På grunn av koronaviruspandemien har antallet dødsulykker på polske veier gått ned i 2020. Det er imidlertid færre grunner til å være fornøyd enn du kanskje tror, understreker ekspertene hos Ubea.pl.
På grunn av koronaviruspandemien har antallet dødsulykker på polske veier gått ned i 2020. Det er imidlertid færre grunner til å være fornøyd enn du kanskje tror, understreker ekspertene hos Ubea.pl.
Hvis det er «positive effekter» av koronaviruspandemien, er det absolutt en midlertidig forbedring av trafikksikkerheten.
I løpet av 2020 var en slik endring tydelig synlig i Polen (til tross for forverringen i veitrafikkstatistikken fra Q3 og Q4).
I 2020 rangerte Polen tjuesju av tretti land analysert når det gjelder antall dødsfall i trafikken per million innbyggere
Dessverre, selv om man tar denne pandemiske forbedringen i betraktning, ser for eksempel polske data om gatedødelighet ikke spesielt bra ut i en europeisk sammenligning. En sammenligning av statistikken med andre land på det gamle kontinentet viser hvor mye som gjenstår.
Veiene i EU var tryggere under pandemien
Problemet med trafikksikkerhetsstatistikker er at de dukker opp med betydelig forsinkelse. Derfor virker fjorårets statistikk fortsatt interessant. Det er verdt å merke seg at de foreløpige europeiske dataene presentert av ekspertene på Ubea.pl i tabellen nedenfor kommer fra årsrapporten til National Road Safety Council.
Denne statistikken viser at Polen i 2020 rangerte 27. av 30 land som ble analysert når det gjelder antall dødsfall i trafikken per 1 million innbyggere.
– Et dårligere resultat ble kun registrert for andre, typiske outsidere, det vil si Latvia, Romania og Bulgaria – informert Pawel Kuczynski, President for forsikringssammenligningsnettstedet Ubea.pl.
Polens plassering i veidødelighetsrangeringen har ikke blitt forbedret av det faktum at antall dødsfall i trafikken per 1 million innbyggere falt med 15 % i 2020. Det viser seg at dette resultatet ikke var spesielt imponerende på en kontinentskala. Gjennomsnittlig endring for hele EU var (-17 %), noe som betyr 4000 færre trafikkdøde.
Polens plassering i veidødelighetsrangeringen har ikke blitt forbedret av det faktum at antall dødsfall i trafikken per 1 million innbyggere falt med 15 % i 2020
– Det skal imidlertid bemerkes at veitrafikkdødeligheten har økt betydelig i flere sammenligningsland på det gamle kontinentet. Vi snakker om Estland, Sveits, Island, Latvia, Luxembourg og Irland – han lister opp Andrzej Prajsnar, en ekspert på forsikringssammenligningsmotoren Ubea.pl.
Les også: Antall veihumper øker; hvor er mest?
Slovenia kan være et eksempel på veikanten
At trafikksikkerheten varierer mye på kontinentet viser seg ved at det i Norge og Sverige var kun 18 trafikkulykker for hver 1 million innbyggere i hele fjor.
I tilfellet med Polen var det tilsvarende resultatet til og med 65. Betydelig bedre verdier av den sammenlignede indeksen ble registrert for blant annet Tsjekkia (48), Slovakia (45) og Ungarn (46).
For 1 million mennesker i Norge og Sverige var det bare 18 trafikkulykkesofre
– Resultatet av Slovenia er bemerkelsesverdig, som allerede når et relativt lavt nivå av den analyserte indikatoren – typisk for Frankrike, Italia og Østerrike, for eksempel. Bare lille Malta ser bedre ut blant de nye EU-medlemslandene – understreker hun Pawel Kuczynski.
Les også: Veiulykker: hvor mye betaler domstolene for et familiemedlems død?
Tempoet i sikkerhetsforbedringen er for lavt
En objektiv analyse av situasjonen krever bekreftelse på at Polen har gjort store fremskritt i å redusere gatedødeligheten de siste to tiårene. Informasjonen presentert på kartet nedenfor viser at i 2001-2019 gikk det årlige antallet mennesker som døde på polske veier ned med 47 %.
– Den analoge nedgangen i gatedødeligheten, beregnet for årene 2010-2019, var 26 % – heter det Andrzej Prajsnar.
Tilfredsheten med den synlige fremgangen tilsløres av det faktum at den raske forbedringen i trafikksikkerhet ikke bare skjer i Polen. Tvert imot har mange land på det gamle kontinentet gjort større fremskritt enn Polen de siste tjue årene.
Et eksempel er det nevnte Slovenia, hvor antall dødsfall i trafikken falt med opptil 63 % mellom 2001 og 2019 (se kartet nedenfor).
– Bedre resultater enn den polske ble også registrert i land som Slovakia (-57 %), Belgia (-57 %), Østerrike (-57 %), Portugal (-59 %), Frankrike (-60 %). ), Norge (-61 %), Sverige (-62 %), Hellas (-63 %), Sveits (-66 %), Spania (-68 %), Luxembourg (-69 %), Estland (-74 %). , Island (-75%) og Latvia (-76%) – lister han opp Pawel Kuczynski.
Resultatene for 2020 bekrefter at Polen, til tross for den relativt raske forbedringen i trafikksikkerhet, sliter med å komme seg ut av gruppen av EU-utenforstående.
(Når det gjelder trafikksikkerhet) har mange land på det gamle kontinentet gjort større fremgang enn Polen de siste tjue årene
– Dette er trolig en av grunnene til at regjeringen har varslet mer avgjørende tiltak for å bedre trafikksikkerheten, avslutter han Andrzej Prajsnar.
Kilde: Forsikringssammenligningsside Ubea.pl
Les også: Revolusjon i erstatningsutbetalinger – mer skade enn nytte?
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»