De største er nord i landet og på skjærgården i Lofoten. Fiskeforedling er en av få næringer i Norge hvor det er veldig enkelt å finne jobb. Alt du trenger er kommunikative engelskkunnskaper. Tariffene som tilbys av prosessanlegg varierer fra 120 til 130 CZK per time (i henhold til den gjennomsnittlige valutakurstabellen til NBP per 18. desember 2014, 1 NOK = 0,4663 PLN).
Våre landsmenn som jobber i norske prosessanlegg finner du til og med i Nord Kapp, den nordligste delen av landet. Der jobber polakker i et prosessanlegg i Honningsvag.
Den største etterspørselen etter arbeidere innen fiskeforedling i Norge skjer i hovedfiskesesongen, det vil si fra januar til april. Det kan imidlertid være for sent å søke jobb på dette tidspunktet. Prosessanlegg i Norge øker sysselsettingen i de tre månedene fra oktober til desember. Foredlingsanlegg søker etter ansatte til å sløye fisk og vakuumpakke fileter.
Det er også mye arbeid utenom sesongen. Dersom du bestemmer deg for å tiltre jobb i denne perioden, må du regne med nedetid på jobben. Mye avhenger også av størrelsen på fangsten og dagens etterspørsel etter fisk på markedet.
Du kan søke etter jobber i foredlingsanlegget på egen hånd eller gjennom et arbeidsformidlingsbyrå. Sistnevnte løsning har den fordelen at du i tillegg til jobben også kan stole på at agenten finner overnatting til deg.
En av etatene som søker etter arbeidere til fiskeforedlingsanlegg er Din Bemanningspartner AS. Personer som er interessert i ansettelse må signere en arbeidsavtale med en varighet på minst tre måneder. Det er imidlertid mulig at arbeidsgiver ønsker å forplikte arbeidstakeren til en periode på seks måneder. For å kunne gjennomføre en slik aktivitet er kommunikative kunnskaper i engelsk språk tilstrekkelig. Arbeidende kan forvente overnatting på et arbeiderhotell.
Våre landsmenn ansatt i fiskeforedlingsanlegg legger ikke skjul på at dette arbeidet er vanskelig. Du må være forberedt på fysisk arbeid ved lave temperaturer. Disse ulempene oppveies av god avkastning. Gjennomsnittslønnen for arbeidere i prosessanlegg er mellom 120 og 130 CZK. Med dagens valutakurs for den norske valutaen utgjør dette over 14-15 EUR per time (ifølge NBPs gjennomsnittlige valutakurstabell fra 18. desember 2014, 1 EUR = 4,2365 PLN).
Arbeidere i prosessanlegg utfører sitt arbeid stående, primært på samlebånd, betjener maskiner for sløying og skjæring av fisk. Kvinner er ofte opptatt med å fylle og pakke bokser med fisk. Folk som står ved løpende bånd retter opp det maskinen ikke klarte, nemlig filetering av fisk som ikke var helt renset. Verst rammet er de ansatte som befinner seg helt på enden av løpende bånd. Å jobbe med fisk ender ikke med filetering og pakking. Etter jobb må du fortsatt rengjøre maskinene og vaske gulvene.
I høysesongen må du være forberedt på å jobbe flere timer om dagen, syv dager i uken. Det er imidlertid også år med utfall i høysesongen. Dette skyldes oversysselsetting på grunn av feilberegning av forventede bestillinger.
Mange av våre landsmenn jobber også med torsketørking. En av dem er Marcin, som sløyer og henger fisk. – Fisken tørkes på spesiallagde «hengere» – sier polakken. – Som et resultat av denne prosessen skapes det en karakteristisk norsk snacks – torrfisk, det vil si lufttørket fisk uten tilsatt salt.
Denne øygruppen ligger på nordøstkysten av Norge (Nordland), omtrent 250 km nord for polarsirkelen. I motsetning til hva man tror er det ikke spesielt kaldt der. Øyene har et ganske mildt klima med en gjennomsnittstemperatur i januar på -1 grader Celsius. Dette er den varmeste regionen i nord. Lofoten er kjent for sin fisk. Fiskehistorien der går flere tusen år tilbake i tid. Denne industrien sikrer ikke bare levebrødet til innbyggerne, men gir også sysselsetting for utlendinger. Den største gruppen ansatte er innvandrere fra Øst-Europa, hovedsakelig polakker og litauere.
Sistnevnte jobber i stort antall ved Lofoten Pelagiske fabrikk på Svolvar. Der styrer de den automatiske prosessen med filetering, frysing og pakking av sildeprodukter. Våre landsmenn jobber også med produksjon av frosne fisketerninger ved fabrikker på Melbu. Der blir det behandlet opptil 25 tonn torsk hver dag. Den ledende fiskeforedleren i Lofoten er Aker Seafood. En av dem, Seafoods JM Johansen AS i Stamsund, behandler over 8.000 stykker per år. Tonnevis med fisk. Der produseres frosne fileter og mørbrad av torsk, hyse og sei.
Vi kan nå Lofoten over land fra Narvik og takket være fergeforbindelsene fra Bodø (du kan komme dit med tog – det er siste stasjon før Narvik) til Moskesnes og øyene Rost og Værøy. E-10-ruten, som krysser skjærgården, samt en rekke broer og tunneler gjør det mulig å reise mellom øyene. Der dette ikke er mulig tilbyr vi fergeforbindelser. Avstanden fra Stockholm til Lofoten er cirka 1500 km.
Maciej Sibilak
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»