Norge har alltid hevdet at dets suverene formuesfond tilhører folket. Noen innbyggere har tatt dette bokstavelig og ønsker nå å ta ut kontanter.
Siden Norges formuesfond nådde rekordhøye 10 billioner kroner (1,1 billioner dollar) i forrige måned, har fondet sett en økning i henvendelser fra nordmenn som lurer på om de kan trekke ut sine beholdninger nå.
Utvalget av forespørsler til fondet fra innbyggere er svært bredt, alt fra folk som ber om full pro-rata rate – som gitt Norges befolkning på rundt 5,3 millioner er over 200 000. USD per person – for mindre seriøse forespørsler om et par ekstra byttepenger for å kjøpe en boks med brus.
– Det er hyggelig at folk er så engasjerte og innser at dette fondet tilhører alle, sier Marthe Skaar, talskvinne for Norges Bank Investment Management, som forvalter fondet i Oslo.
Skaar sier at selv om noen nordmenn kan bli skuffet over å høre at de ikke kan gjøre uttak, gir den plutselige økningen i offentlig interesse for fondet en god mulighet til å forklare innbyggerne at fondet fortsatt vil komme fremtidige generasjoner til gode. Skaar sa også at slike konklusjoner ikke er noe nytt. Og selv om fondet ikke fører nøyaktige oversikter over slike forespørsler, har økningen deres vært synlig nylig, spesielt etter at fondet nådde en rekordverdi.
Statens pensjonskasse er, som offisielt kjent, egentlig ikke en pensjonskasse. Målet er å sikre at Norge fortsetter å dra nytte av oljeformuen lenge etter slutten av fossiltiden. For å hindre at den innenlandske økonomien overopphetes, er fondets investeringer utelukkende plassert utenfor Norge.
Regjeringen bruker også deler av oljeformuen til nåværende formål. Etter fallet i oljeprisen ble den norske regjeringen tvunget til å bruke fondet til å øke budsjettet.
Mange oljeproduserende land har også etablert egne formuesfond, men Norge er fortsatt et unikt eksperiment i å forvalte naturressursformuen. Det norske formuesfondet holder rundt 1,5 prosent. Aksjer notert over hele verden. I løpet av det siste tiåret har verdien økt dramatisk takket være vellykkede investeringer. Siden 2008 har fondets midler firedoblet seg gjennom kjøp av billige aksjer under finanskrisen.
>>> Les også: En ny seddel i spissen for kontantgryet i Norge?
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»