Steindal Forlags bok gir utlendinger i Norge muligheten til å lære norsk samtidig som de får kunnskap om det norske samfunnet.
Håndbok av Liv-Karin Kvalheim «Samfunnsfag så la norsk«
innebærer en kombinasjon av to ulike områder: lære norsk språk og kunnskap om det norske samfunnet. Det hele tar form av lesninger om livet i Norge, både om utlendingers liv og om livene til nordmenn selv.
Boken er delt inn i to deler – lærebok og arbeidsbok. Hver del består av 11 kapitler, individuelle lesninger er tematisk knyttet til kapitlene i øvelsene.
Om hva?
I enkeltkapitler kan du sette deg inn i de grunnleggende prinsippene for samfunns- og kulturlivet i Norge. Her finner du lesestoff om helsesektoren, informasjon om fødsel på sykehus og om håndtering av prevensjon og abort.
Den neste delen tar for seg alder og omgang med eldre mennesker. Vi lærer mye om aldershjem, respekten for eldre mennesker, ensomheten som er en del av livet deres, men også om fasilitetene og avlastningen som tilbys dem. Deretter kan vi lese om familieforhold, ekteskap i Norge, forhold mellom ektefeller og mellom foreldre og barn, skilsmisse, samliv og løsning av krisesituasjoner. Kapittelet er utvidet til å omfatte informasjon om adopsjon og fordelene.
Foto: MN
På denne måten leder forfatteren leseren til neste del – om barn. Den inneholder viktige temaer om integrering av barnet med norske jevnaldrende, tilvenning til nytt sted, skole og språk, all praktisk informasjon om barnets tilgang til skole og aldersgrenser, Barnevernet-aktiviteter og fritidsaktiviteter. Neste kapittel handler om den norske livsstilen, hovedsakelig underholdning, sport, fritid og jobb. Forfatteren har også listet opp de viktigste geografiske og politiske opplysningene om Norge her.
Neste del handler om skolen og enkeltfag, samt unntak for elever fra andre land, skoleturer, atferdsvurdering, integrering og helsehjelp på skolen. Neste kapittel inneholder lesninger og dialoger om temaene sosial likestilling, likestilling (f.eks. oppgavefordeling mellom ektefeller), hjelp i krisesituasjoner, håndtering av rasistisk atferd og diskriminering.
I guiden finner vi også viktige temaer om å bo i Norge, leie eller kjøpe eiendom, drive husholdning, være hjemme og ha kjæledyr. Neste kapittel handler om de viktigste tradisjonene og høytidene i Norge. Her leser vi om religion og religiøsitet, samt skikker som er karakteristiske for enkelte deler av året. Det siste kapittelet er en kort historie om Norge.
For hvem?
Innholdet i boken er tydelig rettet mot mennesker utenfor Europa for hvem livet i Norge er helt eksotisk og en 180-graders endring i livene deres. For polakker er informasjonen i Samfunnsfag på lett norsk i stor grad ting som enten er åpenbare eller enkle å vite og forstå. Dette betyr imidlertid ikke at noen av dem ikke kan være nyttige (forfatteren har lagt til data fra ulike institusjoner og organisasjoner i mange tråder, for eksempel telefonkontakt).
Foto: MN
Selv om innholdet i boken til tider virker for opplagt, er det en god idé for alle som ønsker å lære seg et språk og utvide/fornye kunnskapene i norsk.
Foto: MN
Se også:
Foto foran: MN
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»