stortalent i norsk fotball, signerte overraskende kontrakt med landsmester Molde FK i helgen. Han spiller for ham fra 1. juli. Den nye klubben publiserte denne nyheten på sin hjemmeside, men Stabaek IF-fansen likte det ikke.
Chrapek: Å sitte hjemme… er ikke hyggelig
«Mine foreldres hvite villa hadde et 1,5 x 10 m hvitt banner med den blå inskripsjonen «Judas bor her» på, slik at det så ut som om hele huset var malt», skrev fotballspilleren på sosiale medier. Han la til at han var opprørt og syntes synd på familien som sto der. var et offer for hat og ble stigmatisert i årevis.
Ifølge den lokale avisa Budstikka er den lagt ut av medlemmer av gruppen Ultras, som ikke er medlemmer av den offisielle Stabaek IF-fanklubben. Imidlertid uttalte presidenten Bjørn Posse Sandboe at «på en måte har de rett.»
Han forklarte på NRK fjernsyn at fotballspilleren var utdannet i klubben, noe som ga ham muligheten til å spille i tippeligaen og bevise seg selv.
– Han hadde drøyd med å signere kontrakten i mange måneder, og plutselig fant vi ut via Internett at han jobbet bak alle våre rygger og flyttet gratis til Molde FK. Reaksjonen kan ha vært overdrevet, men det var forståelig for alle knyttet til klubben, sa han.
Bilder av banneret ble publisert av alle norske medier og vist på TV-kanaler, med kommentaren om at situasjonen var alt annet enn morsom. Slike saker bør tas på alvor, for i dag er det et banner, i morgen er det brev med drapstrusler, og i overmorgen kan et hus settes i brann, noe som allerede har skjedd i nabolandet Sverige – ble det sagt.
Ifølge psykologer og politi er tilfeller av fotballhooliganisme svært sjeldne i Norge og fansen har en tendens til å være rolige. Så, som psykologer bemerket, er et slikt hatutbrudd enestående og er mest sannsynlig relatert til sinnstilstanden knyttet til koronavirusepidemien og det å være avskåret fra kilden til livets interesse.
Ifølge dem blir stadioner stengt, kamper kansellert og Premier League, som har blitt sendt i flere tiår, blir ikke engang sendt på TV. Fansen sitter igjen med Internett, hvor de kan følge og kommentere all informasjon uten sensur. På grunn av mangelen på sportslige følelser og muligheten til å ta en øl og diskutere ting i fotballbaren deres, gjør de det til hooliganreaksjoner. Uten ball mister selv de roligste fansen nerven.
– Vi ble sjokkert over å se dette banneret. Jeg er imidlertid veldig lei meg fordi sønnen min skal til Molde og vi som familien Judas blir her for alltid. «Små samfunn som vårt Baerum er alltid veldig utilgivende,» sa Iren Kjus, Brynhildsens mor.
Rapport om koronavirus HER
Rapport om koronavirus i idretten HER
Ł, PAP
Gå til Polsatsport.pl
«Uhelbredelig matforkjemper. Utforsker. Vennlig popkulturelsker. Stolt ølmaven. Ivrig arrangør. Sertifisert musikknerd.»