Statsråd Eide, som representerte Arbeiderpartiet, utelukket ikke at landet hans ville bli med i EU på lignende måte som Sverige ble med i NATO, det vil si at det plutselig skulle ombestemme seg under påvirkning av den internasjonale situasjonen. – For øyeblikket er det imidlertid ikke flertall i Norge i denne saken, verken til venstre eller høyre på vår politiske scene. – understreket han.
Norske medier spekulerte i at regjeringen i Oslo kan søke om EU-medlemskap dersom Donald Trump vinner det amerikanske presidentvalget til høsten. Noen frykter en svekkelse av NATO, som vil få Norge til å styrke landets posisjon over Brussel.
I 1994 stemte 52 prosent av nordmenn mot landets inntreden i EU i en folkeavstemning.
Eide viet en stor del av talen sin ved International Press Center i Stockholm til Donald Tusks tilbakevending til makten i Polen etter høsten 2023-valget og «Polens økende innflytelse i EU».
«Det gode resultatet i det siste europeiske valget bekrefter den polske regjeringens posisjon,» sa han.
«Vi har savnet denne polske tilstedeværelsen litt de siste årene, og nå ser jeg Polen bli en mer innflytelsesrik aktør i EU enn Tyskland og Frankrike,» la han til.
Statsråd Eide uttrykte sin tro på at Polen fra norsk perspektiv ikke bare er et baltisk land, men også på mange måter er i ferd med å bli et nordisk land. «Vi jobber med å bringe Polen enda nærmere nordmennene» – definerte han.
Den norske utenriksministeren nevnte tilførsel av norsk gass til Polen via gassrørledningen Baltic Pipe samt forsvarsspørsmål, bl.a. B. Polens kjøp av norske NSM multi-purpose anti-skip missiler for å beskytte den polske kysten. Polen er også den største mottakeren av de såkalte norske fondene.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»