Festivalens president presenterte denne onsdagen programmet for en utgave som markerer returen til «normaliteten» etter to frustrerte år og understreker viktigheten av fotografer under krigen i Ukraina. På menyen: en dialog mellom bilde og ytelse.
Følelsene var til å ta og føle på denne onsdagen i Kulturdepartementet under pressekonferansen til den 53. Rencontres de la Photographie d’Arles, som finner sted fra 4. juli til 25. september. Etter to års pause – et tomt år for festivalen i 2020, et begrenset opplag i 2021 – returnerte den tradisjonelle messen som utfoldet festivalprogrammet til rue de Valois for endelig å annonsere en «normal» fløy av festivalen. Men med krigen i Ukraina i tankene, husket alle foredragsholdere på nøkkelrollen til fotografer og viktigheten av deres bilder i konstruksjonen av individuelle historier og historie generelt. Hubert Védrine, president for Rencontres, ved den høytidelige kunngjøringen «slutten på lykkelig globalisering», var glad for at en utveksling mellom alle nasjonaliteter kan fortsette å finne sted i Arles til tross for opplæringen «nye blokker». Vi vil derfor finne amerikanske, russiske, kinesiske, indiske, jamaicanske, egyptiske, marokkanske, sørafrikanske, ugandiske, ghanesiske, norske fotografer i sommer på Bouches-du-Rhône-festivalen… Og fremfor alt mange kvinnelige fotografer som ikke har gjort så ikke applaudere kulturministeren. Roselyne Bachelot-Narquin åpnet ballen og ønsket også velkommen oppmerksomheten som Macrons femårige periode gir til fotografer, svekket av helsekrisen, på den store offentlige orden styrt av BNF og publiseringen av Franceschini-rapporten in extremis. Ministeren lovet at hun ville samarbeide med teamene sine for å utarbeide en konkret tidsplan for implementering av nevnte rapports anbefalinger.
maleri og liveopptreden
Utstillingsprogrammet, avslørt av duoen Aurélie de Lanlay, nestleder, og Christoph Wiesner, ny direktør siden 2020, har alt for å være muskuløst, plastisk og forlokkende. Ikke mindre enn 40 utstillinger i Arles og 15 utstillinger utenfor veggene som en del av Grand Arles Express (i tillegg til 6 nye partnerinstitusjoner) er annonsert – det er umulig å liste dem alle her. Likevel ser det ut til at festivalen i år graver den originale furen av forbindelsene mellom bilde og performance, en fure ned som skapere som utforsker alternative felt til maleri (et medium okkupert av menn på 1970-tallet) har slukt. Dette viser Verbund-samlingen fra Wien, hvor for eksempel Cindy Scherman, Ana Mendieta, Martha Rosler kan sees… Til stede er også fotografen og filmskaperen Babette Mangolte, et privilegert vitne fra New Yorks koreografiske scene, og Susan Meiselas, som går i gang med et firehåndsprosjekt med en musiker.
Performancemessig vil Noémie Goudal gjeste en utstilling i Arles med et poetisk verk om global oppvarming, men også i en performance på Collection Lambert i Avignon som illustrerer konvergensen mellom fotografi og liveopptreden som festivalen ønsker. . En annen sterk kvinne feiret i Arles i sommer: Lee Miller, som ikke bare er den kjente krigsfotografen, forfatter av bilder fra Dachau og Buchenwald, men også en stor reklame- og studioproff. Som et nikk til nødsituasjonen i Ukraina vil Røde Kors fotografiske samling vises på Erkebispedømmets palass i en utstilling som dekker 160 år med humanitær hjelp.
Nye talenter og stjerner i bransjen
Mange talenter som skal oppdages og kjente signaturer forventes. Kineseren Wang Yimo, vinneren av Jimei x Arles Discovery Festival, tar oss med til en forlatt fabrikk i Kina og Sathish Kumar sør i landet sitt, India, som amerikaneren Mitch Epstein også utforsket på 1980-tallet, akkompagnert av sin eks- kone, regissør Mira Nair. Arles kunngjør også utstillinger av Bruno Serralongue, Léa Habourdin og Julien Lombardi. Andre talenter som skal oppdages: Frida Orupabo, Sandra Brewster, Romain Urhausen, Lukas Hoffmann (som følger anonyme personer med kameraet sitt), Julia Gat og Julien Gester (journalist på utgivelse). Vi får se stjerner fra bransjen: Paul Graham som utstillingskurator, James Barnor på Luma, Joan Fontcuberta på Croisière, Tom Wood, Mathieu Pernot, Bernard Plossu, Klavdij Sluban, Thomas Mailaender i Marseille… Vi føler også en stor nysgjerrighet på hvordan det er er for Barbara Iweins, som systematisk og besatt fotograferte de 12 795 gjenstandene i hjemmet hennes i to år. Nye teknologier vil også bli diskutert, nemlig sky-i-en-sky-utstillingen, augmented reality, metaverse og selvfølgelig NFT (med fiskeøye). Det er helt klart umulig å kjede seg i Arles denne sommeren.
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»