Norge melder om positive økonomiske resultater. Bruttonasjonalproduktet (BNP), som ekskluderer inntekter fra oljeproduksjon og eksport, tok seg opp i mai. Den nordiske valutaen er imidlertid fortsatt sårbar for markedssvingninger.
- Norges sentralbank ventes å heve renten i august.
- Den norske kronen (NOK) steg litt mot den polske zlotyen (PLN), men analytikere forventer ytterligere svingninger.
- Den nordiske valutaen er under press på grunn av vedvarende lave oljepriser.
Resten av artikkelen er under videoen
Norges BNP har økt!
BNP i Fastlands-Norge steg til 0,5 % i mai etter å ha falt 0,5 % i april. Analytikere spår en oppgang på 0,4 prosent. Denne indikatoren tar ikke hensyn til den maritime sektoren (offshore), som hovedsakelig er oljebasert.
Sjekk også: «Markedet vil kollapse innen to år»? Securities and Exchange Commission advarer investorer
BNP for Fastlands-Norge
Kilde: Handelsøkonomi
«I detalj økte forbrukerforbruket med 2,7 % i mai etter en betydelig nedgang i april. Det var også drivkraft for merverdiavgift og totalt sett forklarer nesten hele BNP-veksten for fastlandet i mai” – Handelsbankens økonomer kommenterte resultatene.
Statistisk sentralbyrå fremhevet at mange bransjer ble rammet av streiker i den analyserte perioden. Ifølge analytikere fra Handelsbanken støtter disse dataene Norges Banks strategi om å foreta en ny renteheving i august.
Sjekk også: Norske kroner – prognoser. Hvor lenge vil devalueringen av den nordiske valutaen vare?
Kilde: Macrobond
Norge er fortsatt presset av lavere oljepris. Imidlertid kaller de fleste analytikere dem «motvind på kort sikt.» Faktisk regnes den norske kronen som en valuta som gir gode resultater når den oppleves som «medvind», noe som betyr en god økonomisk situasjon, spesielt i råvaremarkedet. Den lider imidlertid av begrenset likviditet i tider med usikkerhet.
Hvordan reagerer den norske kronen på dataene?
Ifølge Bloomberg Currency Index, som inkluderer de ti mest utvekslede og brukte valutaene i verden, lå den norske kronen på sisteplass. Sammenligningen viser at verdien av den norske kronen har falt med 9,44 % siden årsskiftet.
Første halvdel av 2023 er rett rundt hjørnet kraftig renteoppgangsom hadde negativ innvirkning på det nordiske landets valuta.
– Den norske kronen vil trolig forbli under press i den kommende perioden. For at den skal bli sterkere, må energiprisene stige, og Norge må ha høyere renter sammenlignet med andre avanserte økonomier, sier valutastrateg Dane Cekov i Nordea til The Local.
Det rådende synet blant norske økonomer er at sentralbanken bør starte innstrammingssyklusen tidligere og handle mer besluttsomt og sette opp renten.
«Vi står overfor et vendepunkt på mange fronterder markedene fortsatt er svært usikre på den fremtidige renteretningen, i den forstand at vi ennå ikke har nådd det punktet hvor normalisering er forventet», tvitrer Nils Kristian Knudsen, valutastrateg i Handelsbanken.
Etter at dataene ble publisert steg kronen litt mot polske zloty og euro. Imidlertid er det foreløpig ingen utsikter til langsiktig styrking og analytikere forventer ytterligere svingninger.
Sjekk også: Sjekk nå om en valutaveksling er verdt det
NOK/PLN-kurser – YTD
Kilde: TradingView
Inntil sentralbanken kunngjør en «topp» i renten, vil det sannsynligvis være kraftige valutasvingninger. Neste steg blir standardisering. Høyere renter i andre land enn Norge trekkes frem som en årsak til at kronen i dag er mindre attraktiv for investorer.
Sjekk også: Kursen på den norske kronen faller ubønnhørlig! Er det fortsatt verdt å reise til utlandet for å jobbe?
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»