– Norges fortjeneste fra salg av olje og gass vil overstige 100 milliarder euro. Dette er en indirekte fortjeneste fra krigen forårsaket av Putin. Du bør dele det umiddelbart, sa statsminister Mateusz Morawiecki.
Den polske regjeringens idé er at land som drar nytte av økningen i prisene på energiråvarer allokerer deler av overskuddet til gjenoppbyggingen av Ukraina etter krigen. Statsministeren gir imidlertid ingen informasjon om hvilke konkrete land – bortsett fra det nevnte Norge – som vil innføre avgiften og om den også vil omfatte polske selskaper fra den brede energisektoren.
Analytikere påpeker dette Innføringen av en skatt på uventede overskudd ble foreslått tilbake i mars EU-kommisjonen har kunngjort REPowerEU-planenDette fører til en rask reduksjon i EUs avhengighet av russisk fossilt brensel.
– Etter vår tolkning har denne avgiften mange begrensninger, fordi den for det første ikke kan brukes med tilbakevirkende kraft, og for det andre kan den gjelde frem til senest 30. juni i år – bemerker Michał Kozak, analytiker i DM Trigon.
Han påpeker også at det ikke bare er de norske selskapene som statsministeren nevner som tjener på turbulensen på råvaremarkedet som krigen i Ukraina forårsaket. I blant annet Polen noterer PGNiG, Orlen og Lotos rekordmarginer.
PKN Orlen Group genererte et nettoresultat på PLN 2,8 milliarder i første kvartal 2022. Dette er 1 milliard PLN mer enn i fjor.
Tatt i betraktning modellraffineringsmarginer, tjente Orlen 187 dollar, opp 363 %, på å behandle ett tonn bensin i første kvartal. mer og mer hvert år og 76 prosent mer enn i fjerde kvartal 2021 og per tonn diesel 148 USD, det vil si med 80 %. mer enn i fjor og med 5 %. mer fra kvartal til kvartal. Orlen forklarer at disse dataene er basert på modellmarginer, en hypotetisk verdi som ikke reflekterer raffineriets faktiske inntjening. «Modellmarginen tar ikke hensyn til pris på gass, energi, CO2-kostnader og logistikk» – forklar Orlens pressetjeneste.
Vi skrev mer om rekordmarginene til polske raffinerier her.
PGNiG har på sin side registrert utmerkede resultater i gass- og oljeproduksjonsvirksomheten. I første kvartal i år utgjorde omsetningen for dette segmentet PLN 9,35 milliarder sammenlignet med PLN 1,79 milliarder i fjor. mens EBITDA-resultatet (driftsresultat pluss avskrivninger) økte mer enn seksdoblet – fra 1,35 milliarder PLN i første kvartal 2021 til 8,45 milliarder PLN i første kvartal 2022. Ifølge selskapet var en av faktorene som avgjorde dette Økning i prisene på hydrokarboner, spesielt naturgasspå internasjonale råvaremarkeder.
– Grupa Azoty, som tjener blant annet på: å begrense importen av gjødsel fra ØstenMen jeg ser ingen fare for at det skal pålegges skatter her fordi det ikke er et typisk energiselskap, sier Kozak.
Hvem vinner og hvem vil tape?
Italia har bestemt seg for å innføre en skatt på fortjeneste over gjennomsnittet og vil bruke midlene som samles inn til å støtte forbrukere som står overfor økende energikostnader. Financial Times meldte mandag at Storbritannia også planlegger lignende tiltak.
Eksperter lurer på hva den polske regjeringens nylige uttalelser betyr for polske energiselskaper.
– På den ene siden kan regjeringens uttalelser ses på som et signal til EU-kommisjonen og Norge, uten å påvirke polske selskaper, selv om gruvedrift i Norge utføres av PGNiG og Lotos. på den andre siden Innføringen av skatten i Polen vil være i tråd med nylige beslutninger om ikke å betale utbytte fra fjorårets overskudd til aksjonærene i Lotos og PGNiG. Dette vil også være fordelaktig for Orlen i forbindelse med den planlagte overtakelsen av PGNiG. Avgiften vil helt sikkert redusere gasselskapets verdivurdering på aksjemarkedet, noe som ville bety at Orlen ville kjøpe selskapet billigere, forklarer Kozak.
Han påpeker også de negative konsekvensene av å innføre avgiften.
– Etter min mening Dette ville imidlertid være et ganske uklokt trekk, siden vi ville beskatte et selskap som er strategisk viktig for den polske økonomien, i en tid da det er høy volatilitet i gassmarkedet og selskapet trenger å opprettholde betydelige midler til arbeidskapital. «Energiomstillingen de neste årene er et annet argument for å la midlene ligge i disse selskapene og investere dem fornuftig, f.eks. B. innen grønn energi, salg eller petrokjemikalier, sier DM Trigon-analytikeren.
Beskatningen av drivstoffselskapene vil etter hans mening også kunne ha betydning for den planlagte sammenslåingen av de to største innenlandske selskapene i denne sektoren.
– Jeg finner Innføringen av en slik skatt ville ødelegge Orlens fusjon med Lotos, da det ville komplisere hele transaksjonen. Et slikt kutt i fortjeneste fra selskapene kan påvirke Saudi Aramcos endelige beslutning om å delta i fusjonen negativt – husk at de signerte avtalene kun er betingede – hevder Kozak.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»