Den norske regjeringen har strammet inn migrasjonsreglene for ukrainere.
I desember strammet Norge inn innvandringsregelverket. Derfor kan ikke ukrainere som bor i dette landet, hvis de ikke ønsker å miste flyktningstatusen, reise hjem i løpet av ferien.
– Hvis ukrainere reiser frem og tilbake mellom Norge, betyr det at de ikke lenger trenger beskyttelse, understreker justisminister Emilie Enger Mehl i en uttalelse. Hun erkjente også at målet med endringene i regelverket er å behandle flyktninger fra Ukraina på samme måte som andre nasjonale grupper som søker om asyl i Norge.
Husk at vi i begynnelsen av desember rapporterte at Norge endrer vilkårene og sosiale regler for ukrainere som søker om midlertidig beskyttet status, og prøver å redusere «gapet» sammenlignet med forholdene i nabolandene, noe Norge for gjenbosetting gjør det veldig attraktivt. Endringene dreier seg om å begrense muligheten for å gi barnetrygd og kontrollere utreise av ukrainere som mottar sosialstønad, slik at de enten bor i Norge mesteparten av tiden eller drar permanent. I tillegg må ukrainere bo i Norge i ikke tre, men fem år dersom de ønsker å få permanent opphold.
Etter den russiske invasjonen av Ukraina kom 70.000 mennesker til Norge. ukrainere, opptil 20 000 av dem først høsten 2023. Norge har tatt imot flest flyktninger og utvandrere fra Ukraina blant de nordiske landene. Til sammenligning: I Sverige, hvor det bor dobbelt så mange mennesker, ble det registrert 44 000. Flyktninger fra Ukraina.
PAP ba Utlendingskontoret (UDI) om informasjon. Svaret som er mottatt viser at nesten 30.000. Ukrainske statsborgere kom til Norge fra Polen, inkludert 3,3 tusen. hadde oppholdstillatelse i Polen. Disse dataene er imidlertid basert på frivillig informasjon og ikke på dokumenter. Nordmennene tror at dette skyldes den pågående krigen og de stadig mer vanlige tankene til ukrainske flyktninger om å bosette seg et sted i utlandet i lang tid. Det ble bemerket at «den massive tilstrømningen av flyktninger fra Ukraina til nabolandene har ført til press på noen land og en nedgang i kvaliteten på tjenestene (flyktningomsorg)». I samtaler sier ukrainere at de kom til Norge fordi «de blir behandlet godt her» og har «bedre rettigheter».
Les også: Norge kunne betale ukrainere penger for å reise hjem
PAP / wnp.pl / Kresy.pl
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»