HAMBURG: symbol på frihet og ubegrensede reiser, Volkswagen Combi er tilbake: det tyske merket presenterer en elektrisk versjon av sin ikoniske varebil, i håp om å forføre den grønne generasjonen og hvorfor ikke fans av historiske modeller.
I en video som ble sendt på nett onsdag kveld, presenterte produsenten dette nye kjøretøyet kalt «ID.Buzz», et medlem av «ID»-familien, et flaggskip innen elektrifisering som Volkswagen investerer titalls milliarder av euro i.
«Han er et av ikonene i bilhistorien,» sa sjef Herbert Diess. «Volkswagen har lenge forsøkt å gjenopplive bussen, men bare elektrifisering gjorde det mulig.»
«Det er en stor glede for meg,» la han til.
Basert på de avrundede formene til de første modellene som gjorde minibussen berømt på 1960- og 1970-tallet, legemliggjør denne elektriske versjonen «Volkswagens vendepunkt», sier Ferdinand Dudenhöffer, en ekspert på tysk bilindustri.
I tillegg til reiselivsmodellen, som «tjener bildet» av merkevaren, vil VW presentere en bruksversjon: en «spesielt viktig» modell for «et større marked», legger han til.
«Klimakrisehippier»
Varebilen med bakmotor var inspirert av den nederlandske importøren Ben Pon. På et besøk til Volkswagens hovedkvarter i Wolfsburg (Nord) i 1947, la han merke til et kjøretøy brosteinsbelagt av fabrikkarbeidere for å laste inn enheter.
Forført tegnet han en skisse av den og overbeviste til slutt VW, som startet serieproduksjonen i mars 1950 og skapte den andre modellen i gruppens unge historie etter Beetle.
Den lubne varebilen, et symbol på tankefrihet og reisefrihet, er spesielt vellykket i USA, hvor den har blitt etablert først og fremst takket være kaliforniske surfere.
«Mystisk maskin» som Scoubidou-tegneteamet reiser i, allestedsnærværende i den amerikanske kinosuksessen «Little Miss Sunshine», stasjonsvognen fikk til og med æren av Pixar-tegneserien «Cars», der den presenteres som bilutstyr. .Hippie.
Volkswagen vil la myten bære frukter: Kombinasjonen, som «samskrev historien til flower power-bevegelsen», skal bli «en bil for fredagene for fremtidens generasjon», «klimakrisens hippier», vurderer Mr. Dudenhöffer.
ID-en Buzz «tar livsstilen» representert av stasjonsvognen «og transponerer den til i dag», lanserte VW-merkesjef Ralf Brandstätter.
Den vil gjøre sin første offentlige opptreden på fredag i Texas på South by Southwest Festival, med Mr. Diess som kaller returen av denne ikoniske modellen til USA en «stor mulighet for Volkswagen-merket».
andre eventyr
Fans av den gamle «Bulli» – det er det lille navnet på stasjonsvognen på tysk – må fortsatt se selv hvem den elektriske versjonen av transportøren snakker om.
ID.Buzz «har tatt i bruk V-formen til T1,» den første modellen av den berømte bussen, bemerker Mélanie Wolf, 33, medlem av entusiastenes klubb i Bayern.
Sammen med kompanjongen Tobias Toplak, 43, er hun jevnlig på reisefot i en kombicamper-versjon fra 1973 – som i 2019 på Norgesturné.
«Jeg er nysgjerrig på å se hvordan Volkswagen vil klare balansegangen mellom Bulli-ånden og hipsterverdenen,» spøker Tobias.
Fremfor alt er denne ånden «følelsen av frihet, uavhengighet», så mange verdier er undergravd i hans øyne av den begrensede autonomien til elektroteknikk og avhengigheten av et ladenettverk.
I mangel av offisielle tall fra produsenten, ble autonomien til ID.Buzz estimert til nesten 400 km i en test av den tyske bilklubben ADAC.
«På de vakreste stedene, midt i ingensteds, hvor du bor, vil det ikke en gang være en ladestasjon på 20 år,» sier Roland Gräbner, 52, stolt eier av fire busser, inkludert en T3 fra 1986. Vi har allerede krysset Europa».
Den gamle stasjonsvognen «er bare så fleksibel», legger kameraten Britta Kellermann til, selv om hun synes ideen om en elektrisk minibuss er «spennende».
Med ID.Buzz, ifølge Hans Toma, 62 og eier av en «T2» fra 1978, «vil eventyrene helt sikkert bli annerledes».
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»