BRASILIA: En brasiliansk høyesterettsdommer blokkerte fredag den populære nettbaserte meldingstjenesten Telegram, mye brukt av høyreekstreme president Jair Bolsonaro, som fordømte en avgjørelse som setter brasilianernes «frihet» i fare.
I et land plaget av feilinformasjon kom grepet syv måneder før presidentvalget.
Ved flere anledninger har Telegram «unnlatt å respektere rettskjennelser», skrev dommer Alexandre de Moraes i sin kjennelse publisert på Høyesteretts offisielle nettsted, og beordret «totalt og fullstendig opphør av Telegrams operasjon i Brasil», lastet ned til 53 % av Mobiltelefoner.
Avgjørelsen «er utillatelig», svarte president Bolsonaro.
Dommeren «handlet ikke på de to eller tre personene han mente burde forbys, så han bestemmer seg for å påvirke 70 millioner mennesker (…). Det som står på spill er vår frihet, sa presidenten.
Disse krypterte meldingene på nett var en hjørnestein i Bolsonaros kampanjestrategi rettet mot presidentens gjenvalg i oktober og forsvare full ytringsfrihet.
Tidligere sa justis- og sikkerhetsminister Anderson Torres på Twitter at millioner av brasilianere ble «urettet av en individuell avgjørelse,» og la til at departementet hans «studerte en løsning for å gjenopprette folks rett til å bruke det sosiale nettverket.» , uten å spesifisere hvilket tiltak. han har tenkt å adoptere.
– 24 timers forsinkelse –
Pavel Durov – den russiske grunnleggeren av Telegram med base i Dubai – ba fredag Brasils høyesterett om unnskyldning og hevdet at det var et «kommunikasjonsspørsmål».
«Det ser ut til at vi hadde et problem med e-poster mellom våre Telegram.org-selskapsadresser og Høyesterett i Brasil. Etter dette kommunikasjonsproblemet beordret retten at Telegram skulle blokkeres fordi vi ikke svarte», skrev Durov på sin plattform og ba om en ny forsinkelse for å møte kravene fra det brasilianske rettsvesenet.
I motsetning til andre plattformer har Telegram praktisk talt ingen innholdsmoderering av meldinger, og grupper kan ha opptil 200 000 medlemmer, noe som øker det virale potensialet til feilinformasjon.
Dette har ført til Telegram-sanksjoner i noen land, alt fra midlertidig eller permanent suspensjon av tjenestene til målrettet suspensjon av spesifikke kontoer eller brukergrupper.
«Vår Telegram-konto gir daglig informasjon om tiltak av nasjonal interesse (av regjeringen), som dessverre mange medier avstår fra», skrev statsoverhodet på Twitter fredag før offentliggjøringen av Moraes» dom.
Høyesterettsdommeren siterer Telegrams avslag på å suspendere kontoen til Allan dos Santos, en bolsonaristisk blogger som er under etterforskning for desinformasjon, på forespørsel fra det brasilianske rettsvesenet. Dommeren bemerket også plattformens manglende samarbeid i barnepornografisaker.
Han ga National Telecommunications Agency (Anatel) 24 timer til å håndheve avgjørelsen hans og blokkere tilgangen til plattformen på tvers av territoriet inntil Telegram «iverksetter rettskjennelsene som er pålagt ham».
– «Territorium uten lov» –
«Fordi det ikke håndhever rettsavgjørelser, er Telegram et slags lovløst territorium. Reglene for valgrettferdighet, som forbudet mot å sende massemeldinger i grupper eller tidlig kampanje, gjelder ikke der, sier Freitag Pablo Ortellado, professor ved Universitetet i Sao Paulo og spesialist på digitale plattformer.
15. februar var Telegram påfallende fraværende fra en avtale Superior Electoral Tribunal (TSE) signerte med åtte digitale plattformer (Twitter, TikTok, Facebook, WhatsApp, Google, Instagram, YouTube og Kwai) som lovet å stoppe desinformasjon i sikte på å bekjempe presidentvalget.
TSE-president Luis Roberto Barroso hevdet i desember at «mange konspirasjonsteorier og falsk informasjon» ble spredt på Telegram «uten noen kontroll».
På det tidspunktet hadde han allerede truet med å søke om «fullstendig suspensjon i Brasil».
«Etter undersøkelser og ulovlige interneringer og sensur på sosiale medier, er Brasil offisielt et rettsdiktatur!», svarte Bolsonarist-parlamentsmedlem Carlos Jordy på Twitter, og hentydet til arrestasjonene av youtubere som en del av en Høyesteretts etterforskning av feilinformasjon.
Det høyreekstreme presidentvalget i 2018 ble ødelagt av den massive spredningen av desinformasjon, spesielt via WhatsApp, Telegrams hovedkonkurrent.
Jair Bolsonaros Telegram-konto har mer enn en million abonnenter, sammenlignet med 48 000 for hans mest sannsynlige motstander ved valget i oktober, venstreorienterte eks-president Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), som var foran ham på meningsmålingene.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»